Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 02. 09 -

Mariaus Jakulio Jason fondo grantus laimėjo FTMC mokslininkai

Filantropo Mariaus Jakulio Jason (MJJ) fondas skelbia, kad Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkai dr. Aušra Baradokė, dr. Vytautas Žičkus ir dr. Egidijus Auksorius laimėjo MJJ fondo Mokslo krypties grantus savo mokslinių tyrimų vystymui Lietuvoje. 
 
Chemijos mokslų daktarė Aušra Baradokė į Lietuvą grįžo po penkerių metų darbo užsienyje. Mokslininkė tyrimus vykdė prestižinėse nanodalelių sintezės, mikrofluidikos ir imunojutiklių mokslinių tyrimų grupėse Lietuvoje bei užsienio šalyse, stažavosi Oksfordo universitete, sėkmingai publikavo aukšto lygio mokslinius straipsnius elektrocheminių jutiklių srityje. Dabar dr. A. Baradokė, gavusi ES ir MJJ fondo paramą, jutiklių tyrimus tęsia FTMC podoktorantūros stažuotėje tema „Elektrochemiškai aktyvių polimerų sluoksnių formavimas ir taikymas SARS-CoV-2 detekcijai” (projekto mokslinio tyrimo vadovas prof. habil. dr. Arūnas Ramanavičius).
 
Aušra Baradokė
 
Pasak FTMC dr. A. Baradokės, jos tikslas - suburti Lietuvoje mokslinę grupę, su kuria galėtų kurti elektrochemijos matavimo metodus analizuoti inovatyvioms elektrocheminėms dangoms, taip pat projektuoti elektrocheminių sistemų ir lanksčių elektrodų prototipus masinei gamybai:
 
„Grįžti nusprendžiau, nes myliu Lietuvą, ir siekiu pasidalinti savo užsienio patirtimi bei žiniomis. Čia noriu pradėti savo kaip nepriklausomo tyrėjos karjerą, pritraukti finansavimą moksliniams tyrimams ir bendradarbiauti su tarptautinėmis mokslinėmis grupėmis“, – sakė dr. A. Baradokė.
 
MJJ fondo Mokslo krypties grantą laimėjo ir FTMC fizikos mokslų daktaras Vytautas Žičkus, dirbantis fluorescencijos mikroskopijos srityje. Fluorescencijos mikroskopija - galingas vaizdinimo metodas prisidėjęs prie daugelio atradimų įvairiose mokslo srityse, ypač ląstelių biologijoje. Šiuo metu dr. V. Žičkus su FTMC ir Glazgo universiteto (University of Glasgow) Extreme Light grupe tyrinėja, kaip FTMC pagamintos plazmoninės struktūros įtakoja gyvų, fluorescuojančių ląstelių vaizdinimą, pritaikomą vėžinių ląstelių ir kitų sistemų tyrimams.
 
Vytautas Žičkus
 
Taip pat, gavęs ES paramą, FTMC vykdo podoktorantūros stažuotę tema „Fluorescencijos gyvavimo trukmės mikroskopijos metodo sustiprinimas taikant hibridines plazmonų - eksitonų modas stipriosios sąveikos režime” (projekto mokslinio tyrimo vadovas doc. dr. Zigmas Balevičius).
 
„Mano ilgalaikis planas yra vystyti bendradarbiavimą tarp Glazgo universiteto ir FTMC. Tikiuosi, kad tai man padės ateityje suburti savo taikomosios optikos ir vaizdinimo mokslinę grupę, kuri kurtų naujus vaizdinimo metodus, padėsiančius atsakyti į įvairius biomedicinos klausimus. Be specifinių mokslinių tikslų, taip pat tikiuosi prisidėti prie mokslo politikos kuriant geresnes sąlygas ateities mokslininkų kartoms“, – teigė dr. V. Žičkus.
 
FTMC mokslininkas, optinės mikroskopijos specialistas dr. Egidijus Auksorius - taip pat laimėjo MJJ fondo Mokslo krypties grantą. Po 16 metų studijų ir darbo Europoje bei JAV grįžęs dirbti į Lietuvą, mokslininkas E. Auksorius šiuo metu Fizinių ir technologijos mokslų centre kuria Optinės koherentinės tomografijos laboratoriją ir siekia išvystyti Lietuvoje naują mokslinę sritį – žmogaus akies mikroskopiją, kuri gebėtų tiksliai diagnozuoti akies ligas ankstyvojoje stadijoje.
 
Egidijus Auksorius
Pasak dr. E Auksoriaus, šiuo metu tokios akies neurodegeneracinės ligos kaip glaukoma, geltonosios dėmės degeneracija yra pagrindinė žmogaus aklumo priežastis, tačiau egzistuojantys standartiniai diagnozės metodai - akies konfokalinė mikroskopija ar optinė koherentinė tomografija (angl. OCT) yra nepakankamo greičio ir erdvinės rezoliucijos, kad galėtų užregistruoti vaizdus tinkančius išsamiai akies tinklainės ligos diagnozei. Nepaisant didelio progreso OCT vystyme per pastaruosius metus ir metodo išpopuliarėjimo, ji vis dar nėra optimali vaizdinimui in vivo. Didesnis greitis, rezoliucija ir įsiskverbimo gylis leistų pamatyti ląstelių struktūrą gilesniuose žmogaus akies tinklainės sluoksniuose. Tuomet minėtos akių ligos būtų diagnozuojamos ir gydomos žymiai tiksliau bei efektyviau.

„Taip pat planuoju prisidėti prie tarpdisciplininių mokslų plėtros Lietuvoje, jau pradėjau bendradarbiauti su Gyvybės mokslų centru (GMC) optinės mikroskopijos srityje. Taip pat planuojame su Lietuvos oftalmologais jų praktikoje pritaikyti mano laboratorijoje vystomus Optinės Koherentinės Tomografijos metodus. Taip pat tęsiu ir tarptautinį bendradarbiavimą su mokslininkais iš viso pasaulio." – sakė FTMC dr. Egidijus Auksorius.
 
MJJ fondas vienerių ir dvejų metų laikotarpiui grantams skyrė beveik 200 000 eurų finansinę paramą. Taip siekiama paskatinti užsienyje dirbančius mokslininkus grįžti į Lietuvą ir čia tęsti inovatyvius tyrimus bei dėstyti studentams.
 
MJJ fondo ir FTMC informacija
 
Nuotraukos: mjjfondas.lt ir asmeninio albumo
 
Daugiau: