Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 10. 22 -

Įvyko FizTeCh 2021 - 11-toji doktorantų ir jaunųjų mokslininkų konferencija

Spalio 20 – 21 d. Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) buvo surengta 11-toji doktorantų ir jaunųjų mokslininkų konferencija FizTeCh 2021, kurioje fizikos, chemijos, medžiagų inžinerijos, elektros ir elektronikos inžinerijos mokslo krypčių doktorantai ir studentai pristatė savo atliekamus mokslinius tyrimus, gautus rezultatus bei jų taikymo galimybes.
 
FizTeCh 2021 nuotoliniu būdu pradėjusi ir konferencijos dalyvius pasveikinusi FTMC Mokslinės informacijos ir doktorantūros sk. vadovė, mokslinė sekretorė dr. Kristina Plauškaitė-Šukienė džiaugėsi, kad nuolat auga doktorantų, savo mokslinį kelią pasirinkusių tęsti FTMC, skaičius: šiuo metu centre studijuoja 111 doktorantų, iš jų 24 šiemet pradėjo FTMC doktorantūros studijas, aštuonetas jų – užsienio šalių studentai. Mokslininkė linkėjo visiems doktorantams ir jauniesiems mokslininkams kuo daugiau bendrauti ir bendradarbiauti:
 
„Labai noriu palinkėti jums konferencijos metu užmegzti kuo daugiau kontaktų, pabendrauti su savo kolegomis kitais doktorantais, studentais. FizTeCh iš tiesų yra puiki vieta, platforma, kur galima sužinoti ir pamatyti, kokiais įdomiais darbais užsiima jaunieji kolegos kituose skyriuose. Taip gimsta naujos bendradarbiavimo idėjos, bendri projektai, geri rezultatai ar tiesiog draugiški ryšiai. Gero laiko ir įdomių pranešimų." - linkėjo dr. K. Plauškaitė-Šukienė.
 
FTMC dr. Vytautas Jakštas, vienas iš FizTeCh 2021 organizatorių, pasidžiaugė, kad šiemet konferencijoje dalyvavo rekordinis pranešėjų skaičius: buvo perskaityti net 56 žodiniai (tarp jų 3 pranešimai - bakalauro/magistro studijų studentų) ir pristatyta 19 stendinių pranešimų (praėjusiais metais atitinkamai 42 ir 12). 15 pranešimų apie savo mokslinę veiklą pristatė FTMC doktorantūros studentai iš užsienio šalių.
 
„Smagu, kad didėjantį dalyvių skaičių lemia ne tik pagausėjęs FTMC studijuojančių doktorantų skaičius, bet ir augantis konferencijos populiarumas tarp centre dirbančių ar praktiką atliekančių studentų. Taip pat svarbu pastebėti, kad kasmet gerėja pranešimų kokybė. Tą pastebi nuolatiniai šios doktorantų ir jaunųjų mokslininkų konferencijos klausytojai. Ir akivaizdu, kad pastarieji metai, kai dėl pandemijos buvo smarkiai ribojamos veiklos, nesutrukdė doktorantams pasiekti puikių rezultatų laboratorijose. Labai tuo džiaugiamės.” – pažymėjo dr. V. Jakštas.
 
Kaip ir pernai, siekiant mažinti fizinių kontaktų skaičių dėl koronaviruso pandemijos grėsmės, konferencijoje dalyvauti buvo galima tiek salėje, tiek nuotoliniu būdu tiesioginėje renginio transliacijoje internetu.
 
„Internetinių klausytojų skaičius skirtingose sesijose svyravo nuo 20 iki 70 prisijungusiųjų, dalyvaujančių centre „gyvai” - buvo nedaug. Šiek tiek liūdina tai, kad kai kurių pranešimų neatėjo/neprisijungė klausyti net doktorantų vadovai ar bendraautoriai. Kai net darbo vadovas, kolegos nerodo susidomėjimo mokslininko kelią tik pradedančio jauno žmogaus veikla, tai tikrai verčia nesmagiai jaustis, nepalaiko ir neįkvepia tobulėti…” – pastebėjo dr. V. Jakštas.
 
FizTeCh 2021 konferencijos sesijas moderavo jaunieji FTMC mokslininkai dr. Ignas Grigelionis, dr. Vytautas Jakštas, dr. Domas Jokubauskis, dr. Monika Kirsnytė, dr. Linas Minkevičius, dr. Marius Treideris, dr. Skirmantė Tutlienė, dr. Rokas Žalnėravičius. Keliems iš jų tai buvo pirmoji jų mokslinėje karjeroje moderuota konferencijos sesija, tad tam tikro jaudulio patyrė ne tik pranešimus pristačiusieji, bet ir sesijas moderavusieji.
 
