Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 11. 19 -

Mokslininkų sukurtą inovaciją papildė verslo atstovai: iš pradžių negalvojome, kad projektą galėsime pritaikyti taip plačiai

Kas rašoma, matoma ir girdima žiniasklaidoje apie FTMC

Bendri mokslininkų ir verslininkų darbai tampa inovacijomis. Papildydami vieni kitus savo sričių profesionalai gali pasiekti pačių geriausių rezultatų. Puikus to pavyzdys yra ir Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) bei MB „Enbela“ atstovų sukurtas nuotolinio mikrobangų energijos perdavimo modulis, kuris yra skirtas daiktų interneto (IoT) jutiklių maitinimui.

Šio inovatyvaus produkto projekto vadovas Romualdas Trusovas, kartu dirbantys mokslininkai Karolis Ratautas, Gediminas Šlekas bei verslo atstovas Virginijus Rutkauskas sukūrė energijos perdavimo belaidžiu būdu metodą. Šiuo projektu, kuris jau sulaukė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) administruojamos priemonės „MTEP rezultatų komercinimo ir tarptautiškumo skatinimas“ finansavimo, yra siekiama komercializuoti nuotolinio mikrobangų energijos perdavimo modulį skirtą daiktų interneto (IoT) jutiklių maitinimui.
 
Pastarasis modulis yra pritaikytas standartiniam WiFi mikrobangų siųstuvui, kadangi ši spinduliuotė yra plačiai prieinama bene kiekvienam. Anot R. Trusovo, tai sistemą daro technologiškai paprastesne, o kartu palengvina jos komercializaciją. Projekto metu taip pat yra vykdomos su TPL8–9 produkto technologinės parengties lygiais susijusios veiklos: bandomosios partijos galutinio išbandymo ir galutinio vartotojo naujo produkto įvertinimo realiomis eksploatacinėmis veiklos sąlygomis.
 
Dirbant prie šio projekto jėgas suvienijo dviejų sričių mokslininkai. R. Trusovo komanda dirba lazerių srityje ir kartu bendradarbiauja su FTMC mikrobangų laboratorijos mokslininkais, kurių komandai vadovauja Žilvinas Andrius Kancleris. Būtent FTMC mokslininkai yra atsakingi už elektroninę projekto dalį. „Apjungiame skirtingų laboratorijų sritis ir taip sprendžiame įvairias verslo problemas“, – pasakojo MB „Enbela“ atstovas.
 
Pradėjus bendradarbiauti su verslininkais ir išgirdus įvairesnes nuomones projekto kūrėjai galėjo į savo kuriamą produktą pažiūrėti kur kas plačiau. Apie galimybes, kurias suteikė platesnis požiūris, ir projekto metu kilusius iššūkius daugiau skaitykite portale delfi.lt.