Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 06. 27 -

Apie 18-ąją Tarptautinę elektroanalizės konferenciją ESEAC 2020/2022

Dėl COVID-19 pandemijos net du kartus atidėta 18-oji Tarptautinė elektroanalizės konferencija ESEAC 2020 galiausiai įvyko Vilniuje, birželio mėnesį.
 
Tarptautinį renginį organizavo Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras, konferencijos mokslinis-organizacinis komitetas sudarytas iš įvairių šalių elektroanalitikų, tai: Jiri Barek (Čekija), Anastasia Conomou (Graikija), Elena Feropontova (Danija), Christine Kranz (Vokietija), Alexander Kuhn (Prancūzija), Rasa Pauliukaitė (Lietuva) – komiteto pirmininkė, Jose Pingarron (Ispanija), Wolfgang Schumann (Vokietija), Joseph Wang (JAV).
 
Kaip sakė ESEAC 2020 pagrindinė organizatorė FTMC prof. R. Pauliukaitė, nepaisant pastarųjų metų pandemijos, konferencijos mokslinis lygis, kaip visuomet buvo labai aukštas.
 
„Nors ši konferencija yra skirta elektroanalizei, pasiekimams šioje srityje, bet buvo mokslininkų pranešimų apie baterijas, spektroskopijas, lazerinį paviršiaus apdirbimą ir kt., kadangi visi šie dalykai siejasi su autonominių elektrocheminių jutiklių kūrimu bei jų tyrimais. Renginys, vykęs birželio 5-9 dienomis, šįkart dalyvių skaičiumi buvo palyginti nedidelis, konferencijoje dalyvavo 140 tyrėjų iš 23 šalių. Tam įtakos turėjo tiek pandemija, tiek ir Rusijos invazija į Ukrainą.
 
Lietuvos Respublikos Vyriausybės nurodymu, Rusijos Federacijos atstovai negalėjo dalyvauti konferencijoje, kaip ir visuose panašiuose renginiuose.“ – sakė prof. R. Pauliukaitė.
 
 
Šioje konferencijoje visi konferencijos plenariniai pranešimai transliuoti nuotoliniu būdu, buvo mokslininkų, kurie savo pranešimus skaitė po vidurnakčio savo šalies laiku. Renginio dalyviai galėjo išklausyti ketverto pasaulinio lygio mokslininkų plenarinius pranešimus: prof. Sauliaus Juodkazio (Australija) „Infrared spectroscopy: fingerprinting spectral range, resolution, sensitivity”; prof. Lanqun Mao (Kinija) „In vivo electrochemistry: from electrocatalysis to sensing”; prof. Shelley Minteer (JAV) „Enzymatic bioelectrocatalysis for energy and synthesis applications”; ir prof. Patrick R. Unwin (JK) „Up close: new ways to see electrodes and electrified interfaces”.
 
Pirmą kartą ESEAC konferencijoje dalyvavęs ir pranešimą apie savo darbus konferencijoje skaitęs žymus lietuvių mokslininkas, Australijos Svinburno Technologijos universiteto (Swinburne University of Technology) profesorius Saulius Juodkazis, 2017 m. už savo mokslinę veiklą ir pasiekimus elektroanalizės srityje kartu su mokslininke Elena Ivanova apdovanotas UNSW Eureka Prize, dėkojo už galimybę dalyvauti ir sakė, kad pastaruosius metus labai trūko tokių mokslo renginių.
 