Dalyvauti įdomu ir verta
„Šioje konferencijoje dalyvauju jau ketvirtą kartą. Renginys labai naudingas ne tik tuo, kad jauni mokslininkai gali parodyti savo rezultatus ir papasakoti ką, jiems pavyko nuveikti. Klausantis kitų doktorantų pranešimų, gali kilti naujų idėjų ir atsirasti bendradarbiavimo galimybės.” – sakė ketvirtus metus fizikos doktorantūrą studijuojanti Rusnė Ivaškevičiūtė – Povilauskienė, pernai tapusi viena iš FizTeCh 2020 geriausių pranešimų autorių.
 
Dirbanti FTMC Optoelektronikos skyriuje, Terahercų fotonikos laboratorijoje, R. Ivaškevičiūtė – Povilauskienė, kurios doktorantūros studijų vadovas prof. G. Valušis, daugiausia tyrimų atlieka naudojant terahercinį vaizdinimą, apjungiant jį su nanotechnologijomis, t.y. į tyrimus įkomponuojant grafeną. Pernai FizTeCh 2020 laureatės vardą pelnęs jos darbas „Optinė grafeno sluoksnių moduliacija", pasak doktorantės, tiesiogiai siejasi su disertacijos tema:
 
„Stengiamės kurti kuo optimalesnes ir kompaktiškesnes terahercų vaizdinimo sistemas, reikia rasti naujus būdus THz spinduliuotei valdyti. Vienas jų - difrakciniai elementai. Dėl savo išskirtinių savybių grafenas gali būti geras sprendimas tokių optinių komponentų gamybai. Tačiau grafeno pagrindo difrakcinis elementas veiktų tik tokiu atveju, jei grafenas būtų moduliuojamas. Pagrindinė užduotis ištirti vieno ir dviejų grafeno sluoksnių optinę moduliaciją, kurios dėka sumažėja grafeno pralaidumas THz spinduliuotei, todėl tai suteikia galimybę gaminti grafeno pagrindo kompaktiškus difrakcinius elementus. Apie tai buvo mano FizTeCh 2020 pranešimas. Per metus iš šių rezultatų parašėme straipsnį: pavyko ne tik optiškai moduliuoti grafeną ir sumažinti jo pralaidumą THz spinduliuotei, bet pamatėme, jog optinės moduliacijos ir THz vaizdinimo kombinaciją galima panaudoti ir grafeno sluoksnių identifikavimui bei skirtingų grafeno sluoksnių atskyrimui. Privalumas tas, kad tokia metodika yra bekontaktė.”
 
Šiemet konferencijoje doktorantė pristatė naują darbą „Terahercinis Airy vaizdinimas naudojant silicio optiką", kur naudojamas terahercinis vaizdinimas ir difrakciniai optiniai elementai, šį kartą pagaminti iš lazeriu abliuoto silicio:
 
„Pasirinkau patį įdomiausią - Airy lęšį. Jis „užlenkia” THz spindulį, tad leidžia atlikti bandinio vaizdinimą net jei prieš bandinį stovi neskaidri kliūtis. Šį optinį elementą pritaikėme ir skirtingų grafeno sluoksnių tyrimams. Dirbu su didele komanda: Terahercų laboratorijoje matavimus atliekame su L. Minkevičiumi ir D. Jokubauskiu, optinius elementus sumodeliavo, pagamino ir jų veikimą teoriškai apskaičiavo E. Nacius, P. Gotovski, P. Kizevičius ir S. Orlovas.”
 
Trečius metus FTMC doktorantūrą studijuojantis Vladislovas Čižas FizTeCh 2021 pristatė darbą „Kaitinami metapaviršių emiteriai, skirti THz/sub-THz dažnių ruožui”(„THz/sub-THz frequency range thermal metamaterial emitters”), pelniusį prizinę vietą neseniai vykusioje LNFK 44. Doktorantas dirba centro Terahercų fotonikos laboratorijoje, tyrinėja įvairias su sub-THz/THz dažnių ruožu susijusias sritis ir sako, kad metapaviršių emiterių tyrimai – perspektyvi ir sąlyginai nauja mokslinė kryptis, o jo darbai koreliuoja su centro laboratorijoje vystomais, metamedžiagomis grįstais, spindulių valdymo elementais. Tyrimo sėkmę lėmė ir laboratorijos kolegų sukaupta patirtis bei bendradarbiavimas su tyrėjais iš kitų FTMC skyrių, VU Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų instituto.
 
