Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 04. 14 -

Pasaulinė kvantinė diena Lietuvoje: konkursas, susitikimai, edukacijos

Balandžio 14-tąją pasaulio kvantinių technologijų ekspertai minės Pasaulinę kvantinę dieną (World Quantum Day).
 
Šiemet įvairiais renginiais ją paminėti tikisi 65 pasaulio šalys, taip pat ir Lietuva. Pasak pagrindinės šio renginio mūsų šalyje organizatorės Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) dr. Maženos Mackoit – Sinkevičienės, šiemet išrinktos Pasaulinės kvantinės dienos Lietuvoje ambasadore, šios dienos minėjimu siekiama didinti visuomenės kvantinio mokslo ir technologijų sąmoningumą:
 
„Organizuojame įvykį kartu su Fizinių ir technologijos mokslų centru (FTMC), EPS Young Minds ir „Mokslo Sriuba”. Prie mūsų prisijungė Lietuvos fizikų draugija (LFD), VU Teorinės fizikos ir astronomijos institutas ir Fizikos fakultetas, Lietuvos fizikos mokytojų asociacija. Kiekvieną penktadienį dalyvauju virtualiuose posėdžiuose su Masačusetso technologijos institutu, Oksfordo, Birmingamo ir kitų universitetų mokslininkais, taip pat su CERN bei kvantinių technologijų įmonių ekspertais.” – pasakojo Pasaulinės kvantinės dienos Lietuvoje ambasadorė FTMC dr. M. Mackoit-Sinkevičienė.
 
Ta proga Lietuvoje planuojamas specialių renginių ciklas, numatoma rengti paskaitas, specialias televizijos, radijo laidas, mokslines ekskursijas į laboratorijas, net mokslo bei meno parodas šia tema. Pasaulinei kvantinei dienai paminėti planuojama surengti parodą Fizinių ir technologijos mokslų centre.
 
Jau paskelbtas Pasaulinės kvantinės dienos Lietuvoje meno konkursas (iki balandžio 2 d.), balandžio 11-14 d. numatyti apsilankymai įvairiose šalies mokyklose, o balandžio 14 d. įvyks nacionalinė paskaita per Youtube. Lietuva turi nemažai talentingų mokslininkų, dirbančių šiose srityse, kurie Pasaulinės kvantinės dienos renginiuose dalinsis savo žiniomis.
 
Pastaruoju metu Europos Komisija steigia didelius konsorciumus ir organizuoja ištisas kvantinių technologijų edukacines sesijas, skirtas tiek suaugusiesiems, tiek jaunimui. 2020-tųjų lapkritį įvyko pirmoji Europoje kvantinių technologijų edukacinė sesija ir Lietuva joje pasiekė didžiausius aktyvumo rodiklius:
 
„Dalyvavo virš 80 mokyklų, universitetų, įmonių, įvairių centrų ir virš 1 440 dalyvių iš įvairiausių Lietuvos kampelių. Apie didelį mūsų šalies susidomėjimą kvantinėmis technologijomis rašė ir žurnalas „Europhysics news”. Už kvantinio judėjimo idėjos skatinimą, pasitikėjimą ir visokeriopą palaikymą organizuojant Kvantinės dienos renginius Lietuvoje nuoširdžiai dėkoju FTMC direktoriui Gintarui Valušiui ir FTMC dr. Audriui Alkauskui.” – sakė FTMC mokslininkė.
  • Lietuvos Mokslų Akademijos (LMA) ekspertų komisija pernai gruodžio pabaigoje FTMC dr. M. Mackoit-Sinkevičienei paskyrė 1-ąją vietą už Europos kvantinės savaitės edukacinės sesijos organizavimą Lietuvoje.
  • 2016-2022 m. mokslininkė ėjo Europos fizikų draugijos (EPS) Lietuvos skyriaus prezidentės pareigas. Nuo šių metų vasario mėn. Europos fizikų draugijos (EPS) sprendimu dr. M. Mackoit-Sinkevičienė tapo EPS Young Minds valdymo komiteto ir valdybos nare, atsakinga už Europines veiklas. Pasak mokslininkės, vienas iš artimiausių darbų bus skirtingų ES šalių veiklų ir projektų tinkamumo vertinimas.
Pasaulinės kvantinės dienos svetainė: https://worldquantumday.org/events/ 
 
Oficiali Pasaulinės kvantinės dienos Lietuvoje svetainė: https://www.drmazenams.com/pasauline-kvantine-diena/ 
 
 
Pokalbis su M. Mackoit-Sinkevičiene apie Pasaulinę Kvantinę dieną Lietuvoje LRT radijo laidoje „Daiktiniai įrodymai“: https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000204588/daiktiniai-irodymai-apie-kvantus-ir 
 
LRT radijas „Daiktiniai įrodymai“, ved. A. Puklevičius, 2022-03-03