Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 03. 16 -

FTMC apsilankiusi korėjiečių žurnalistė: mūsų valstybės turi daug panašumų

Kovo 14 d. Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) lankėsi Pietų Korėjos žurnalistė Nayeong Kim, atstovaujanti seniausiam šalyje ir trečiam pagal dydį leidiniui „The Chosun Ilbo“ (liet. Korėjos dienraštis). Jame bus publikuotas straipsnis apie Lietuvą, šalies mokslą ir technologijas bei energetiką.
 
N. Kim, kartu su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos atstove Emilija Karčevska, uždavė klausimų apie įstaigos veiklą, o FTMC direktorius su kolegėmis papasakojo, kuo svarbus šis mokslinių tyrimų centras ir aprodė keletą laboratorijų.
 
Žurnalistės vizitas vyksta Lietuvos ambasados Korėjoje iniciatyva, siekiant rasti kuo daugiau taškų dvišalių santykių stiprinimui. Šis apsilankymas – tai sausį įvykusio užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio vizito į Pietų Korėją pasekmė; pažymėtina ir tai, kad Lietuva stiprina partnerystę su Indijos bei Ramiojo vandenyno regionu.
 
 
(Iš kairės: prof. Gintaras Valušis, dr. Kristina Plauškaitė-Šukienė, Nayeong Kim, Emilija Karčevska ir dr. Renata Butkutė. FTMC nuotrauka)
 
FTMC su Pietų Korėja jau sieja mokslinės partnerystės ryšiai: 2022 m. gegužės 9 d. su Korėjos mašinų ir medžiagotyros institutu KIMM buvo pasirašytas tarpusavio supratimo ir bendradarbiavimo Memorandumas – MoU (angl. Memorandum of Understanding). Šitaip siekiama sustiprinti FTMC bei KIMM bendradarbiavimą lazerių optikos, ultratrumpųjų impulsų lazerių ir lazerinio mikroapdirbimo srityse.
 
FTMC direktorius prof. habil dr. Gintaras Valušis pokalbyje su viešniomis akcentavo, kad Centras neapsiriboja vien Lietuva ar Baltijos regionu – vyksta bendradarbiavimas su kitomis įstaigomis iš viso pasaulio, o ketvirtadalis čia dirbančių doktorantų yra atvykę iš užsienio šalių. Taip pat paminėta keletas FTMC vystomų reikšmingų mokslinių sričių – tokių kaip lazeriai, puslaidininkiai, aplinkos tyrimai, naujos kartos sprogmenų detektoriai, dronų blokavimo sistemos ir pan.
 
„Prieš atvykdama į Lietuvą pasidomėjau, kad čia yra daug bažnyčių, o Vilniaus senamiestis įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Supratau, kad jūsų šalis turi seną istoriją ir kultūrą. Tačiau apie mokslo pasiekimus Lietuvoje nieko nežinojau, išskyrus lazerius“, – sako N. Kim.
 
 
(Pietų Korėjos žurnalistė Nayeong Kim lankosi didžiausiame Baltijos šalyse mokslinių tyrimų centre. FTMC nuotrauka)
 
„Chosun Ilbo“ žurnalistės darbas – rašyti apie užsienio aktualijas: „Labiausiai domiuosi ne didelėmis, garsiomis šalimis, bet mažiau žinomomis. Pietų Korėja taip pat yra maža valstybė. Lietuva korėjiečiams nėra gerai pažįstama – nes ji labai toli. Bet dabar, lankydamasi pas jus, matau daug panašumų tarp Pietų Korėjos ir Lietuvos, kas mūsų leidinio skaitytojams turėtų būti įdomu.“
 
Vienas panašumas (tiesa, liūdnokas) buvo paminėtas ir pokalbio su FTMC vadovybe metu. Tai – grėsmingų valstybių kaimynystė ir būtinybė mokslo žinias pritaikyti gynyboje. Lietuva turi sienas su Rusija ir Baltarusija; tuo metu Pietų Korėjos kaimynai – totalitarinė Šiaurės Korėja bei neprognozuojama komunistinė Kinija.
 
Kas dar sieja Lietuvą su Pietų Korėja?
 
„Tai, ką pamačiau ir išgirdau FTMC, buvo įspūdinga. Tai yra dar vienas iš mūsų šalių panašumų – mes neturime gamtinių išteklių, tokių kaip nafta, deimantai ar pan. Todėl mūsų dėmesio centre – žmogiškieji resursai, o mokslas juk apie tai ir yra“, – dalijasi N. Kim.
 
 
(Dr. Renata Butkutė ir Nayeong Kim. FTMC nuotrauka)
 
Pietų Korėja gali didžiuotis tokiomis naujausių technologijų milžinėmis kaip „Samsung“ ar „LG“, kurių produktų dažnas rasime savo namuose (ir kišenėse). Tačiau, anot žurnalistės, mokslas šalyje yra vis dar nepopuliarus:
 
„Mes, žurnalistai visada dėl to išsakome kritikos. Korėja yra išsivysčiusi šalis, tačiau, palyginus su Japonija ar Kinija, valdžia į mokslą investuoja per mažai. Mes, korėjiečiai, esam pakvaišę dėl studijų – veržiamės patekti į pačius geriausius universitetus. Tačiau mokslinė veikla jaunimą jau ne taip domina. Jie labiau nori tapti gydytojais ar teisininkais – nes ten pelningiau.
 
Šį dalyką reikia įveikti, nes aukštosios technologijos yra ateitis, kurios turėtume siekti.“
 
Be apsilankymo FTMC, N. Kim taip pat viešėjo VU Gyvybės mokslų centre, o kovo 15 d. išvyko į uostamiestį rinkti savo straipsniui informacijos apie Klaipėdos SGD terminalą „Independence“.