Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 02. 24 -

Dr. Andrius Žemaitis tapo LMA Jaunųjų mokslininkų ir doktorantų premijos laureatu

FTMC Lazerinių technologijų skyriaus mokslininkui dr. Andriui Žemaičiui skirta Lietuvos mokslų akademijos (LMA) įsteigta premija už Jaunųjų mokslininkų ir doktorantų mokslinių darbų konkursui pateiktą darbą „Lazerinis apdirbimas ultratrumpaisiais impulsais: optimizavimas ir taikymai“, kuris nugalėjo matematikos, fizikos ir chemijos mokslų srityje.
 
LMA kasmet rengia Jaunųjų mokslininkų ir doktorantų mokslinių darbų konkursą, kuriame gali dalyvauti daktaro mokslo laipsnį turintys tyrėjai ir doktorantai, jaunieji mokslininkai iki 35 metų amžiaus ir daktaro mokslo laipsnį įgiję ne anksčiau kaip prieš 5-erius metus. Vertindami darbus komisijos nariai atsižvelgė į jų originalumą, kompleksiškumą, baigtumą, praktinę vertę, autoriaus publikacijas Lietuvos ir užsienio žurnaluose.
 
„Ultratrumpųjų impulsų lazeriai yra naudojami medžiagų mikroapdirbimui mokslo, technologijų ir medicinos srityse. Sparčiai populiarėjanti sritis yra gamtos įkvėptų funkcinių paviršių gamyba. Retai moksliniuose darbuose tiriant technologijos galimybes yra atsižvelgiama į proceso efektyvumą ir našumą, o tai yra labai svarbūs parametrai norint technologiją perkelti iš laboratorijos į pramonę. Todėl šis mokslinis darbas skirtas ultratrumpųjų impulsų lazerinės abliacijos efektyvumo, medžiagos pašalinimo spartos, apdirbimo kokybės ir panaudojimo mikroapdirbimui tyrimams. Darbo tikslas ištirti ultratrumpųjų lazerio impulsų abliacijos optimizavimą ir jų panaudojimą.
 
Atlikus tyrimus nustatyta, kad eksperimentiškai panaudojus darbe išvystytą pluošto dydžio optimizavimo metodą ir sukurtą teorinį abliacijos modelį galima nustatyti optimalius lazerinio apdirbimo parametrus didžiausiam efektyvumui pasiekti. Pademonstruota, kad ultratrumpieji impulsai yra tinkami kurti preciziškus mikrometrinių matmenų darinius, gamtos įkvėpus funkcinius paviršius ir gali būti panaudoti plonasluoksnių saulės elementų raižymui." - apie premiją pelniusį mokslinį darbą pasakojo dr. Andrius Žemaitis.
 
 
Sveikiname Andrių ir linkime sėkmės tolesniuose darbuose!
 
Plačiau: lma.lt