• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2022. 01. 13 -

Minime sausio 13-ąją – Laisvės gynėjų dieną

Šiandien minime vieną svarbiausių Lietuvai datų - 1991-ųjų sausio 13-ąją, kai prieš trisdešimt vienerius metus mūsų valstybės piliečiai, vieningai atsilaikę prieš Sovietų sąjungos karinę agresiją, apgynė ir išsaugojo atkurtos Lietuvos nepriklausomybę.
 
Tą naktį, kai sovietų kariuomenė šturmavo bei užėmė Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, Vilniaus televizijos bokštą, žuvo keturiolika Lietuvos laisvės gynėjų, buvo sužeista tūkstančiai kitų, saugojusių strateginius šalies objektus. Tačiau sovietinius okupantus sustabdė didžiulės žmonių minios, iš visos Lietuvos susirinkusios saugoti tuometinės Aukščiausiosios tarybos – Atkuriamojo Seimo pastato, vienybė, narsa ir ryžtas apginti mūsų šalį.
 
Gindamas Lietuvos nepriklausomybę 1991-ųjų sausio 13-ąją nuo okupantų kulkų žuvo ir tuometinio Lietuvos Mokslų Akademijos Chemijos ir cheminės technologijos instituto darbuotojas Apolinaras Juozas Povilaitis (1937–1991). Jį sovietų desantininkai nušovė Vilniuje prie televizijos bokšto. 
 
Apolinaras Juozas Povilaitis
Apolinaras Juozas Povilaitis (apie 1990 metus, Povilaičių šeimos archyvo nuotrauka)
 
Po mirties už pasižymėjimą didvyrišku narsumu ir ištverme ginant Lietuvos Respublikos laisvę ir nepriklausomybę A. J. Povilaitis apdovanotas 1-ojo laipsnio Vyčio kryžiaus ordinu (dabar – Vyčio Kryžiaus ordino Didysis kryžius, antrasis pagal svarbą aukščiausias Lietuvos valstybės apdovanojimas); už drąsą ir pasiaukojimą ginant Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę Sausio 13-osios atminimo medaliu; I-ojo laipsnio ženklu-medaliu „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“. Daugiau apie A. J. Povilaitį: Lietuvos Respublikos Seimo interneto svetainėje.
 
Sausio 13-toji - Laisvės gynėjų diena įtvirtina reikšmingą lūžio tašką Lietuvos ir pasaulio istorijoje. Tą kruvinąją naktį nuo sovietų sąjungos ne tik buvo apginta ir įtvirtinta 1990 metų kovo 11 d. atkurta Lietuvos nepriklausomybė, taip pat atkreipėme pasaulio dėmesį į sovietų brutalumą ir paskatinome už laisvę kovoti kitas okupuotas tautas.
 
Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) taip pat dirba daug kolegų, dalyvavusių 1991-ųjų sausio įvykiuose, gynusių Lietuvos laisvę nuo okupantų ir gerai prisimenančių šiuos istorinius įvykius.
 
Šiandien, minint sausio 13-tosios įvykius, simboliškai pagerbiame žuvusius už Lietuvos laisvę, ryžtingai ir drąsiai gynusius nuo sovietų kareivių ir vietos kolaborantų bandymų karine jėga įvykdyti perversmą ką tik valstybingumą atkūrusioje mūsų šalyje.
 
Kaip ir kasmet pilietinės iniciatyvos „Atmintis gyva, nes liudija” rengėjų kvietimu 8 val. ryto dešimčiai minučių visoje Lietuvoje, darbo vietose, namų languose, uždegėme atminimo žvakeles kaip vienybės, atminties ir šviesos Lietuvos Laisvės kelyje simbolį.
 
Dėkojame FTMC darbuotojams, prisijungusiems prie Lietuvos Laisvės gynėjų atminimui ir pagarbai skirtos iniciatyvos.
 
Pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija” (Saulėtekio alėja, ftmc.lt nuotrauka)