Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 12. 07 -

Prof. dr. Rasa Pauliukaitė - „Globalios Lietuvos apdovanojimų 2021" nominantė

Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Mokslo tarybos pirmininkė prof. dr. Rasa Pauliukaitė nominuota „Globalios Lietuvos apdovanojimų 2021"/GLA kategorijoje „Sugrįžimai mokslo pažangai" už naujos chemijos mokslo temos atvedimą į Lietuvą.
 
Kaip skelbia apdovanojimų organizatoriai, FTMC prof. dr. R. Pauliukaitės dėka Lietuvos mokslo lauke atsirado nauja tematika, susijusi su jutiklių, padengtų ypač plonomis laidžiomis plėvelėmis, sudarytomis iš nanomedžiagų ir gamtoje randamų junginių polimerų, kūrimu. Fizinių ir technologijos mokslų centre mokslininkės įkurta laboratorija pasižymi europine mokslo kultūra, pažanga ir tradicijomis. Austrijos, Šveicarijos, Slovėnijos ir Portugalijos mokslinėse institucijose praleidusi 10 metų, sukauptą mokslinę patirtį chemikė panaudojo technologijos, kuri skirta grafeno ir polimerų, jos grupės išrastų polimerinant B2 ir B9 vitaminus ar amino rūgštis, tobulinimui ir pritaikymui naujos kartos maisto biojutikliams kurti. Mokslininkės ateities darbų vizija - jutiklių naudojimas kuriant išmanius produktus: robotus, kurie jaučia skonį ir kvapą bei gali dirbti tomis sąlygomis, kurios pavojingos žmogui; išmanias maisto pakuotes, kurios parodytų, kad produktas jau sensta ar paseno; priemones, gerinanti ligų diagnozavimą labai ankstyvoje stadijoje.
 
 
Nuoširdžiai sveikiname prof. dr. R. Pauliukaitę bei didžiuojamės jos, tarptautinėje mokslo bendruomenėje gerbiamos ir vertinamos FTMC mokslininkės, pasiekimais ne tik mokslo, bet ir meno pasaulyje. Prof. dr. R. Pauliukaitė yra žymi chemikė,  FTMC Funkcinių nanomedžiagų laboratorijos vadovė, taip pat - rašytoja, pirmosios Lietuvoje ir pasaulyje eilėraščių apie chemiją knygos „Chemija eiliuotai" autorė.  Mokslininkė Rasa Pauliukaitė populiarina mokslą, edukuoja jaunąją kartą, įkvėpdama siekti, pažinti, atrasti daugiau, ne tik aukščiausio lygio mokslo darbais, atradimais laboratorijose, bet ir savo kūrybos eilėraščiais, rankdarbiais. Šios mokslininkės Talentas iš tiesų vertas apdovanojimų.
 
 
„Globalios Lietuvos apdovanojimus"/GLA nuo 2012 metų organizuoja nevyriausybinė nepelno siekiant organizacija „Global Lithuanian Leaders”/GLA. Apdovanojimai įsteigti siekiant pastebėti, pagerbti ir įvertinti išskirtinį užsienyje gyvenančių ir iš jo grįžusių Lietuvos žmonių profesinį indėlį į Lietuvos ekonomikos, mokslo, kultūros bei kitų sričių augimą bei tarptautinį pripažinimą. „Globalios Lietuvos apdovanojimai" teikiami penkiose kategorijose: „Sugrįžimai pokyčiams Lietuvoje",  „Lietuviškos idėjos, pripažintos pasaulyje", „Sugrįžimai mokslo pažangai", „Lietuvos vardo garsinimas pasaulyje", „Lietuvos draugai valstybės pažangai". Kiekvienoje kategorijoje GLA komisija iš nominantų renka po vieną laureatą. Globalios Lietuvos apdovanojimų globėjas yra Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.
 
„Globalios Lietuvos apdovanojimų 2021"/GLA įteikimo ir laureatų pagerbimo ceremonija vyks gruodžio 29 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje ir bus transliuojama tiesiogiai per „LRT Plius" televiziją bei LRT.lt svetainėje.