Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 12. 08 -

Išleista knyga lietuvių kalba apie kvantinę kompiuteriją

Fizikai Tadas Paulauskas (Fizinių ir technologijos mokslų centro Optoelektronikos skyriaus Optoelektronikos technologijų laboratorija) ir Julius Ruseckas (Baltijos pažangių technologijų institutas) išleido knygą lietuvių kalba „Kvantinė kompiuterija“.
 
Knyga yra atvirai prieinama internete adresu: www.kvantinekompiuterija.lt
 
Idėja parengti knygą autoriams kilo Covid-19 pandemijos metu. Laboratorijų uždarymas ir sulėtėję moksliniai tyrimai suteikė galimybę daugiau laiko skirti šiai sparčiai besivystančiai sričiai. Buvo atsižvelgta ir į tai, kad jos rašymo metu dar neegzistavo nė viena lietuviška knyga apie kvantinę kompiuteriją.
 
Šiandieniniai kvantiniai kompiuteriai yra ankstyvojoje raidoje. Jų atliekami skaičiavimai vis dar nesuteikia pranašumo praktinės svarbos užduotyse prieš klasikinius kompiuterius. Kol kas įdomiausias kvantinių kompiuterių taikymas yra mokymasis dirbti su šiais įrenginiais ir bandymas geriau suprasti, kaip jie galės pasitarnauti. Vilties duoda matematiniai įrodymai, kad pažangūs kvantiniai kompiuteriai galės atlikti tam tikras skaičiavimo užduotis, kurias išspręsti klasikiniais kompiuteriais tiesiog yra neįmanoma, nei dabar, nei kada nors ateityje. Atsižvelgiant į kvantinių technologijų vystymosi tempą, dauguma tyrėjų šioje srityje prognozuoja, kad prireiks dar 10-15 metų, kol jais bus galima spręsti praktinės svarbos užduotis.
 
„Šiuo požiūriu, ši karta turi galimybę stebėti ir prisidėti kuriant naujo tipo kompiuterius. Mus, autorius, jie domina iš mokslinės pusės. Tuo tarpu suinteresuotos kompanijos ir valstybinės institucijos seka kvantinių kompiuterių raidą ir stengiasi būti pasiruošusios juos panaudoti ateityje.“ - pasakoja autoriai.
 
 
Knygoje „Kvantinė kompiuterija“ aptariami pagrindiniai įvadiniai dalykai - nuo kvantinių loginių vartų veikimo, pamatinių algoritmų, kvantinių ryšių protokolų iki kvantinių klaidų taisymo principų. „Galėjome tik „pakrapštyti paviršių“ šios plačios srities, tačiau to turėtų pakakti atsispirti nuo pradinio taško. Tai dažnai būna sunkiausia dalis.“
 
Įdomaus skaitymo!
 
Mindaugo Mikulėno ir asmeninio albumo nuotraukos, taip pat panaudotos iliustracijos iš knygos „Kvantinė kompiuterija"
Susiję:
Albert_Einstein_Head mini-db0a230474794321082d6cf17d28b5af.jpg
2023. 09. 12 - Kaip A. Einšteino atradimai keitė pasaulio istoriją LRT radijo laidoje „10–12“ svečiavosi FTMC Optolektronikos skyriaus mokslo darbuotoja dr. M. Mackoit-Sinkevičienė.