Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 02. 22 -

FTMC įvyko žaliojo vandenilio technologinės plėtros seminaras

Vasario 22 d. įvyko Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) organizuotas Žaliojo vandenilio technologinės plėtros seminaras.

Renginio tikslas – apžvelgti Lietuvos mokslininkų kuriamas technologijas bei produktus skirtus atsinaujinančiai energetikai ir žaliojo vandenilio gamybai bei aptarti Lietuvos tyrimų centruose sukurtų/ kuriamų technologijų diegimą pramonėje. 

FTMC mokslininkai Lietuvos pramonės atstovams pristatė savo vykdomus tyrimus bei technologijas, susijusias su atsinaujinančia energetika, o pramonės atstovai pasidalino planais žaliojo vandenilio gavybos ir naudojimo srityse.

Šiame seminare taip pat buvo pristatyti FTMC kuriami vandenilio kuro elementai, kurie gali tapti pagrindu vystant ekologiškas transporto priemones. Buvo pademonstruoti rezultatai vystant natrio akumuliatorių technologiją bei vandenilio gavybą, panaudojant tiesioginę saulės šviesą.

Pranešimus skaitė dr. J. Juodkazytė, dr. L. Tamašauskaitė - Tamašiūnaitė, dr. L. Vilčiauskas, Gintautas Monkevičius, Amber Grid Strateginio planavimo skyriaus vadovas Danas Janulionis.

Pramonės atstovai Klaipėdos Jūrų uosto direkcija bei Lietuvos geležinkeliai kartu su Energetikos ir Susisiekimo ministerijų atstovais matė stiprų potencialą šias technologijas perkelti į industrinį lygmenį. Buvo sutarta kartu toliau ieškoti plėtros galimybių.

Vyko labai naudinga diskusija, kurios metu buvo aptartos bendradarbiavimo gairės ir padaryta esminė išvada - Lietuva turi visas reikalingas žinias ir techninius pajėgumus savarankiškai vystyti žaliojo vandenilio industriją.

Tikimės, kad po šio seminaro užgims nauja pramonės šaka, kuri suteiks ne tik didesnį konkurencinį pranašumą, bet ir įtvirtins Lietuvos energetinę nepriklausomybę. Dėkojame dalyviams ir svečiams!

Lino Eriksono nuotraukos