„Vienas pagrindinių tikslų buvo išplėsti šiuo momentu įsitvirtinusias kaitinamų metapaviršių THz spinduliuotės šaltinių projektavimo ribas, siekiant parodyti, kad GaAs platforma yra tinkama tokių spinduliuotės šaltinių gamybai. Tokių pigių ir paprastų spinduliuotės šaltinių sukūrimas stipriai padidintų terahercų bangos ruožo praktinio taikymo galimybes. Parodėme, kad galima naudoti GaAs platformą kaitinamų metapaviršių emiteriams realizuoti, toliau šiuos emiterius tobulinsime. Yra idėjų, kaip būtų galima padidinti spinduliuojamas galias ir realizuoti kelių dažnių emiterius. Ir, žinoma, šiuos tyrimus vainikuotų vaizdinimo sistema, sudaryta iš metapaviršių emiterio ir kitų, laboratorijoje vystomų, metapaviršių spindulių valdymo elementų.” – teigė V. Čižas, antrą kartą dalyvaujantis FizTeCh konferencijoje. Jis įsitikinęs, kad gebėjimas patraukliai ir suprantamai pristatyti savo darbą yra viena iš labai svarbių „dedamųjų”, lemiančių sėkmę tokiuose konkursuose.
 
„Mokslininkas turi mokėti gerai „parduoti” savo idėją, darbą, įtraukti klausytojus. Kai kuriems šis įgūdis gali būti įgimtas, kitais atvejais tai pasiekiama darbu. Net per savo sąlyginai trumpą mokslininko kelią teko matyti, kaip tikrai geri darbai nebuvo įvertinami dėl neįtraukiančio pranešimo. Ir žinoma, laimint bet kuriame konkurse yra ir tam tikras „sėkmės faktorius”. Jaunųjų mokslininkų ir doktorantų konferencija yra labai svarbi, nes leidžia FTMC doktorantams susipažinti su kolegų vystomų temų įvairiapusiškumu. Taip pat užmezgami bendradarbiavimo ryšiai, naudingi vystomiems tyrimams. Manau, kad dalyvavimas - geriausias būdas paruošti jaunesniuosius dalyvius tiek tarptautinėms konferencijoms, tiek mokslinių publikacijų spausdinimui. Labai geras organizatorių sprendimas įtraukti į konferenciją ne tik doktorantus, bet ir jaunuosius mokslininkus.” – sakė doktorantas.
 
FizTeCh 2021 geriausieji
11-tosios doktorantų ir jaunųjų mokslininkų konferencijos pabaigoje komisija, kurią sudarė sesijų moderatoriai ir FTMC mokslinė sekretorė dr. K. Plauškaitė – Šukienė, išrinko FizTeCh 2021 geriausių pranešimų autorius. Pasak komisijos, tai buvo be galo sudėtinga ne tik dėl išaugusio dalyvių skaičiaus, bet dėl to, kad visi konferencijoje pristatyti darbai buvo stiprūs ir įspūdingi, todėl laimėtojus teko rinkti geriausius iš geriausių.
 
Šiemet nuspręsta apdovanoti dešimt geriausių FizTeCh 2021 konferencijos pranešimų autorių. Laureatais tapo aštuonetas doktorantų bei viena studentė, skaitę žodinius pranešimus, taip pat vienas stendinio pranešimo autorius. Visi jie apdovanoti prizais - FTMC logotipu papuoštais džemperiais. Kiekvienam FizTeCh 2021 dalyviui įteikta saldi dovanėlė.
 
 
Geriausių žodinių pranešimų nugalėtojai (abėcėlės tvarka) doktorantų kategorijoje:
 
Raimonda Bogužaitė. Application of Molecularly Imprinted Polypyrrole for Electrochemical Sensor Design
Julija Dronina. Real-Time and Label-Free Evaluation of T7 DNA Polymerase Immobilization
Rokas Jasiūnas. Krūvininkų judėjimas realiomis organinių saulės elementų veikimo sąlygomis
Justinas Jorudas. Characterization of graphene electrical properties by combined terahertz and infrared spectroscopy methods
Vincentas Mindaugas Mačiulis. Evaluation of novel coronavirus SARS-CoV-2 nucleocapsid protein interaction with specific antibodies by total internal reflection ellipsometry
Karolina Maleckaitė. Raudonai fluorescuojantys, aplinkai jautrūs BODIPY fluoroforai
Vytautas Vosylius. Lazeriu asistuotas PTFE padengimas metalu kataliniu būdu
Agnė Zdaniauskienė. Adsorbuotų biomolekulių elektrocheminėje fazių riboje charakterizavimas SHINERS metodu
 
Geriausio žodinio pranešimo laimėtoja studentų (bakalauro/magistro studijų) kategorijoje:
 
Sonata Pleskytė. Mikroplastiko dalelių charakterizavimas ir šalinimas skirtingais nuotekų vandens valymo etapais
 
Geriausio stendinio pranešimo laimėtojas:
 
Karolis Mundrys. Optinių Airy pluoštų erdvinio valdymo metodai pasitelkus fazinius elementus
Dėkojame doktorantų ir jaunųjų mokslininkų konferencijos FizTeCh 2021 organizatoriams Vytautui Jakštui, Rusnei Ivaškevičiūtei - Povilauskienei, Kristinai Plauškaitei-Šukienei, Rasai Kromkutei, FizTech2021 savanoriams Vladislovui Čižui, Domui Jokubauskiui, Agnei Minderytei, renginio dalyviams ir svečiams.