Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 06. 06 -

Prasidėjo 18-oji Tarptautinė elektroanalizės konferencija

Birželio 5 d. Vilniaus Rotušėje įvyko 18-osios Tarptautinės elektroanalizės konferencijos - ESEAC 2022 atidarymo iškilmės. Šis tarptautinis renginys, kurį kartu organizuoja Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras (GMC), vyks iki birželio 9 d.
 
Tarptautinė elektroanalizė konferencija ESEAC rengiama kas porą metų. Tai – mokslininkų renginys, kuriame dalyvauja viso pasaulio chemikai, dirbantys cheminės analizės srityje bei naudojantys elektrocheminius metodus (trumpiau tai vadinama elektroanalize). Nuo 1986 m., kai Dubline, Airijoje buvo surengta pirmoji ESEAC, pasaulio elektroanalitikai susibūrė į „šeimą“ ir rengia susitikimus vis kitoje Europos šalyje. Pirmosios ESEAC organizatorius ir pirmininkas (šiuo metu - garbės pirmininkas) profesorius Malcolm Smyth. Konferencijos jau vyko Suomijoje, JK, Vokietijoje, Portugalijoje, Slovėnijoje, Graikijoje bei kitose šalyse.
 
Pasak ESEAC 2022  Mokslo ir Organizacinio komitetų pirmininkės FTMC prof. Rasos Pauliukaitės, buvo nelengva pradėti rengti ESEAC „šeimos“ susitikimus Lietuvoje, tačiau su Vilniaus miesto agentūros „Go Vilnius” pagalba mokslininkei pavyko pritraukti šią konferenciją į Vilnių. 2019 m. už miestui svarbius darbus - už dviejų tarptautinių elektroanalizės konferencijų rengimą ir organizavimą Vilniuje FTMC mokslininkė prof. Rasa Pauliukaitė buvo apdovanota Vilniaus mero padėka.
 
Šiemet Lietuvos sostinėje vykstanti ESEAC 2022 – renginys, turėjęs įvykti prieš porą metų, tačiau nukeltas dėl pasaulinės koronaviruso pandemijos. Vilniuje vykstančioje elektroanalizės mokslininkų ir šios mokslo krypties gerbėjų šventėje šiemet dalyvauja apie 140 dalyvių iš 23 šalių. Keturių dienų trukmės ESEAC 2022 mokslinėje programoje numatyti pranešimai įvairiomis temomis: apie elektroanalizės panaudojimą sveikatos, maisto, medicinos tyrimams, įskaitant ir COVID testų kūrimą, etc.
 
„Tenka apgailestauti, jog dėl vis dar sudėtingų kelionės sąlygų žymiausi konferencijos pranešėjai - pasaulinio lygio mokslininkai iš JAV, JK, Australijos ir Kinijos skaitys savo pranešimus nuotoliniu būdu. Taip pat ši konferencija yra puiki proga jauniesiems mokslininkams pristatyti savo darbus bei užmegzti Lietuvos mokslininkų bendradarbiavimą su mokslinėmis grupėmis visame pasaulyje. Be mokslinės dalies, konferencijos svečiams kartu su „Go Vilnius” paruošėme kultūrinę programą: galimybę susipažinti su Vilniaus senamiesčiu ir Trakais, kur vyks Nacionalinės premijos laureato dr. Dariaus Barono paskaita, pažintis su lietuvių ir karaimų kultūriniu bei kulinariniu paveldu.
 
Daugiau informacijos ir programa: eseac2020.com
 
ESEAC 2022 rengėjai: FTMC, GMC, Go Vilnius, UAB „Creativa“ ir kt.