Naujienos ir renginiai

Archyvas

2019. 04. 04

„Amazing Physics“ - apie mokslo subtilybes paprastai

2019 m. balandžio 4 d. Fizinių ir technologijos mokslų centre vyks 2-oji mokslinė konferencija „Amazing Physics“.
 
Nors konferencija „Amazing Physics“  (liet. Įstabioji fizika) mini dar tik antrus metus, bet savo  mastu ir profesionalumu ji nenusileidžia jokiai kitai mokslinei konferencijai. Šiemet konferencija vyks balandžio 4 dieną Fizinių ir technologijos mokslų centre, konferencijų salėje A101, Saulėtekio al. 3, Vilniuje.
 
Ši konferencija – vienas iš organizuojamos 51-osios Fizikų dienos FiDi51 šventės renginių. „Amazing Physics” organizatoriai žada išskirtinę konferenciją, kurios metu pranešimus skaitys savo srityse gerai žinomi mokslininkai.
 
 
„Mūsų Galaktikos centrinė juodoji skylė šiuo metu nėra aktyvi, bet praeityje patyrė ne vieną aktyvumo epizodą“, – taip teigia astrofizikos mokslų daktaras dr. Kastytis Zubovas. Jo  pagrindinė tyrimų sritis - supermasyviųjų juodųjų skylių sąveikos su aplinkine galaktikų materija modeliavimas. Šis populiariausio lietuviško tinklaraščio apie astronomiją „Konstanta 42“ autorius laisvalaikį praleidžia skaitydamas mokslinę fantastikos literatūrą. Konferencijos metu išgirsite jo pranešimą apie „Juodosios skylės šešėlio nuotrauką“.
 
Pasaulio rinkoje jau pasirodo pirmieji į žmogų orientuoto apšvietimo produktai. Lietuvoje kelios kompanijos, mokslininkų padedamos, taip pat kuria tokias sistemas.  Moksliškai, bet paprastai apie šviesos diodų galimybes apšvietimo pritaikymui ir kokį tai turi poveikį aplinkai  papasakos Vilniaus universiteto (VU) Taikomųjų mokslų instituto Apšvietimo tyrimų grupės mokslininkė dr. Akvilė Zabiliūtė-Karaliūnė. Jos pranešimo pavadinimas „Šviesos diodų apšvietimo taikymai bei fotobiologinis poveikis”.
 
Jeigu viešint užsienyje kas paklaustų, kuo garsi Lietuva, net nedvejodami galime drąsiai teigti, kad garsėjame lazeriais. Kaip aksioma visur kartojama: Lietuva – lazerių šalis. Pasak prof. Miko Vengrio, esame vieni iš lyderių ir galime lygiuotis su tokiomis galingomis šalimis kaip JAV, Kinija ar Vokietija. Lazerių pramonė Lietuvoje ir pasaulyje kasmet auga, nerastume nei vienos modernios mokslinės laboratorijos, kurioje tyrimams nebūtų naudojamas lazeris. Prof. Mikas Vengris savo pranešime „Medžiagos tyrinėjimas, modifikavimas ir destrukcija naudojant ultratrumpus lazerio impulsus” pristatys kokia galinga gali būti ultrasparčioji lazerinė spektroskopija.
 
Konferenciją pabaigs dr. Mangirdas Malinauskas, kuris daugiau nei dešimtmetį dirba lazerinių ir optinių technologijų srityse. VU mokslininkų naudojamas lazerinis 3D spausdintuvas galėtų palengvinti tiek medikų, tiek jų pacientų gyvenimą. Mokslininkas tikisi, kad su spausdintuvu galės atspausdinti ne tik kaulus, sąnarius, bet ir kitus sudėtingus organus. Dr. Mangirdas Malinauskas savo pranešime „Optinis 3D spausdinimas“ pristatys lazerinių trimačių polimerinių darinių formavimą, jų pritaikymą ir kitas subtilybes.
 
Kviečiame visus dalyvauti!
 
Koferenciją „Amazing Physics“ organizuoja Fizinių ir technologijos mokslų centras, VU Fizikos fakultetas bei FiDi Alumnai.