Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 02. 25 -

Laidoje „Širdyje lietuvis” - mokslininkė Rasa Pauliukaitė

 
LRT Plius televizijos laidoje „Širdyje lietuvis” Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Funkcinių nanomedžiagų laboratorijos vadovė chemijos profesorė, Rasa Pauliukaitė pasakoja apie savo ateities viziją: sukurti jutiklius, leidžiančius robotams pajusti skonį ir kvapą.
 
Pirmosios Lietuvoje ir pasaulyje eilėraščių apie chemiją knygos „Chemija eiliuotai" autorė už naujos chemijos mokslo temos atvedimą į Lietuvą FTMC mokslininkė R. Pauliukaitė nominuota „Globalios Lietuvos apdovanojimų 2021"/GLA kategorijoje „Sugrįžimai mokslo pažangai.
 
Dirbusi chemijos mokytoja ir nusprendusi tapti mokslininke, profesorė tęsti ir vystyti mokslinių veiklų į Lietuvą, FTMC jos įkurtoje ir vadovaujamoje laboratorijoje, grįžo po dešimties metų žinių gilinimo įvairiose užsienio mokslinių tyrimų laboratorijose: Austrijoje, Slovėnijoje, Šveicarijoje, Portugalijoje. R. Pauliukaitės pastangomis Lietuvos moksle atsirado nauja tematika, susijusi su jutiklių, padengtų ypač plonomis laidžiomis plėvelėmis, sudarytomis iš nanomedžiagų ir gamtoje randamų junginių polimerų, kūrimu.
 
 
Kas yra elektroninis liežuvis ir kuo jis susijęs su umami skoniu, kas vienija paprastą pieštuką ir sudėtingų ligų celiakijos, diabeto diagnostiką? Apie viską laidos „Širdyje lietuvis” rubrikoje „Savaitės lietuvis” pasakoja FTMC prof. Rasa Pauliukaitė.
 
Daugiau: LRT mediatekoje (nuo 03:00 iki 16:00)
 
LRT Plius „Širdyje lietuvis”
2022-02-13