Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 04. 03 -

Studentų ir jaunųjų mokslininkų konferencija „Open Readings 2023“

Balandžio 18-21 dienomis vyks 66-oji tarptautinė fizikos bei gamtos mokslų studentų konferencija „Open Readings 2023“. 
 
Konferencijoje dalyvaus virš 350 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių. Jaunieji mokslininkai pristatys savo atliktus tyrimus trylikoje gamtos mokslų ir technologijų sričių. Taip pat dalyviai bei klausytojai turės progą pasiklausyti septynių kviestinių lektorių iš Vokietijos, Amerikos, Švedijos ir kitų pasaulio universitetų. Pasauliniu lygiu pripažinti mokslininkai dalinsis savo žiniomis kvantinės optomekanikos, epidemiologijos, organinės optoelektronikos, astrofizikos, lazerių ir kitose srityse. 
 
Viena iš kviestinių konferencijos lektorių – prof. dr. Maria Abrahamsson iš Chalmers technologijų universiteto, Švedijos. Šiuo metu mokslininkė specializuojasi fotoelektrochemijos srityje. Kartu su savo moksline grupe ji tiria saulės energijos vertimą elektra. Konferencijoje profesorė pasakos kaip kontroliuoti elektronų ir energijos perdavimą saulės energiją konvertuojančiose medžiagose bei kaip saulės energiją kaupti cheminiuose ryšiuose. 
 
Taip pat dalyviai galės pasiklausyti virusų tiriančio mokslininko dr. Gyčio Dudo, šiais metais gavusio EMBO dotaciją kurti savo laboratoriją projektui „Metagenomiškai aptiktų ortomiksovirusų paviršiaus baltymų charakterizavimas“. Mokslininkas kalbės apie genetinio kodo sekoskaitos metodų pritaikymą ir panaudojimą reaguojant į infekcinių ligų protrūkius. Dr. Gytis Dudas taip pat papasakos kaip informacija gauta iš genetinės sekos buvo panaudota SARS-Cov-2 pandemijos Lietuvoje metu. 
 
Konferencijoje bus galima išgirsti prof. Mikhail Belkin iš Miuncheno technikos universiteto. Mokslininkas specializuojasi terahercų fotonikos, optoelektronikos ir netiesinės optikos srityse. Konferencijos metu M. Belkin kalbės apie netiesiškai optiškus metapaviršius sukurtus efektyviai antrosios harmonikos generacijai.  
 
Bus galima pasiklausyti ir dr. Pankaj Bharmoria iš Barselonos medžiagų mokslo instituto, kuris kalbės apie fotonų konversiją. Taip pat savo pranešimus skaitys ir kiti lektoriai – kvantinės optomekanikos ir lazerių interferometrijos srityje dirbanti mokslininkė prof. Michèle Heurs, astrofizikas prof. dr. Jonas Žmuidzinas bei lazerių fiziką ir biomediciną apjungiantis mokslininkas prof. dr. Boris Chichkov. 
 
Šiais metais konferencijoje vyks ypatingas renginys, kurio svečias bus dr. Christiano Matricardi – mokslo žurnalo „Nature Communications“ vyriausiasis redaktorius. „Nature Communications“ – tai daugybę gamtos mokslų sričių apjungiantis žurnalas, prieinamas atvirai visiems, kuriame publikacijai skirti straipsniai yra peržiūrimi ir atrenkami mokslininkų-redaktorių. Dr. Cristiano Matricardi papasakos kaip ir kokiais principais remiasi redaktoriai šiame žurnale atrinkdami straipsnius ir tyrimus publikacijai. 
 
„Open Readings 2023“ konferencija vyks balandžio 18-21 dienomis, Nacionaliniame Fizinių ir technologijos mokslų centre. 
 
„Open Readings 2023“ konferencijos organizatoriai: Vilniaus universiteto Fizikos fakultetas, Fizinių ir technologijos mokslų centras, SPIE Student Chapter of Vilnius University, Optica Student Chapter of Vilnius University ir European Physical Society Young Minds Section of Vilnius. 
 
Daugiau informacijos apie konferenciją: