Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 10. 27 -

FTMC ir Taivano Nacionalinis Sun Yat-Sen universitetas pasirašė memorandumą

Šiandien, spalio 27 d., trijų dienų vizitą Lietuvoje pradėjus gausiai Taivano verslo delegacijai, mokslinių tyrimų bei inovacijų kūrimo lyderis Baltijos šalyse Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) ir Taivano Nacionalinio Sun Yat-Sen universiteto (NSYSU) Kristalų tyrimo centras pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą (Memorandum of Understanding).
 
„Šis memorandumas yra svarbus žingsnis plečiant Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) tarptautines mokslines veiklas. Jis atveria naujus kelius moksliniam bei technologiniam bendradarbiavimui medžiagų mokslo ir medžiagų inžinerijos srityse, kieto kūno fizikos ir technologijos, optoelektronikos ir elektros inžinerijos temose. Nacionalinio Sun Yat-sen universiteto mokslininkai yra sukaupę didžiulę patirtį kristalų tyrimuose bei technologijoje, tad numatyti mokslininkų mainai leis pasikeisti įgyta technologine patirtimi bei sukauptomis mokslo žiniomis, suteiks galimybę sinergizuoti institucijų veiklas, kuriant tiek ambicingus tarptautinius mokslinius projektus, tiek ir gautų rezultatų įdiegimą praktikoje.” – sakė FTMC direktorius akademikas prof. habil. dr. Gintaras Valušis, pasirašęs dokumentą su NSYSU viceprezidentu ir Kristalų tyrimų centro vadovu dr. Mitch Ming Chi-Chou.
 
 
 
Iškilmėse dalyvavęs FTMC Puslaidininkių optikos laboratorijos vadovas dr. Saulius Tumėnas, vienas šio memorandumo pasirašymo iniciatorių, papasakojo, kad dvišalis bendradarbiavimas su Taivano mokslininkais prasidėjo dar 2014 m. projektu ,,Nepoliniai ploni ZnO sluoksniai: su auginimu susijusios struktūrinės ir optinės savybės“. Tuomet projekto partneriai buvo Nacionalinis Sun Yat-sen universitetas, atstovaujamas profesoriaus Mitch M.C. Chou ir Latvijos universiteto Kietojo kūno fizikos institutas. Projektui pasibaigus – bendradarbiavimas tęsiasi, šiuo metu vykdomas M-ERA.NET 2 projektas "Keičiamo draustinių energijų tarpo plačiatarpiai ZnMgO dariniai giliosios UV spinduliuotės jutikliams" kartu su tais pačiais FTMC partneriais iš Taivano ir Latvijos.
 
Saulius Tumėnas ir Gintaras Valušis po memorandumo pasirašymo
 
FTMC ir Taivano NSYSU memorandumas - vienas iš šešių bendradarbiavimo susitarimų, kurių iškilminga pasirašymo ceremonija šiandien pradėjo Lietuvos ir Taivano prekybos ir investicijų forumą. Dalyvaujant abiejų šalių ekonomikos ministrams, švietimo ir mokslo bendruomenės, verslo įmonių ir žiniasklaidos atstovams taip pat pasirašytas NSYSU memorandumas su trimis Lietuvos universitetais: Vilniaus universitetu, „Vilnius Tech“, ir Kauno technologijų universitetu dėl dalyvavimo bendroje Taivano ir Lietuvos puslaidininkių talentų, šios srities tyrimų programoje. Susitarimu siekiama skirti daugiau dėmesio puslaidininkių sektoriui, jaunųjų talentų rengimui, žinių gilinimui abiejose valstybėse.
 
Pasak renginyje dalyvavusios Švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės, tikimasi sustiprinti daugiau nei prieš dvidešimt metų prasidėjusį Lietuvos ir Taivano mokslininkų bendradarbiavimą:
 
„Nuo 2002 metų jau yra finansuotas 51 trimetis  projektas. Šiandien pasirašyti susitarimai rodo, kad dvi šalys mato galimybes ir turi norą toliau dalintis gerąja patirtimi mokslo ir technologijų srityje, kartu siekti ambicingų tikslų.“ – kalbėjo ministrė J. Šiugždinienė.
 
Kęstučio Vanago nuotrauka
 
Renginyje taip pat pasirašyti šie Lietuvos ir Taivano verslo įmonių ir organizacijų bendradarbiavimo /supratimo memorandumai: dėl palydovinės technologijos bendradarbiavimo žuvininkystės srityje tarp „NanoAvionics“ ir Taivano nacionalinės kosmoso organizacijos; dėl bendradarbiavimo biotechnologijų srityje tarp VšĮ „Versli Lietuva“, „Investuok Lietuvoje“ ir Taivano pramonės technologijų tyrimų instituto (ITRI); dėl bendradarbiavimo finansų srityje tarp „Invega” ir Taivano Exim banko; taip pat atnaujinamas memorandumas atnaujinimas tarp Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos bei Taivano Tarptautinio ekonominio bendradarbiavimo asociacijos. Siekiama sustiprinti dvišalį bendradarbiavimą puslaidininkių, gyvybės mokslų, biotechnologijų, lazerinių ir palydovinių technologijų, kristalo tyrimų ir finansų srityse. Ateityje susitarimą pasirašiusiems mokslo centrams ir universitetams atsivers galimybės kartu vykdyti bendrus tyrimus šioje srityje ir kurti inovatyvius produktus Lietuvos bei Taivano pramonės įmonėms.
 
Trijų dienų vizito metu verslo delegacija, kurią sudaro kelios dešimtys Taivano verslininkų ir oficialių pareigūnų dalyvaus Lietuvos ir Taivano prekybos ir investicijų forume, lankysis Lietuvos įmonėse, pasirašys bendradarbiavimo susitarimus su Lietuvos organizacijomis bei bendrovėmis.
 
„Mums ir Lietuvos verslui tai labai lauktas vizitas. Jaučiame labai didelį abipusį – Lietuvos ir Taivano verslo susidomėjimą ir norą aktyvinti verslo santykius”, - renginio metu sakė Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Pasak jos, bendradarbiavimas su Taivanu atvertų dideles galimybes tokiems Lietuvos aukštos pridėtinės vertės verslo sektoriams kaip biotechnologijos, įvairių pažangių ir inovatyvių produktų gamyba, finansinės technologijos, taip pat mokslo sektoriui.
 
Renginio pabaigoje dalyviams FTMC delegacija įteikė suvenyrų, simbolizuojančių dvišalio memorandumo pasirašymo dieną.
 
Apie šiuos įvykius praneša Lietuvos ir Taivano žiniasklaida:
 
 
Kokios galimybės Lietuvoje pastatyti naują puslaidininkių gamyklą?

LRT Radijo laidoje „60 minučių" (ved. L. Kudinova) - pokalbis su Fizinių ir technologijos mokslų (FTMC) direktoriumi Gintaru Valušiu ir Lietuvos Pramonininkų konfederacijos prezidentu Vidmantu Janulevičiumi apie Lietuvos ir Taivano ryšių stiprinimą mokslo, švietimo, verslo srityse ir inovatyvios Puslaidininkinių lustų gamyklos Lietuvoje statybos potencialias galimybes. Laidoje aptariamas šiuo metu vykstantis Taivano verslo delegacijos vizitas Lietuvoje, kurio metu pasirašyti šeši bendradarbiavimo memorandumai (vienas iš jų - FTMC su Taivano Nacionalinio Sun Yat-Sen universiteto (NSYSU) Kristalų tyrimo centru), siekiant stiprinti bendradarbiavimą puslaidininkių, gyvybės mokslų, biotechnologijų, lazerinių ir palydovinių technologijų, kristalo tyrimų ir finansų srityse. Lietuvos Ekonomikos ir inovacijų ministrė išreiškė viltis apie šios partnerystės suteiktas galimybes statyti mūsų šalyje puslaidininkių gamyklą. Taivano nacionalinio vystymosi tarybos ministras sakė, kad jų šalis Lietuvos studentams skirs stipendijas studijoms bei tarptautiniams mainams, siekiant sustiprinti žinias ir kompetencijas, reikalingas aukštųjų technologijų plėtrai. Pasak ministro Ming-Hsing Kung, diskutuojant apie Lietuvos vaidmenį puslaidininkių tiekimo grandinėje, taip pat verta suformuoti ekspertų grupę - Taivano atstovai siūlo visokeriopą pagalbą šioje srityje.

Laidos įrašas: LRT mediatekoje
(interviu su G. Valušiu ir V. Janulevičiumi nuo 06:30 iki 15.23)

LRT Televizijos „Žinių" laidoje - reportažas apie Taivano delegacijos vizitą Lietuvoje ir abiejų šalių tarpusavio ryšių stiprinimą įvairiose srityse, pasirašant tarpusavio bendradarbiavimo susitarimus - memorandumus
 
Tarp jų - FTMC ir Taivano Nacionalinio Sun Yat-Sen universiteto (NSYSU) Kristalų tyrimo centro memorandumas.

Laidos įrašas: LRT mediatekoje 
(nuo 00:52 iki 03:35)