„Dalyvavau pirmą kartą, nes mano darbo kryptis labiau susijusi su šviesos taikymais paviršių analizei. Visada norisi parodyti naujienas ir savo veiklos rezultatus, kurie atrodo įdomiausi ir perspektyviausi. ESEAC pranešime parodėme naujienas iš optinės paviršių analizės metodų, kurie gali rasti taikymų elektroanalizės kryptyje. Galėčiau palyginti ESEAC su kitomis konferencijomis lazerinių taikymų srityje. Kaip taisyklė, populiarumo sulaukia nedidelės apimties renginiai, kurioje dalyvauja apie du šimtus dalyvių, trunkantys vieną sesiją, organizuojami rotacijos principu aktyvių mokslo centrų. Tokia yra ir ESEAC, ir nors dalyvavau konferencijoje nuotoliniu būdu, galėjau pajusti, jog čia renkasi draugai ir kolegos, kurie glaudžiai bendradarbiauja. Tikrai labai gera renginio atmosfera ir - ateities sėkmės garantas. Juk pandemijos metai dar aiškiau parodė, kokios reikalingos, būtinos yra tokios konferencijos, susitikimai ir kolegų mokslininkų diskusijos. Tokie periodiniai renginiai padeda užmegzti ir plėsti bendradarbiavimą, paskatina apsilankyti kolegų laboratorijose.“ – įspūdžiais dalijosi prof. S. Juodkazis.
 
Septynetą pagrindinių kviestinių konferencijos pranešimų pristatė pasaulyje žinomi mokslininkai: prof. Eric Bakker (Šveicarija), prof. Susana Inés Córdoba de Torresi (Brazilija), prof. Dermot Diamond (Airija), prof. Ritu Kataky (JK), prof. Gediminas Niaura (Lietuva, FTMC), prof. James F. Rusling (JAV), ir prof. Jan Vacek (Čekija). Taip pat 13 kviestinių pranešimų skaitė su ESEAC bendruomene susiję mokslininkai: prof. Christopher M.A. Brett (Portugalija), dr. Victor Diculescu (Rumunija), dr. Samo Hočevar (Slovėnija), prof. Lars Jeuken (JK), prof. Anthony Killard (JK), dr. Christos Kokkinos (Graikija), prof. Christine Kranz (Vokietija), prof. Fred Lisdat (Vokietija), prof. Rodrigo Munoz (Brazilija), prof. Arūnas Ramanavičius (Lietuva, VU/FTMC), prof. Wolfgang Schuhmann (Vokietija), prof. Manel del Valle (Ispanija) ir dr. Edita Voitechovič (Lietuva, FTMC).
 
41 žodinį ir 73 stendinius pranešimus pristatė  jaunieji ir jau patyrę elektrochemikai. ESEAC 2022 sukūrė daugiau nei įprastai galimybių aktyviau dalyvauti jauniesiems tyrėjams. Viena jų – trumpas stendinio pranešimo pristatymas iki 3 min, salėje prieš auditoriją. Renginio naujovė: pagrindiniai kviestiniai pranešėjai, paruošę stendinį pranešimą, pristatė jį doktorantams ir ką tik gavusiems mokslų daktaro laipsnį. Taip jaunieji mokslininkai galėjo asmeniškai pabendrauti su mokslo pasaulyje savo darbais pagarbą jau pelniusiais, žinomais kolegomis. Jaunieji dalyviai turėjo galimybę užpildyti anketą ir įvertinti profesorių pristatymus. Pasak FTMC prof. R. Pauliukaitės, deja, šis „pirmasis blynas“ buvo kiek prisvilęs:
 
„Jaunieji tyrėjai vis dar labai nedrąsūs ir tik 30 % dalyvių užpildė anketas, ne ką daugiau išdrįso paklausti profesorių apie dominančius dalykus, taip pat ne visi vyresnieji kolegos mėgino „pritraukti“ jaunimą, tik keli jaunieji tyrėjai išdrįso pristatyti savo stendinius pranešimus prieš auditoriją.“
 
Tradiciškai ESEAC konferencijose be mokslinės dalies dalyviai supažindinami su tos šalies, kurioje vyksta renginys, kultūra, taip skatinama neformalioje aplinkoje užmegzti naujus tarpusavio bendradarbiavimo ryšius. ESEAC 2022 konferencija prasidėjo dalyvių susitikimu Vilniaus Rotušėje, kur juos pasveikino Švietimo, mokslo ir sporto viceministras, chemikas, dr. Ramūnas Skaudžius ir Lietuvos mokslų akademijos prezidentas prof. Juras Banys. VU studentų folkloro ansamblis „Ratilio“ pristatė mokslininkams skirtingų Lietuvos regionų tautinius drabužius, muzikos paveldą, kvietė kartu pašokti lietuviškus šokius. Pirmąją mokslinių pranešimų dieną konferencijos dalyvius pasveikino FTMC direktorius prof. Gintaras Valušis ir VU GMC  vadovas prof. Daumantas Matulis, linkėdami įdomių pranešimų, puikių klausimų ir naujų bendradarbiavimo galimybių. Pirmosios dienos vakare „Go Vilnius“ suteikė galimybę dalyviams susipažinti su Vilniaus senamiesčiu.
 
