Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 03. 13 -

FTMC Inovacijų vadybininkas K. Stašys: mūsų mokslininkai vis dar nedrįsta steigti naujų verslų

Kaip mokslininkų sukauptas žinias ir sukurtas naujausias technologijas perduoti visuomenei, kad kiekvienas iš mūsų galėtume jomis naudotis? Ir kaip stiprinti mokslo bei verslo klasterius?
 
Apie tai kovo 8–9 dienomis Ispanijoje, Bilbao mieste, vyko kūrybinės dirbtuvės „BIGINN: Knowledge and Technology Transfer in Big Science“. Renginyje dalyvavo FTMC padalinys Fizikos instituto mokslo ir technologijų parkas kartu partneriais iš Ispanijos bei Danijos.
 
Dirbtuvių metu inovacijų bei technologijų perdavimo specialistai dalinosi savo patirtimi dirbant su verslu.
 
„Vadinamasis technologijų perdavimas vyksta licencijuojant turimas technologijas įmonėms, kuriant naujas technologijas ir produktus kartu su įmonėmis (kaip, pavyzdžiui, užsakomieji moksliniai darbai) arba steigiant naujas, inovatyvias aukštųjų technologijų įmones – kurios vadinasi atžalinėmis (angl. spinoff).
 
Matome, kad pats geriausias būdas perduoti mokslo žinias visuomenei – per verslą“, – sako kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavęs FTMC Inovacijų ir mokslo projektų vadovas Karolis Stašys.
 
Jis buvo paskirtas trečiosios viešosios diskusijos vedėju bei apvaliojo stalo kuratoriumi. FTMC atstovas kolegas iš Ispanijos bei Danijos skatino išsipasakoti, kaip vyksta technologijų ir žinių perdavimas jų institutuose, su kokiais iššūkiais susiduria – ir kaip stipriau darbuotis kartu.
 
 
(Karolis Stašys. FTMC nuotrauka)
 
Pasak K. Stašio, diskusijos atskleidė, kad vienas svarbiausių kriterijų sėkmingam žinių bei technologijų perdavimo procesui yra tvari, stipri komunikacija tarp mokslo ir verslo. Ir toji galimybė dar nepakankamai išnaudojama:
 
„Turi būti ne vien siūlomos technologijos iš mokslo institutų, bet taip pat reikia ir stiprios technologinės „traukos“ iš įmonių pusės. Tai leis kartu pasiekti galutinį rezultatą – sukurti produktą arba naują inovatyvią paslaugą visuomenei.
 
Tačiau mes pastebėjome, kad, nors technologijų perdavimas per licencijas ar užsakomuosius darbus vyksta gana neblogai, kita sritis – naujų aukštųjų technologijų verslų steigimas – stringa. Nes mokslininkai dažnai bijo arba tiesiog nežino, kaip steigti tokius verslus. Ir tai yra iššūkis, kurį mes kartu turėtume spręsti Europos mastu.“
Susiję:
Kasparas pop-389b7a410d2d4f7da2d7d16758f05048.jpg
2023. 09. 20 - Pagalbą dirbtiniams organams pristatantys FTMC tyrėjai – prestižiniame gyvybės mokslų renginyje K. Kižio ir komandos vystoma biocelių technologija gali sukelti perversmą atliekų perdirbimo srityje bei būti pritaikoma medicinoje.
20230614_165526a (1)a-49c4ac90424e8c96d17ca827bafb5ca5.jpg
2023. 06. 19 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: karas, lazeriai ir pinigai Antrojo epizodo pašnekovas – FTMC inovacijų vadybininkas Karolis Stašys.