Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 09. 06 -

Liuksemburgo Ministras Pirmininkas lankėsi Fizinių ir technologijos mokslų centre

Kelių dienų vizitui į Lietuvą atvykęs Liuksemburgo Didžiosios Hercogystės Ministras Pirmininkas Xavieras Bettelis rugsėjo 5 d., pirmadienį, kartu su Lietuvos Ekonomikos ir inovacijų ministre Aušrine Armonaite bei diplomatų delegacija lankėsi Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC).
 
Centro direktorius prof. Gintaras Valušis svečiams trumpai pristatė FTMC veiklas ir kompetencijas lazerių, kitų aukštųjų technologijų inovacijų, kosmoso technologijų srityse. Vėliau, pažintinės ekskursijos metu, FTMC Branduolinių tyrimų skyriaus Masių spektrometrijos laboratorijos dr. Žilvinas Ežerinskis ir dokt. Algirdas Pabedinskas papasakojo apie skyriaus mokslininkų darbus ir projektus branduolinės saugos, radioekologijos, aplinkosaugos, biomedicinos ir biotechnologijų srityse. MP Xavierą Bettelį itin sudomino Masių spektrometrijos laboratorijoje atliekamas datavimas radioaktyviosios anglies metodu, kurio metu FTMC mokslininkai gali nustatyti įvairių, net iki 50 tūkstančių metų senumo objektų amžių.
 
 
Liuksemburgo Ministras Pirmininkas FTMC lankėsi pirmą kartą. Jis išreiškė didelį susidomėjimą centro veiklomis, čia dirbančių startuolių ekosistema, žadėjo palaikymą čia vystomiems aukštųjų technologijų projektams, iniciatyvoms bei bendradarbiavimui su Liuksemburgo hi-tech kūrėjais diplomatiniu lygiu.
 
Šiemet Lietuva ir Liuksemburgas mini šalių diplomatinių santykių trisdešimties metų sukaktį. Vizito FTMC metu Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sakė, kad Lietuva yra labai suinteresuota bendradarbiavimu su Liuksemburgu aukštą pridėtinę vertę kuriančiose srityse.
 
 
„Liuksemburgas yra svarbus investuotojas, kurio tiesioginės investicijos Lietuvoje siekia beveik 1,2 mlrd. eurų. Pagal šį rodiklį jis užima 8 vietą. Esame suinteresuoti stiprinti ekonominį bendradarbiavimą su Liuksemburgu, ypač aukštą pridėtinę vertę kuriančiose srityse: gyvybės mokslų, aukštųjų technologijų pramonės, lazerių, startuolių ir kosmoso technologijų“, – teigė A. Armonaitė, ministerijos išplatintame pranešime.
 
Ministrė taip pat pabrėžė Lietuvos lazerių ir gyvybės mokslų svarbą. Lietuvos lazerių pramonė savo reputaciją įtvirtino pasitelkdama akademiniams tyrimams skirtus lazerius, o šiandien 95 iš TOP-100 pasaulio universitetų naudoja Lietuvoje sukurtas ir pagamintas lazerių technologijas. Lietuviškus lazerius naudoja NASA, CERN ir kitos pasaulinio lygio organizacijos.
 
 
Po viešnagės Fizinių ir technologijos mokslų centre Liuksemburgo Ministras Pirmininkas Xavieras Bettelis aplankė Saulėtekio slėnyje įsikūrusį Vilniaus Universiteto Gyvybės mokslų centrą.