Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 01. 03 -

FTMC mokslininkė dr. Renata Butkutė – LRT Metų atradimas 2021!

Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) technologijos mokslų daktarė, Optoelektronikos skyriaus vadovo pavaduotoja vyresnioji mokslo darbuotoja Renata Butkutė tapo Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) įsteigtų Metų apdovanojimų laureate.
 
Pirmąją šių metų dieną dr. Renatai Butkutei įteiktas apdovanojimas LRT Metų atradimo 2021 kategorijoje už unikalių medžiagų kūrimą ir mokslinę lyderystę pasaulyje. Kaip skelbia apdovanojimų rengėjai, šios kategorijos laimėtojas visuomenės ir apdovanojimų komisijos yra renkamas iš trijų pretendentų: LRT Metų atradimu gali tapti mokslo, technologijų ar inovacijų žmogus, kolektyvas, nustebinęs netikėta idėja ar atradimu.
 
LRT Metų apdovanojimai - Metų atradimas 2022 - Renata Butkutė FTMC, Monikos Pau/LRT nuotrauka
Renatai Butkutei apdovanojimą įteikė komisijos narys Gytis Dudas (Monikos Pau/LRT nuotrauka)
 
FTMC dr. Renata Butkutė yra tarptautinėje mokslo bendruomenėje žinoma ir gerbiama aukščiausios kompetencijos mokslininkė, medžiagų inžinerijos specialistė, su komanda centro laboratorijose kurianti unikalias medžiagas – bismidus.
 
Šie inovatyvūs junginiai, kaip pasakoja mokslininkė, pasižymi įspūdingomis savybėmis, kurių panaudojimas yra itin platus. Bismidų naudojimas įgalintų visuomenę išspręsti daug įvairių sričių problemų ir sukeltų revoliuciją medicinoje. Ši, FTMC dr. R. Butkutės kartu su kolegomis vystoma mokslo sritis, Lietuvą iškėlė į pasaulio mokslo lyderių trejetą.
 
„Džiaugiuosi, kad mūsų atviros visuomenei naujos technologijos buvo suprastos ir įvertintos. Juk visada svarbiau surasti priežastis, nei taisyti pasekmes. Dėkoju visiems Lietuvos žmonėms balsavusiems ir sukūrusiems stebuklą. Žmonių įvertinimas ir pripažinimas – pats didžiausias dalykas. (…) Šis apdovanojimas yra naujos, kūrybingos, azartiškos kartos nuopelnas. Visada laukiu susitikimo su įtraukiančiomis diskusijomis, kuriose svajonės tampa naujomis idėjomis. Gerbiu juos už tai, kad visus mus vienija noras žinoti. Visos komandos vardu dėkoju už apdovanojimą ir kviečiu prisijaukinti technologijas, naudoti jas, kad gyventume saugiau, sveikiau, švariau ir patogiau. 2022-ųjų proga linkiu būti sveikiems ir laimingiems.“ – LRT Metų apdovanojimų iškilmingos įteikimo ceremonijos metu kalbėjo FTMC dr. Renata Butkutė.
 
FTMC direktorius akademikas prof. Gintaras Valušis pasveikino dr. R. Butkutę centro bendruomenės vardu ir džiaugėsi mokslininkės veiklomis, jos svarbių darbų pripažinimu ir įvertinimu visuomenėje:
 
„Sveikiname Renatą su puikiu įvertinimu! Labai džiugu, kad buvo pagerbtas vienas iš kertinių mūsų puslaidininkių nanotechnologijos žmonių. Smagu dar ir dėl to, kad akademiko prof. Arūno Krotkaus daugiau nei prieš gerą 10-etį inicijuota bismidų technologijos ir tyrimų tematika įgavo tarptautinį pripažinimą, ir FTMC grupė dabar yra viena iš pasaulinių lyderių. Daug vilties šios srities mokslo vystymuisi bei įsitvirtinimui teikia ir tai, jog Renata yra telkianti ir kūrybinga asmenybė, aplink save suburianti jaunimą. Tad plėtra bei mokslinių idėjų laukas, tikime,  intensyviai vystysis ir augs. Linkiu visokeriopos tolesnės sėkmės Renatai ir jos komandai!” – sakė FTMC direktorius.
 
Nuoširdžiai sveikiname ir džiaugiamės mokslininkės Renatos Butkutės laimėjimu bei linkime sėkmės visose veiklose!
 
LRT Metų apdovanojimai - Metų atradimas 2022 - Renata Butkutė FTMC, Monikos Pau/LRT nuotrauka
Renata Butkutė (Monikos Pau/LRT nuotrauka)
 
LRT Metų atradimo 2021 apdovanojimo įteikimo FTMC dr. R. Butkutei akimirkos:
 
 
Pokalbis su FTMC dr. R. Butkute LRT laidoje „Labas rytas”:
 
Daugiau apie mokslininkės R. Butkutės veiklą:
 
Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Optoelektronikos skyriaus vadovo pavaduotoja, docentė, technologijos mokslų daktarė Renata Butkutė yra:
  • daugiau nei 110 mokslinių straipsnių, patento ir 150 konferencijų autorė ir bendraautorė.
  • daugiau nei 30 nacionalinių ir tarptautinių projektų vykdytoja ir koordinatorė. 
  • Europos Mokslinių Tyrimų ir Technologijų Asociacijos Kosmoso taikymų grupės narė (EARTO Space Workgroup).
  • Tarptautinių ir nacionalinių konferencijų „Lithuania-Poland Workshop on Physics and Technology”, „Advanced Properties and Processes in Optoelectronic Materials and Systems” (APROPOS) ir Lietuvos nacionalinės fizikos konferencijos (LNFK) organizacinių komitetų sekretorė.
  • Ekspertų grupės narė HORIZON 2020 FETOPEN RIA -NOVEL IDEAS FOR RADICALLY NEW TECHNOLOGIES at the Research Executive Agency (REA).
  • Tarptautinės konferencijos-mokyklos ADVANCED MATERIALS AND TECHNOLOGIES programinio komiteto narė.
  • Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerijos Inovacijų ir pramonės departamento darbo grupės pasiūlymams dėl Lietuvos kosmoso plėtros koncepcijos parengimo teikti narė.
  • Ekspertų grupės narė Lietuvos verslo paramos agentūroje.
  • Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto pirmos pakopos studijų programos „Šviesos technologijos” komiteto pirmininkė.
  • Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto magistro baigiamųjų darbų gynimo komisijos narė. 
  • „Lietuvos fizikos žurnalo” redakcijos narė.
  • Specialaus leidinio „TERA-MIR radiation: materials, generation, detection and applications” redaktorė svečio teisėmis, Optical and quantum electronics, Springer.
  • Specialaus leidinio „Crystal Growth by Molecular Beam Epitaxy (MBE)" redaktorė svečio teisėmis, Crystals, MDPI. 
  • Vilniaus universiteto Rektoriaus apdovanojimas už sėkmingiausiai startavusią naują fizikos fakulteto studijų programą anglų kalba „Šviesos technologijos“.
  • Prancūzijos Užsienio reikalų ministerijos stipendija doktorantūros stažuotei Prancūzijoje.
  • ES fondų Marie Sklodowska Curie podoktorantūtos studijų stipendija stažuotei Lenkijoje.