Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 03. 30 -

Įdomūs faktai apie FTMC: muzikinis kūrinys „Moments of Inertia“

NFTMC atidarymo ceremonijos akimirka
2016 m. kovo 15 d. buvo ypatinga diena.
 
Tądien Saulėtekyje atidaryti du mokslų centrai - Gyvybės mokslų centras (GMC) bei Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras (NFTMC). Pastarajame pradėjo veikti ne tik modernios FTMC laboratorijos, bet didžioji CERN paroda „CERN: Accelerating Science“, per keturis veiklos mėnesius sulaukusi daugiau nei 10 tūkst. lankytojų, ir netrukus kartu su Lietuvos banku pristatyta fizikai skirta kolekcinė moneta, kurios tiražas buvo akimirksniu iššluotas.
 
Taip pat naujojo pastato foje nuskambėjo specialiai šiai progai sukurtas šiuolaikinės elektroakustinės muzikos kompozitoriaus Andriaus Šiurio kūrinys „Inercijos momentai“ („Moments of Inertia“), kurį jis atliko gyvai kartu su Rusne Mataityte (smuikas) bei Austėja Valušyte (fortepijonas).
 
Rusnė Mataitytė, Austėja Valušytė, Andrius Šiurys
 
Simboliška, kad kūrinyje panaudoti garsiniai fragmentai iš interviu su žymiais fizikais – Paulu Diracu, Williamu Shockley, Stephenu Hawkingu ir Johnu Archibaldu Wheeleriu.
 
Kviečiame pasiklausyti specialiai Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro atidarymo proga sukurto kūrinio „Moments of Inertia“:
 

ftmc.lt informacija