Naujienos ir renginiai

Naujienos

2019. 05. 23

Dalyvaujame tarptautiniame edukaciniame projekte PHABLABS

Lietuva kartu su dar devyniomis labiausiai fotonikos srityje pažengusiomis Europos valstybėmis dalyvauja bendrame moksliniame ir edukaciniame praktinės techninės kūrybos projekte Phablabs 4.0.
 
Šio projekto nacionalinis kuratorius Lietuvoje yra Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) ir jo Fundamentinių tyrimų skyriaus Koherentinės optikos laboratorija. Projekto metu skirtingų šalies mokyklų moksleiviai kviečiami į kūrybines dirbtuves, mokomi praktiškai pažvelgti į perspektyvią mokslo sritį ir net kuria aukštos pridėtinės vertės produktų prototipus.
 
Dalyvaudamas šiame projekte, kurio europinis kuratorius yra Briuselio laisvasis universitetas, FTMC bendradarbiauja su pasaulinei „Fab Lab“ bendruomenei priklausančia Lietuvos jaunimo technologijų laboratorija M-LAB, teikdamas jai praktinių fotonikos gaminių prototipus ir instrukcijas. Ši mobilioji laboratorija įvairiose Lietuvos mokyklose pradeda rengti techninės kūrybos dirbtuves, kuriose šie prototipai yra testuojami ir pagal juos gaminami praktinę paskirtį turintys fotonikos įrenginiai. Medžiagos ir komponentai jiems pagaminti perkami iš tam numatytų Europos Sąjungos lėšų, o patys gaminiai liks mokykloms.
 
FTMC pradėtas įgyvendinti projektas Phablabs 4.0 tęsesi trejus metus. Jo veiklos orientuotos į trijų amžiaus grupių vaikus ir jaunuolius: 10–14 metų, 15–18 m. ir vyresnius nei 18 metų. Išbandžiusios savo sukurtus įrenginius, šalims projekto dalyvėms atstovaujančios laboratorijos vėliau testavovienos kitų prototipus ir dabar renka geriausius iš jų.
 
Atėjus pavasariui, „Meškėnų laboratorijos" meistrai (M-LAB) kartu su Fizinių ir technologijos mokslų centro lazerių mokslininkais žengia paskutinį žingsnį Fotonikos dirbtuvių projekto įgyvendinime - kartu su Technarium organizuoja Fotonikos iššūkius - lazerių hakatonus. Lazerių hakatoną sutiko aktyviai paremti tiek Vilniaus miesto savivaldybė, tiek Lietuvos lazerių ir elektronikos firmos: AltechnaBrolis SemiconductorsEsemdaEkspla laser company, Eksma Optics.
 
Šių hakatonus startas buvo paskelbtas balandžio 27-28d ir vyko „Technarium" patalpose. Iššūkio organizatoriai arba suteikė visas būtinas medžiagas, arba padengė visų komandų išlaidas medžiagoms iki 160€. Hakatono dalyviams buvo duotas mėnuo laiko tam, kad užbaigti savo fotonikos projektus. Fotonikos iššūkių finišas įvyks Vilnius Mini Maker Faire 2019
 
Visos sudalyvavusios komandos gaus po oficialų FTMC sertifikatą, paliudijantį dalyvavimą "PhabLabs 4.0" Lazerių hakatone, o sėkmingai finišą pasiekusios komandos varžysis keliose skirtingose kategorijose ir gaus vertingus prizus nuo fotonikos iššūkio rėmėjų AltechnaBrolis SemiconductorsEsemdaEkspla laser company bei Eksma Optics.

Už inovatyviausią elektronikos komponenčių pritaikymą, už geriausią fotonikos komponenčių taikymą, už inovatyviausią skaitmeninės gamybos panaudojimą, už geriausią dizaino sprendimą, už geriausią vertės ir kainos santykį, už ekologiškiausią prototipą.
 
Kviečiame atvykti į Vilniaus Maker Mini Faire 2019, kuris vyks gegužės 25 d. Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, ir įsitikinti mūsų dalyvių išradingumu!