Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 01. 24 -

„Mokslo sriuba" iš FTMC: apie mikroplastikus ir bismidus

 
Mikroplastiko mokslininkai randa ne tik maiste, geriamajame vandenyje, bet ir žmogaus placentoje. Tai - labai mažos, nepastebimos į aplinką patenkannčios plastiko dalelytės, kurių, tyrėjų skaičiavimais, per savaitę galimai suvalgome apie 5g (per metus toks suvalgyto mikroplastikų kiekis prilygsta 48 plastikinėms kortelėms...) Kaip šie teršalai patenka į aplinką, į geriamąjį vandenį, kaip veikia žmonių sveikatą ir gyvąsias planetos ekosistemas? Ką galime padaryti, kad sustabdytume šią taršą? Apie visa tai LRT televizijos laidai „Mokslo sriuba" pasakoja Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Aplinkotyros skyriaus mokslininkės dr. Steigvilė Byčenkienė ir dr. Ieva Uogintė, atliekančios išsamius mikroplastikų aplinkoje tyrimus.
 
Žiūrėkite laidos įraše:  LRT mediatekoje (nuo 00:01 iki 13:40)

Taip pat laidoje - reportažas apie kosmoso technologijas, kuriamas didžiausiame Baltijos šalyse mokslinių tyrimų ir technologijų centre - FTMC,  Optoelektronikos skyriuje.

Lietuviai dirba ne tik kosmoso pramonėje kurdami mažuosius palydovus ir NASA marsaeigius, bet ir tobulina kosminius erdvėlaivius. Kaip ir kokiu būdu tai vyksta, „Mokslo sriubos" rubrikai „Fizika prie kavos" atskleidė viena geriausių pasaulyje medžiagų inžinerijos specialistė  - FTMC mokslininkė, fizikos mokslų daktarė Renata Butkutė, tapusi LRT „Metų apdovanojimų“ „Metų atradimu 2021“. Ji rubrikos vedėjai FTMC dr. M. Mackoit Sinkevičienei atskleidė daug įdomybių apie vienus naujausių puslaidininkių junginių - bismidus.
 
Rubrikos įrašas:  LRT mediatekoje (nuo nuo 20:00 iki 26:15)
 
2022-01-23 LRT televizijos laida „Mokslo sriuba", ved. I. Kančys