Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 03. 29 -

Kvantinę fiziką populiarinantiems sutuoktiniams – LMA apdovanojimas

„Jeigu sveikata neapleis ir nepritrūksiu kavos, pažadu dar daug gražių renginių“, – šypsosi fizikė, FTMC Optoelektronikos skyriaus mokslo darbuotoja dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė.
 
Už savo aktyvią veiklą populiarinant mokslą ji sulaukė įvertinimo: Lietuvos mokslų akademija (LMA) kovo 28 d. apdovanojo geriausių 2022 m. įgyvendintų populiarinimo projektų autorius ir vykdytojus. M. Mackoit-Sinkevičienė kartu su sutuoktiniu Jurgiu Sinkevičiumi tapo vienais iš laureatų pagal kategoriją „Audiovizualinių priemonių projektai“ ir užėmė 3 vietą. Jie, kartu su bendraminčiais, nuo kovo iki rugpjūčio pabaigos organizavo turiningą renginių ciklą, skirtą Pasaulinei kvantinei dienai Lietuvoje.
 
„Norėčiau išreikšti milžinišką padėką Akademikams už tokį šios iniciatyvos įvertinimą. Man ir Jurgiui tai be galo svarbu, nes dauguma mūsų vakarų ir savaitgalių būna skirti fizikai, kuri mūsų gyvenime užima itin svarbią vietą“, – sako laureatė.
 
 
(Dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė ir Jurgis Sinkevičius. Asmeninio archyvo nuotrauka)
 
Vietoje vienos dienos – didžiulis mokslo festivalis
 
Mokslininkė pasakoja, kaip šiai porai gimė tokia idėja:
 
„Su Jurgiu jau turime nemažai patirties. Dar 2020 m. Lietuvoje pirmą kartą organizavome Europos kvantinės savaitės edukacinę sesiją, kurioje dalyvavo daugiau nei 1000 moksleivių. Ši savaitė buvo inicijuota bendradarbiaujant su iniciatyva „Quantum Flagship“, Europos Komisija ir Berlyno mokslo savaite. Tuo metu dalyvavo 26 ES valstybės, o Lietuva mūsų dėka tapo vienintele Baltijos šalių atstove.
 
Po metų buvau pakviesta prisijungti prie didesnės Pasaulinės kvantinės dienos (angl. World Quantum Day) iniciatyvos ir tapti šios dienos ambasadore Lietuvoje. Tuomet FTMC Elektroninės struktūros teorijos laboratorijos vadovas dr. Audrius Alkauskas supažindino mane su šios iniciatyvos pradininkais, t. y. kvantinės fizikos ir kvantinių technologijų mokslininkais iš viso pasaulio.
 
2021 metais pagal Planko konstantos vertę buvo išrinkta data Pasaulinei kvantinei dienai minėti – balandžio 14-oji (h=4.14*10–15 eV/Hz). Ta proga prof. Alain'as Aspect'as vedė atvirą paskaitą (jis irgi yra šios dienos globėjas!). Tada dar nežinojome, kad 2022 m. jis taps Fizikos Nobelio premijos laureatu. Taigi, 2022 m. įvairiais renginiais šią šventę minėjo net 65 pasaulio šalys, tarp jų ir Lietuva.
 
Ta proga Lietuvoje suplanavome specialių renginių ciklą: surengėme edukacines paskaitas, viktorinas, meno konkursus, paskaitą teatre su eksperimentais, vizitus skirtinguose Lietuvos miestuose, net mokslo bei meno parodą „Kvantinė fizika mene“, kuri buvo surengta mūsų mokslo tvirtovėje – Fizinių ir technologijos mokslų centre, o prof. Gintaras Valušis vedė iškilmingą parodos atidarymą. Kitose šalyse World Quantum Day buvo švenčiamas tik vieną dieną, o Lietuvoje dėl didelio visuomenės susidomėjimo šis renginys virto visu kvantinio mokslo festivaliu, kuris vyko kelis mėnesius skirtinga raiškos forma.“
 
 
(Dr. Irinos Černiukės paveikslas, už kurį konkurse „Kvantinė fizika mene“ skirta I vieta. Dr. M. Mackoit-Sinkevičienės nuotrauka)
 
Kvantinė fizika netikėtose vietose
 
Pasak Maženos, projekto metu jai su vyru pavyko aplankyti moksleivius iš įvairiausių šalies vietovių, konkursas „Kvantinė fizika mene“ sulaukė daugiau nei 200 meno kūrinių, kuriuos atsiuntė jaunimas bei suaugusieji iš visos Lietuvos; taip pat sudalyvavo lietuviai mokiniai iš Ispanijos bei vaikai iš specialiųjų poreikių mokyklos. Mokslo populiarintojai Mažena ir Jurgis Sinkevičiai per „Twitch“ ir „Youtube“ platformas vedė viktorinas ir paskaitas.
 