 
Didelio susižavėjimo sulaukė konferencijos dalyvių pažintinė ekskursija į Trakus. Svečiai aplankė Trakų pilį, susipažino su Trakų istorija ir jos svarba Lietuvos  valstybingumo raidai, klausė LNMP laureato, istoriko, prof. Dariaus Barono paskaitos „Trakai Lietuvoje ir Lietuva Trakuose“. Pažintinės ekskursijos Trakuose metu mokslininkai susipažino su senamiesčiu, aplankė Užutrakio dvarą, ragavo nacionalinės karaimų virtuvės patiekalų, klausėsi Nacionalinio operos ir baleto teatro styginių kvarteto koncerto. Už tai organizatoriai labai dėkingi Trakų rajono savivaldybei ir bendrovei „Bioanalisės sistemos”.
 
 
 
Konferencijos metu jaunieji mokslininkai dalyvavo keliuose konkursuose: 1) Geriausio stendinio pranešimo prizas, kurį įsteigė žurnalas „Micromashines” (MDPI); 2) Geriausio žodinio pranešimo prizas, įsteigtas žurnalo „Analytical and Bioanalytical Chemistry” (Springer), ir 3) Geriausio 3 min. stendinio pranešimo žodinio pristatymo prizas, kurį įsteigė UAB „Bioanalisės sistemos”. Be to, studentai turėjo galimybę įvertinti profesorių pristatymus ir pelnyti prizų – lietuviškų suvenyrų.
 
Geriausio stendinio pranešimo prizai atiteko Rafael Trivella Pacheco da Silva (Brazilija) – 1 vieta; Vytautui Žutautui (Lietuva, FTMC) – 2 vieta; ir Fiona Moore (JK) – 3 vieta. Geriausio žodinio pranešimo prizų laimėtojai: Katarina Novčić (Čekija) – 1 vieta; Colm McKeever (Airija) – 2 vieta Geriausio 3 min. stendinio pranešimo žodinio pristatymo prizai atiteko Alexandros Lazanas (Graikija) – 1 vieta; Marta Vegas Garcia (Ispanija) – 2 vieta ir Anca Aldea (Rumunija) – 3 vieta.
 
Pagal anketų atsakymus, daugiausiai prizų surinko profesoriai Dermot Diamond (Airija) – 4 prizai (Geriausias iš geriausių; Geriausias grupės vadovas; Labiausiai patyręs mokslininkas; Profesorius, kurį studentai norėjo sutikti gyvai); Erick Bakker (Šveicarija) – 3 prizai (Rimčiausias atsakymas; Trumpiausias atsakymas; Geriausias grupės vadovas). Jiri Barek (Čekija) Christopher Brett (Portugalija) ir Alexander Kuhn (Prancūzija) gavo po 1 po prizą, atitinkamai už Labiausiai pageidaujamą disertacijos gynimo tarybos narį, Linksmiausią atsakymą ir Įdomiausią pranešimą.
 
 
Konferencijos uždarymo metu prof. Rasa Pauliukaitė perdavė žodį ir organizacinio komiteto pirmininkės pareigas ESEAC 2024 metų organizatoriams iš Vokietijos, Christine Kranz ir Fred. Lisdat. Mokslinio komiteto posėdžio metu buvo nuspręsta, kad kita konferencija vyks Ulmo mieste, Vokietijoje.
 
Daugiau informacijos konferencijos svetainėje: eseac2020.com.
 
Konferencijos organizacinio komiteto pirmininkė Rasa Pauliukaitė