Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 11. 24 -

Sveikiname akademiką prof. habil. dr. Albertą Malinauską 70-ies metų jubiliejaus proga!

Lapkričio 24 d., Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Organinės chemijos skyriaus vadovas, vyriausiasis mokslo darbuotojas akademikas prof. habil. dr. Albertas Malinauskas pasitinka svarbią asmeninę šventę – 70-tąjį gimtadienį. Šia ypatinga proga šiandien FTMC Mokslo taryba ir administracija, kolegos bei bičiuliai posėdžio metu pagerbė FTMC bendruomenės gerbiamą mokslininką.
 
Akademikas profesorius Albertas Malinauskas yra plačiai žinomas chemikas, ypač tiems, kurie dirba bioelektrochemijos ir organinės elektrochemijos srityje. Profesorius yra vienas labiausiai cituojamų (virš 4200 citavimų) Lietuvos chemikų. Jis prieš 10 metų buvo išrinktas geriausiu Lietuvos chemiku ir kartu su prof. Gediminu Niaura du kartus (2003 ir 2020 m.) apdovanotas Lietuvos mokslo premija. Už nuopelnus Lietuvai ir šalies vardo garsinimą pasaulyje 2022 m. liepos 6-ąją Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda apdovanojo akademiką Albertą Malinauską Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi. Prof. A. Malinauskas sėkmingai vadovauja Organinės chemijos skyriui ir yra ne tik puikus mokslininkas, bet ir įdomus dėstytojas bei supratingas kolega. Jis yra Lietuvos mokslų akademijos (LMA) narys korespondentas nuo 2007 m., o tikrasis narys - nuo 2011 m. ir dalyvauja chemijos formavimo politikoje Lietuvoje. Chemikai A. Malinauską žino kaip ilgametį LMA žurnalo „Chemija“ vyr. redaktorių.
 
Savo sveikinimo kalboje FTMC Mokslo tarybos (Tarybos) pirmininkė Rasa Pauliukaitė paminėjo, kad „Prof. A. Malinausko kruopštumas ir atidumas atsispindi ne tik moksliniuose tyrimuose, bet ir yra geras pavyzdys jaunesnėms kartoms. Taip pat profesorius dėl jo metodiškumo ir iškalbos yra labai mėgstamas daktaro disertacijų gynimo tarybų pirmininkas. Nuo Centro įkūrimo pradžios sėkmingai vadovavo Tarybai iki 2015 metų.“
 
 
„Mokslinėje srityje turime pora bendrų straipsnių iš mano podoktorantūros stažuočių laikų, nes tuomet dar trūko patirties bioelektrochemijos ir elektrocheminių jutiklių srityje, todėl esu labai dėkinga, kad Albertas su manimi pasidalino ta patirtimi. Su Albertu visuomet smagu pabendrauti tiek moksliniais, tiek gyvenimiškais klausimais. Labai stebina, kad keliais paprastais žodžiais moka paaiškinti sudėtingus dalykus. Dėl to yra mėgstamas studentų.“ – sakė R. Pauliukaitė.
 
Tarybos pirmininkė tęsė: „Vytautas Landsbergis kalbėdamas su sūnumi (iš V.V. Landsbergio Facebook įrašų) apie tai, kodėl žmonėms protas be širdies gali būti pragaištingas, atsakė, kad žmogus susideda iš sąmonės ir sielos. Besižavėdami proto sukurta pažanga, žmonės pamiršo sielą: „Tikriausiai tai klaida arba vienapusiškumo klaida, visiškai atidedant arba užmirštant anima – sielą.“ Albertas yra iš tų žmonių, kurie vis dar vadovaujasi abiem savo poliais – racio ir anima. Matyt, todėl jis mane žavi savo taktiškumu, subtiliu humoro jausmu, erudicija ir iškalba. Be viso to, jis moka išklausyti ir kitus. Nors tuo metu, kai Albertas vadovavo Mokslo tarybai, aš joje dar nebuvau, bet iš kelių posėdžių, kuriuose teko dalyvauti, mokiausi taktiškumo ir diplomatiškumo.“
 