Dar vienas dėmesio vertas didelis renginys buvo surengtas Vilniaus universiteto Teatro salėje, kurioje susirinkusieji išgirdo interaktyvią paskaitą, pradedant nuo Didžiojo sprogimo teorijos iki kvantinės fizikos užuomazgų. Antroje renginio dalyje vyko VU Dramos teatro atlikta teatralizuota mokslinė pamoka-spektaklis, kurioje literatūra ir menas persipynė su mokslu – fizika, chemija, matematika, filosofija. Spektaklio „Alisa mokslo stebuklų šalyje“ metu žiūrovai ne tik bandė įminti mokslo paslaptis, bet ir diskutavo apie pamatytas scenas ir jų žinutę, dalyvavo eksperimentuose.
 
„Praplėtėme fizikos mokymosi suvokimą, kuris peržengtų atskirų disciplinų ribas – t. y. fizikos ir dailės, fizikos ir teatro. Tokios raiškos formos leido padidinti mergaičių aktyvumą renginyje, – dalijasi FTMC mokslininkė. – Atsimenu, kaip 5 val. ryto kėlėmės ir važiavome į Jonavą vien dėl vienos valandos trukmės susitikimo su moksleiviais. Bet jų dėkingumas buvo to vertas. Moksleiviai pasitiko mus su specialiais nupieštais plakatais ir gėlėmis, paruošė savo mažas paskaitas. Tik įsivaizduokite, ketvirtokai darė pristatymą apie kvantinę fiziką!“
 
 
(Kvantinės fizikos dienai skirtas renginys VU Teatro salėje. Dr. M. Mackoit-Sinkevičienės nuotrauka)
 
Lietuva – jau žinoma
 
Pasaulinės kvantinės dienos Lietuvoje renginiai sulaukė ir platesnio tarptautinio susidomėjimo. Jie buvo pristatyti vieno didžiausių Europos fizikų suvažiavimo, „The European Physical Society Forum“, metu. Renginys vyko Paryžiuje, Sorbonos universitete, ir ten buvo deleguotas Maženos kolega iš FTMC Optoelektronikos skyriaus dr. Domas Jokubauskis.
 
Lietuvių iniciatyva susilaukė didelio Europos fizikų draugijos prezidento Luc'o Bergé susidomėjimo: ji buvo aprašyta Draugijos Naujienlaiškyje, kuris tada persiųstas visoms Europos šalių fizikų draugijoms ir universitetams.
 
„Integravome Lietuvą į šią tarptautinę World Quantum Day iniciatyvą, kurioje dalyvauja tokių organizacijų kaip CERN, Masačusetso technologijos instituto, Oksfordo universiteto mokslininkai ir t. t. ir sustiprinome mūsų poziciją šioje bendruomenėje. Buvau pakelta pareigose ir išrinkta į Pasaulinės kvantinės dienos Vykdomojo komiteto (WQD Action Committee) gretas. Siekiame, kad šis renginys taptų pasaulyje žinoma ir kasmet minima švente“, – sako M. Mackoit-Sinkevičienė.
 
Parengė Simonas Bendžius
Susiję:
Mazena 2-db01bd85beeddb75d4a8634eef6d403d.jpg
2024. 04. 04 - Dr. M. Mackoit-Sinkevičienė – apie „Pasivaikščiojimus“, būsimą susitikimą su Nobelio premijos laureatais ir stebinančius moksleivius Pastaruoju metu mūsų fizikė turėjo įvairių veiklų, iš kurių naujausia – interviu legendinėje Ryčio Zemkausko laidoje.
Mazena Mackoit mini-90df5b4baf5c75ceb0106dbf3c1641f9.jpg
2024. 01. 11 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: teorinės fizikos galia Dr. M. Mackoit-Sinkevičienė dažnai pasakoja apie įvairias mokslo aktualijas. Tačiau šįkart išgirsime, kuo FTMC užsiima ji pati.
Mazena Mackoit LRT-3619d9fa39bf8ac061e000a459c41df4.jpg
2023. 12. 29 - Apie fiziką populiariuose kino filmuose: ar tai įmanoma? LRT televizijos laidoje „Laba diena, Lietuva“ svečiavosi dr. M. Mackoit-Sinkevičienė.
Sukovienė, Butkutė, Vaitkevičius, Dudutienė-564f215334be41b00524b33ce421dbea.jpg
2023. 11. 13 - Nuo vėžio gydymo iki spartesnio interneto: kvantinius taškus siekia panaudoti ir lietuvių mokslininkai Iš šios Nobelio premija įvertintos technologijos daug tikimasi tiek chemijoje, tiek ir fizikoje.