Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 02. 22 -

Daugiausia moterų mokslininkių dirba Lietuvoje

Vasario mėn. paskelbtais „Eurostat” (Europos statistikos agentūros) duomenimis, 2020 m. Europos sąjungoje (ES) dirbo beveik 6,6 mln. moterų mokslininkių ir inžinierių, tai - 254,5 tūkst. daugiau nei 2019 m. „Eurostat” pateikta naujausia statistika rodo, kad Lietuva ir toliau pirmauja ES valstybėse pagal moterų, dirbančių moksle bei technologijose, skaičių - 63,7 %. Antroje vietoje ES yra Latvija – 62,9 %, toliau rikiuojasi Šiaurės rytų Bulgarija – 60,4 %, Azorų salų autonominis regionas – 59,6 % ir Estija – 59,5 %.
 
Išsamią statistiką apie moterų dalyvavimo moksle dinamiką visose ES valstybėse kasmet skelbia minint Tarptautinę moterų ir mergaičių moksle dieną - vasario 11-tąją, pasaulyje  įvairiais renginiais minimą nuo 2015 m. Tuomet Jungtinės Tautos Generalinėje asamblėjoje priėmė rezoliuciją, siekiant užtikrinti moterų lygiateisišką dalyvavimą moksle bei didinti moterų įsitraukimą į mokslines veiklas.
 
Lietuva pirmauja ES valstybėse pagal moterų mokslininkių skaičių (Eurostat duomenys)
 
Šiemet minint šią dieną, Baltijos šalių mokslininkių asociacija „Basnet Forumas“ su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), Fizinių ir technologijos mokslų centru (FTMC), Vilniaus universiteto Fizikos fakultetu, VU Gyvybės mokslų centru, Kauno technologijos ir Klaipėdos universitetais bei kitomis organizacijomis surengė nuotolinį renginį vyresniųjų klasių moksleiviams ir mokytojams, kuriame dalyvavo daugiau nei 25 Lietuvos gimnazijos.
 
Renginį pradėjusi asociacijos „Basnet Forumas“ prezidentė, fizikos mokslų daktarė, doc. Dalia Šatkovskienė trumpai apžvelgė problemas, susijusias su didele lyčių disproporcija tiksliuosiuose moksluose ir pabrėžė, kad Tarptautinė moterų ir mergaičių moksle diena skirta priminti, jog mokslas ir lyčių lygybė yra gyvybiškai svarbūs siekiant darnaus pasaulio vystymosi.  ŠMSM viceministrė A. Kudarauskienė pasveikino dalyvius, pasakojo apie asmeninę mokslininkės patirtį ir pasidžiaugė, kad vis daugiau moterų tampa Lietuvos universitetų rektorėmis bei dalyvauja jų valdyme.
 
Renginio akimirkos
 
Daugiau nei dvi valandas trukusiame nuotoliniame susitikime su Lietuvos gimnazijų bendruomene dalyvavo ir FTMC medžiagų inžinerijos specialistė, fizikos mokslų daktarė Renata Butkutė, savo moksline veikla garsinanti mūsų šalį visame pasaulyje ir pelniusi Nacionalinio Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) apdovanojimą „Metų atradimas 2021“. Mokslininkė savo pranešimu „Kodėl aš mėgstu puslaidininkių technologijas?“ įdomiai pristatė apie puslaidininkių technologijas ir nuoširdžiai skatino gimnazistes rinktis tiksliuosius mokslus savo būsimąja profesija.
 
LRT apdovanojimą „Metų atradimas 2021“ pelniusi FTMC medžiagų inžinerijos specialistė, fizikos mokslų daktarė Renata Butkutė
 
Pasiekimais, įspūdžiais apie savo mokslines veiklas, šiuolaikines mokslo problemas, kurias teks spręsti jaunajai būsimųjų mokslininkių ir mokslininkų kartai dalijosi ir kitos žymios Lietuvos mokslininkės fizikės, biochemikės ir biotechnologės, matematikės ir jūrų mokslų specialistės. VU FF prof. habil. dr. G. Tautvaišienė pasakojo apie egzoplanetas ir žmonių susirūpinimą dėl „senstančios“ Saulės. KU Jūros tyrimų instituto mikrobiologė dr. M. Kataržytė atkreipė dėmesį į problemas, kurias Baltijos jūrai kelia didėjanti tarša, globalinio atšilimo padariniai. Kauno technologijos universiteto doc. dr. L. Saunorienė pasakojo apie praktinį matematikos taikymą nustatant paslėptą informaciją bei deformacijas ir kt.
 
Renginio pabaigoje FTMC doktorantas Aidas Sadauskas organizavo nuotolinį protmūšį, kuriame dalyvavo beveik 200 moksleivių iš Lietuvos miestų ir miestelių. Dalyviai turėjo atsakyti į mokslininkių pateiktus klausimus apie žymias mokslininkes, padariusias įtaką tiksliųjų mokslų raidai, mokslą ir lyčių lygybę, renginyje pristatytas mokslo sritis.
 
Nuotolinis protmūšis, kuriame dalyvavo beveik 200 moksleivių
 
Žaidimo dalyviams organizatoriai skyrė 8 pirmąsias ir 8 antrąsias premijas. Už teisingiausiai atsakytus klausimus apie lyčių lygybę moksle „Basnet Forumo“ įsteigtą specialųjį prizą – Kiuri muziejaus ir M. Augustin knygą „M. Kiuri. Moteris, pralenkusi savo laiką“ laimėjo geriausiai ir greičiausiai į klausimus atsakęs dešimtokas M. Bagušas iš Kėdainių „Atžalyno” gimnazijos. Ši mokykla žaidime pasirodė geriausiai – prizus laimėjo net 4 gimnazistai. Daugiausiai prizų laimėjo protmūšyje dalyvavusios mergaitės.
 
Aštuonių geriausiai į klausimus atsakiusių moksleivių klasės apdovanotos renginio partnerių suvenyrais ir kvietimais į ekskursijas po FTMC ir kitų šalies mokslinių tyrimų įstaigų bei unversitetų laboratorijas. Taip pat organizatoriai praneša, kad artimiausiu metu žada pakviesti į „Skaitmeninės savaitės” ir „Girls in ICT” renginius.
 
Renginio įrašas: https://youtu.be/Ht528T6ivB4
 
Parengta pagal asociacijos „Basnet Forumas”, FTMC, ŠMSM informaciją