Solidaus jubiliejaus proga Tarybos pirmininkė palinkėjo prof. A. Malinauskui puikios sveikatos, energijos įgyvendinti savo idėjas perduodant žinias kitiems, pozityvumo, laimės ir sėkmės asmeniniame gyvenime bei toliau dalintis savo šviesa su aplinkiniais. Dar linkėdama neprarasti plunksnos aštrumo toliau rašant mokslinius ir mokslo populiarinimo straipsnius R. Pauliukaitė įteikė jubiliatui skulptoriaus Romo Vilčiausko sukurtą paveikslą „Plunksna“.
 
 
 
 
 
 
Jubiliatą taip pat pasveikino FTMC direktorius prof. Gintaras Valušis ir įteikė jam aukščiausią Centro apdovanojimą - Plejadų ženklą už išskirtinius pasiekimus organinių junginių elektrochemijos srityje:
 
„Šiandien, tuo metu kai Kalėdinis laikotarpis prasidės jau poryt, visada norisi kalbėti apie kažką šventiško ir labai šviesaus. Šių, 2022—ųjų metų lapkričio pabaiga suteikė ypatingą progą pasidžiaugti, įvertinti ir susimąstyti dar ir apie tai, kas yra kūrybinga ir tvaru, kas žarsto telkiantį potencialą ir spinduliuoja mokslo idėjomis. Kas veda į priekį, nuosekliai ir kryptingai. Vienam iš Lietuvos chemijos Titanų – akademikui ir profesoriui Albertui Malinauskui šiandien – 70 metų! Ir šis gražus skaičius, ir Alberto mokslinė metrika yra žavinti, bet šiandien ne apie tai. Apie tai kas už viso to slypi… Žmogus-Kolona, suteikianti Stiprybės, neleidžianti pamesti mokslinės krypties ir vertybių pagrindo, vienijanti ir telkianti, motyvuojanti ir uždeganti… Ne tik organinių junginių elektrochemijos srityje.
Man didelė garbė šiandien įteikti Albertui aukščiausią Centro apdovanojimą -- Plejadų ženklą - už visa tai kas jau sukurta ir dar bus kuriama, už tai kas sutelkta ir dar bus telkiama. Už kelrodišką buvimą šalia.“
 
 
 
 
 
 
 
Neseniai tokį pat jubiliejų atšventęs prof. Rimantas Ramanauskas sveikindamas savo kursioką atskleidė, kad bendraudamas kaskart suranda kažką naujo - „žinių klodus, kurių negali įtarti", - ir Theodor‘o von Grotthuss‘o fondo vardu įteikė jubiliatui Theodor von Grotthuss medalį.
 
 
Organinės chemijos skyriaus darbuotojas, bendražygis ir Alberto Malinausko pirmasis doktorantas prof. Gediminas Niaura taip pat šiltai pasveikino skyriaus vadovą. Susirinkusiems jis pasakojo, kad profesorius chemija susidomėjo būdamas vos 11-os metų ir net įkūrė laboratoriją savo namuose. Chemijos mokytoja pastebėjo gabų vaiką, todėl duodavo sudėtingesnius uždavinius ir išugdė pirmąjį chemijos olimpiadų prizininką. Kalbėdamas apie gerąsias Alberto Malinausko savybes, prof. G. Niaura paminėjo mandagumą, taktiškumą ir išskirtinį talentą.
 
 
 
Nuoširdžius sveikinimo žodžius tarė fizikas akademikas prof. Leonas Valkūnas, prisiminęs bendrą darbą komisijose. Taip pat jubiliatą Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto vardu pasveikino Chemijos instituto direktorė dr. Lina Mikoliūnaitė.
 
 
 
 
Akademiko prof. habil. dr. Alberto Malinausko trumpą mokslinės veiklos aprašymą ir LMA sveikinimą skaitykite čia.
 
R. Juškėno, D. Jokubauskio ir ftmc.lt nuotraukos