Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 03. 23 -

FTMC lankėsi Taivano puslaidininkių mokslo ir pramonės atstovai

Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) antradienį lankėsi Taivano aukštųjų puslaidininkių technologijų mokslininkų, verslininkų, pareigūnų delegacija.
 
Keletą dienų truksiančio taivaniečių oficialaus vizito Lietuvoje metu planuojama aptarti ir įvertinti Taivano puslaidininkių mokslinių tyrimų ir pramonės atstovų bendradarbiavimo su Lietuvos mokslo institucijomis bei įmonėmis platesnes galimybes, taip pat pristatyti galimas strategines investicijas aukštųjų puslaidininkių technologijų pramonės srityje.
 
Pažintinio vizito FTMC metu svečiai iš Taivano dalyvavo seminare, kur centro ir Vilniaus universiteto mokslininkams pristatė savo atstovaujamus mokslinių tyrimų centrus, akademines įstaigas  (ITRI, NarLabs ir kt. ), vykdomus tyrimus ir vystomas technologijas, galimas bendradarbiavimo, investicijų perspektyvas, kuriant naujos kartos puslaidininkių gamybos ekosistemą Lietuvoje bei kartu ugdant šios srities talentus.
 
Seminaro metu delegacija buvo supažindinta su Saulėtekio slėnyje vykdomais FTMC ir VU moksliniais tyrimais, vystomomis inovacijomis. FTMC direktorius prof. Gintaras Valušis pristatė centro veiklas, čia dirbančių mokslininkų kompetencijas ir vystomas aukščiausio lygio technologijas puslaidininkių srityje. Svečiams iš Taivano buvo surengta pažintinė ekskursija FTMC Optoelektronikos, Medžiagų struktūrinės analizės, Fizikinių technologijų skyrių laboratorijose.
 
Taivaniečiai ypač aktyviai domėjosi vasario mėn. FTMC ir Taivano Nacionalinio Sun Yat-Sen universiteto (NSYSU) įsteigto jungtinio Taivano ir Lietuvos puslaidininkių ir medžiagų mokslo centro (Taiwan and Lithuania Center for Semiconductors and Materials Science) veikla, centro bendrais projektais (R&D) su Taivano kolegomis. Įvairiuose mokslinių tyrimų ir inovacijų plėtros projektuose centro mokslininkai su taivaniečiais sėkmingai dirba daugiau nei dešimtmetį.
 
„Šios dienos gausios taivaniečių delegacijos vizitas FTMC - dar vienas svarbus žingsnis plėtojant mokslinius ryšius. Manau, kad šalia jau vykdomų bendrų tarptautinių keturių projektų, atsiras ir naujų, daugiausia skirtų puslaidininkių fizikai ir technologijai, kuriuose susijungs mūsų mokslinis išradingumas ir taivaniečių technologinis meistriškumas. Tai ką FTMC darome optoelektronikoje, aukšto dažnio fizikoje, puslaidininkių medžiagų inžinerijoje – visa tai yra labai inovatyvu ir patrauklu ne tik tarptautinei mokslo bendruomenei. Tai greičiausiai taps starto pozicija ir atsirasti naujoms sinergetinėms industrijos šakoms." – sakė FTMC direktorius akademikas Gintaras Valušis.
 
Po vizito FTMC ir VU, puslaidininkių tyrimų ekspertų ir mokslininkų delegacija iš Taivano dalyvavo susitikimuose Seime, Lietuvos mokslų akademijoje (LMA), aplankė „Teltonikos“ grupės įmonę „Teltonika EMS“. Taivaniečiams buvo pristatytos gamybos linijos, įmonės kokybės kontrolės procesai. „Teltonikos“ grupė iki 2031 metų į lustų gamybos pramonę ir kitus projektus Lietuvoje planuoja investuoti apie 3,7 mlrd. eurų bei sukurti 8 tūkst. darbo vietų.
 
Pranešama, kad grupės įkūrėjas ir prezidentas Arvydas Paukštys sakė, kad tikisi bendradarbiauti šioje srityje su ekspertais iš Taivano: „Per ateinančius dešimt metų „Teltonika“ augs 10 kartų. Norint išlaikyti nenutrūkstamą gamybą reikės ir pastovaus lustų tiekimo. Dėl to Lietuvoje per 10 metų sukursime puslaidininkių lustų projektavimo centrą, puslaidininkių lustų surinkimo centrą bei puslaidininkių lustų gamyklą.”
 
2024–2026 m. suplanuotos puslaidininkių lustų projektavimo laboratorijos Vilniuje, kurių vertė sieks 100 mln. eurų; sukurta 200 darbo vietų. 2026–2028 m. už 450 mln. eurų numatyta sostinėje pastatyti puslaidininkių lustų surinkimo ir testavimo gamyklą su 500 darbo vietų, o 2028–2031 m. už 2,1 mlrd. eurų – lustų gamyklą, kur bus sukurta 1,5 tūkst. darbo vietų.
 
Anksčiau, pirmadienį, Taivano delegacijos susitikimo su LR ekonomikos ir inovacijų ministre A. Armonaite metu, buvo pasiūlyta svarstyti galimybę steigti bendrą Lietuvos ir Taivano puslaidininkių gamybos centrą, plėsti bendradarbiavimą šioje srityje. Pasak ministrės, galėtų būti svarstoma galimybė Taivano korporacijoms „Taiwan Semiconductor Manufacturing Company“, „United Microelectronics Corporation“ ir kitoms investuoti į gamybos centro steigimą Lietuvoje, o mokslinis bendradarbiavimas užtikrintų aukštą tyrimų ir jų rezultatų komercinimo lygį bendroms Taivano ir Lietuvos įmonėms.
 
Pirmadienį taivaniečių delegacija  taip pat lankėsi FTMC Lazerinių technologijų klasteryje,  lazerių gamybos įmonėse „Ekspla“, „Lught Conversion“,  „Eksma“, susitiko su asociacijos „Santakos slėnis“ atstovais.
 

Galerija

 
 
Nuotraukos D. Jokubauskio/FTMC
FTMC ir BNS informacija
 
Daugiau apie vizitą LNK tv reportaže:
https://lnk.lt/zinios/159722