Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 11. 25 -

Aplinkotyros mokslininkų kuriama inovatyvi technologija sprendžia ekologijos problemas

Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Aplinkotyros skyriaus mokslininkai drauge su verslo partneriais kuria inovatyvią nuotekų valymo technologiją, kurios vystymui pasitelkia unikalias priemones – negyvas muses ar jų lervų išnaras (nariuotakojų komponentus, kuriuose yra chitino).
 
FTMC Aplinkotyros skyriaus vyriausiasis mokslo darbuotojas dr. Vidmantas Ulevičius pabrėžia, kad kuriama išskirtinė, aplinkai naudinga ir ją tausojanti technologija, nes chitino turintys sorbentai pašalina daugybę organinių ir neorganinių metalų teršalų tiek iš oro, tiek iš vandenų. Todėl vystant nuotekų valymo technologiją, bus tiriamas ypatingai gyvajai gamtai pavojingų teršalų, tokių kaip dažai ir sunkieji metalai, pašalinimas iš nuotekų.
 
„Chitinas yra antras labiausiai po celiuliozės Žemėje paplitęs biopolimeras. Ši medžiaga yra pagrindinis grybų ląstelių sienelių komponentas, taip pat sudaro nariuotakojų, tokių kaip vėžiagyviai ir vabzdžiai, šarvus bei apvalkalus. Chitiną turinčias medžiagas apdorojus šarmais gaunamas chitozanas, kuris naudojamas įvairiais komerciniais biomedicininiais tikslais. Šie biopolimerai yra puikūs sorbentai. Skirtingai nuo sintetinių sorbentų, jie sorbuoja tik gyvajai gamtai pavojingus teršalus, o aplinkai draugiški teršalai yra nesorbuojami,“ – dėstė FTMC dr. V.Ulevičius.
 
FTMC idėją įgyvendinti padeda ir kiti partneriai iš Lietuvos bei užsienio. Centro mokslininkai bendradarbiauja su Ukrainos Sumų Taikomosios fizikos institutu, sukaupusiu didelę patirtį tiriant įvairius gamtinius junginius ir vertinant jų struktūrą bei fizikochemines savybes. Jų atliekami tyrimai leis įvertinti musių ir lervų išnarų cheminę sudėtį ir parinkti būdus pašalinių, chitino neturinčių medžiagų pašalinimui iš žaliavos. Pagrindinis veiklos partneris Lietuvoje yra UAB „REKIN“, kurie naudodamiesi mokslininkų pagamintais sorbentais kurs ir bandys įrangą nuotekų valymui.
 
Inovatyvios technologijos vystymui FTMC mokslininkai pasinaudojo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) administruojama priemone „Eureka“, skirta skatinti visų tipų įmonių mokslo ir studijų institucijose mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatų pagrindu kuriamų inovatyvių produktų plėtojimą nuo idėjos iki bandomosios gamybos.
 
Daugiau apie FTMC mokslininkų inovaciją skaitykite: portale delfi.lt.
Susiję:
Screenshot 2023-10-18 163717aaa-111d7bceea430d75191881f92d87eccd.jpg
2023. 10. 18 - Aplinkotyros ekspertė I. Uogintė – LRT TV laidoje „Laba diena, Lietuva“ „Plastiko piratai“ – tarptautinis projektas, kuriame jėgas suvienija mokslininkai, mokiniai, mokytojai ir jaunimo organizacijos.