Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 04. 04 -

In Memoriam. Vincentas Dienys (1936 – 2022)

Balandžio 2 d. mirė buvęs ilgametis Puslaidininkių fizikos instituto darbuotojas, profesorius, hab. dr. Vincentas Dienys.
 
Jis savo mokslinę karjerą pradėjo Fizikos ir matematikos institute 1958 m., dar prieš baigdamas Vilniaus universitetą (1959). 1967 m., jis perėjo dirbti į ką tik įkurtą Puslaidininkių fizikos institutą. 1967 m. V. Dienys apgynė fizikos ir matematikos mokslų kandidato disertaciją „Elektroninio germanio ir silicio laidumo anizotropijos tyrimas stipriuose elektriniuose laukuose“, o 1981 – daktaro disertaciją „Relaksaciniai reiškiniai puslaidininkiuose silpnai kaitinančiuose elektriniuose laukuose“. 1983 m. kartu su kolegomis gavo Lietuvos TSR mokslo premiją. Profesoriaus vardas jam buvo suteiktas 1988 m. Tais pačiais metais jis buvo išrinktas LMA nariu korespondentu.
 
V. Dienys kurį laiką dirbo PFI direktoriaus pavaduotoju, buvo ilgametis (1968-1990) PFI Karštųjų elektronų laboratorijos vadovas. Pagrindinė jo mokslinė veikla buvo sukoncentruota į silpnai pakaitintų krūvininkų puslaidininkiuose tyrimus. Jo iniciatyva buvo pradėti sisteminiai šio efekto tyrimai, kurie atvedė prie rezistorinio didelės galios mikrobangų impulsų jutiklio sukūrimo, kuris buvo plačiai naudojamas buvusioje SSSR ir kitose pasaulio šalyse. Yra buvęs disertacijų vadovu, parašė keletą monografijų, dirbo mokslinį darbą Austrijos Vienos universitete, Italijoje.
 
Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, V. Dienys 1990–1994 m. dirbo pirmojoje vyriausybėje LR kultūros ir švietimo ministro pavaduotoju. Baigęs darbą vyriausybėje, į institutą nebesugrįžo. 1994–1996 m. dirbo Pedagogikos institute. Nuo 1996 m. iki išėjimo į pensiją - Profesinio mokymo metodikos centro direktoriumi. 1998 m. V. Dienys buvo apdovanotas DLK Gedimino 1-ojo laipsnio medaliu. Valdas buvo orientacinio sporto entuziastas bei aktyvus turistas, apkeliavęs daug įspūdingų Lietuvos ir Sovietų sąjungos gamtos kampelių.
 
Buvę kolegos prisimins V. Dienį kaip kvalifikuotą fiziką, nuoširdų žmogų, gerą draugą, aktyviai dalyvavusį profesinėje ir visuomeninėje PFI veikloje.
 
Atsisveikinimas su Vincentu Dieniu vyks Olandų laidojimo rūmų 1 salėje balandžio 5 d. nuo 17 val. Laidotuvės – balandžio 6 d. 12 val. Rokantiškių kapinėse.