Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 06. 14 -

Prestižinis žurnalas „Physical Review Letters” rekomenduoja jungtinės FTMC ir užsienio mokslininkų grupės publikaciją

Tarptautinis žurnalas „Physical Review Letters” paskelbė Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkų grupės publikaciją „Dissipative Parametric Gain in a GaAs/AlGaAs Superlattice”, pažymėdamas ją žyme „rekomenduojama redakcijos”.
 
 
Mokslinius tyrimus atliko tarptautinė FTMC, Lenkijos, Suomijos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės mokslininkų komanda: Vladislovas Čižas, Liudvikas Subačius, Natalia V. Alexeeva, Dalius Seliuta, Timo Hyart, Klaus Köhler, Kirill N. Alekseev ir Gintaras Valušis.
 
Pagrindinis žurnale „Physical Review Letters” paskelbto straipsnio tikslas – parodyti ilgai lauktą eksperimentinį parametrinio stiprinimo kvantinėse supergardelėse įrodymą. Pasak FTMC doktoranto Vladislovo Čižo, publikacijos pirmojo autoriaus, šis efektas teoriškai nagrinėjamas jau kelis dešimtmečius (pvz., mokslininkas K. N. Alekseev teoriškai tai buvo numatęs prieš dešimtmetį), bet šįkart pavyko jį registruoti kambario temperatūroje eksperimento metu. Ateityje šie tyrimo rezultatai leis sukurti alternatyvų THz spinduliuotės šaltinį.
 
„Atspausdintas darbas apima tiek teorinę analizę, tiek eksperimentinius darbus. Dr. Kirill Alexeev, dr. Natalia Alekseeva ir dr. Tymo Hyart yra seniai žinomi parametrinio stiprinimo supergardelėse teorijų vystytojai. Žinoma, be dr. Liudviko Subačiaus daugiametės eksperimentinės patirties - šis sėkmingas eksperimentas būtų neįsivaizduojamas. Dr. Klaus Köhler pagelbėjo su bandiniais. Prof. Gintaras Valušis prisidėjo visuose darbų etapuose. Be jo pagalbos, optimizmo ir tikėjimo šia tematika bei neįtikėtinų organizavimo gebėjimų, šios publikacijos galėjo ir nebūti.” – kalbėjo jaunasis mokslininkas V. Čižas.
 
FTMC Optoelektronikos skyriaus vadovas, centro direktorius prof. Gintaras Valušis pabrėžė, kad  jungtinė mokslininkų komanda labai džiaugiasi šiuo darbu ne tik todėl, kad jis pasirodė viename įtakingiausių pasaulyje fizikos žurnalų „Physical Review Letters” kaip redakcijos siūlymas skaitytojams.
 
„Mums pavyko giliai pažvelgti į netiesinius procesus puslaidininkinėse kvantinėse supergardelėse, eksperimentiškai pirmą kartą parodyti aukštadažnio parametrinio stiprinimo mechanizmo egzistavimą. Tik dabar, jėgas suvienijus skirtingų kompetencijų mokslininkų komandai, tai pavyko patvirtinti eksperimentais. Svarbu, jog šis pasiekimas - ne tik graži fizika.  Šio tyrimo rezultati gali padėti spręsti svarbias praktines problemas, susijusias su kompaktiškų THz dažnių stiprintuvų kūrimu, kurių taip reikia THz vaizdinimo sistemų plėtojimui. Taip pat šie rezultatai - pirmas, bet stiprus žingsnis kvantinės optoelektronikos link: tikiu, kad ši tematika įgaus pagreitį mūsų skyriuje.” – sakė akademikas G. Valušis.
 
Dr. Kirill Alexeev nuomone, žurnale „Physical Review Letters” paskelbtos publikacijos autoriai nusipelnė geriausių įvertinimų tiek visa entuziastų komanda, tiek kiekvienas atskirai:
 
„Šis tyrimas – iš esmės eksperimentinis, mano žinios ir pagalba buvo teoriniame ekspertiniame lygmenyje, didžiulį teoretinį darbą atliko dr. Natalia Alekseeva, visuomet besišypsantis dr. Tymo Hyart padėjo visiems ir visur. Vladas ir Liudvikas – du šios epopėjos talentai tegu patys kalba apie savo rezultatus. Aš noriu tik pabrėžti, kad tarptautinis mokslininkų bendradarbiavimas yra labai svarbu, tačiau dar svarbiau teoretikams kuo daugiau kalbėtis su eksperimentinės fizikos šalininkais.”
 
Paklaustas apie didžiausius iššūkius, kuriuos teko įveikti ruošiant šią aukšto lygio publikaciją, FTMC doktorantas V. Čižas atsakė:
 
„Sunkiausia yra sustoti ir išsiųsti darbą redakcijai, nes visada atrodo, kad straipsnis yra nepakankamai geras, trūksta papildomo sakinio arba papildomo paveiksliuko. Manau sėkmingai sugebėjome įveikti šį ir kitus darbo metų kilusius iššūkius. Visiems bendraautoriams yra garbė spausdinti savo darbus tokio lygio žurnaluose, greta Nobelio premijos laureatų. Kadangi žurnalas yra multidisciplininis (kiekvieno spausdinamo straipsnio autoriai turi įrodyti, kad darbas bus įdomus skirtingų tematikų mokslininkams), tikiu, jog šis darbas dar daugiau padidins FTMC žinomumą ir atvers kelius naujiems bendradarbiavimams ne tik supergardelių srityje.”