Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 10. 28 -

Belgijos karališkosios poros vizitas FTMC paskatins dvišalį bendradarbiavimą

Šią savaitę į Lietuvą oficialaus valstybinio vizito atvykusi Belgijos karališkoji pora Belgijos karalius Philippe’as ir karalienė Mathilde aplankė Saulėtekio slėnyje įsikūrusias biotechnologijų mokslo įstaigas.  
 
Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) Belgijos karalių su sutuoktine ir juos lydinčia diplomatų  ir Belgijos akademinės bendruomenės atstovų delegaciją pasitikęs centro direktorius  akademikas prof. Gintaras Valušis pristatė FTMC veiklas ir kompetencijas mokslinių tyrimų ir aukštųjų technologijų vystymo srityse. Vėliau svečiai trumpos ekskursijos metu aplankė centro Branduolinių tyrimų skyriaus Spektrometrijos laboratoriją, Optoelektronikos skyrių, Optinės koherencijos tomografijos laboratoriją, kur prof. Vidmantas Remeikis, dr. Linas Minkevičius, dr. Egidijus Auksorius pasakojo apie šių padalinių veiklas. Belgijos karalius Philippe’as ir karalienė Mathilde ypač susidomėjo FTMC Spektrometrijos laboratorijos tyrimais ir čia esančiais datavimui paruoštais objektais.
 
„Tikrai džiaugiamės, kad tokie kilmingi svečiai mus aplankė, Belgija – šalis labai stipri moksliškai ir turinti labai panašią mokslinę sistemą kaip ir mūsų. Tad šio vizito metu karalienė ir karalius domėjosi FTMC vykdomu mokslu, kaip dirba aukštųjų technologijų įmonėmis. Belgija turi didžiulę patirtį šioje srityje, tad garbingiems svečiams buvo įdomu sužinoti, kaip mes dirbame, kaip bandome transformuoti ir mokslo žinias paversti produktais ir paslaugomis. Karaliui ir jį lydinčiai delegacijai rūpėjo tiek intelektinės nuosavybės klausimai, tiek mokslo parkų buvimas, užtikrinantis, kad hi-tech įmonės galėtų sėkmingai vystyti veiklą. Tikimės, kad šis vizitas paskatins bendradarbiavimą su mums giminingu IMEC centru, kuris yra silicio technologijų flagmanas. Tuo tarpu FTMC stiprybė – fotonika. Tad sujungimas šių dviejų kompetencijų aukštųjų technologijų, būtų garantuotas šuolis į priekį išmaniųjų lustų pramonėje visos Europos mastu. Nes tai yra viena iš tų technologijų, šiuo metu aktuali visam pasauliui,  apie kurią kalbama nuo Taivano iki JAV.“ – sakė FTMC vadovas prof. G.Valušis
 
Karališkosios poros apsilankymas FTMC ir kitose mokslo įstaigose - tai valstybinio vizito, skirto pagerbti šimtmetį trunkančius Lietuvos ir Belgijos dvišalius santykius ir solidarumą, dalis. 
 
Nuotraukų autoriai Justinas Auškelis ir Katažyna Polubinska