Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 04. 12 -

„Café Scientifique”: kvantinė kompiuterija smalsiems

Kviečiame pasiklausyti paskaitos apie kvantinę kompiuteriją, kurią dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė ir dr. Julius Ruseckas.
 
Jau seniai prognozuojama, kad kvantiniai kompiuteriai žymiai pagreitins net ir pažangiausius superkompiuterius. Jų pagalba bus galima atlikti daugybę įvairių užduočių – nuo naujų vaistų atradimo iki sudėtingos logistikos ir planavimo. Šis „kvantinis pranašumas“ reikštų skaičiavimo galios paradigmos pokytį, turintį didelį poveikį moksliniams tyrimams, verslui ir platesnei ekonomikai.
 
Tačiau kvantinė kompiuterija vis dar yra ankstyvoje stadijoje. Šiuo metu vyksta intensyvios tarptautinės lenktynės kuriant pirmuosius pasaulyje bendrosios paskirties kvantinius kompiuterius. Tad šioje „Café Scientifique“ paskaitoje dr. Julius Ruseckas ir dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė nagrinės šių pastangų pagrindą, dabartinę padėtį ir kvantinio kompiuterio svarbą.
 
Renginio data ir laikas: balandžio 12 d., 19 val.
 
Renginio vieta: baras “KAS KAS”, Islandijos g. 4, Vilnius.
 
Dr. Julius Ruseckas – duomenų mokslininkas, fizikas, specializuojantis neuroninių tinklų taikyme, dirbantis Baltijos pažangiųjų technologijų institute. Buvęs ilgametis VU TFAI mokslo darbuotojas, kartu su FTMC mokslininku dr. Tadu Paulausku yra parašęs knygą „Kvantinė kompiuterija“.
 
Dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė – FTMC Optoelektronikos skyriaus mokslininkė, VU TFAI mokslo darbuotoja Šaltųjų atomų ir kondensuotų molekulinių darinių grupėje bei podoktorantūros stažuotoja, už mokslinį straipsnį gavusi LRT nominaciją kategorijoje „Metų atradimas“.
 
.....
 
„Café Scientifique” – mokslinių paskaitų ciklas, vykdomas neformalioje aplinkoje – prie kavos puodelio ar vyno taurės, skatinantis plačiosios visuomenės aktyvų domėjimąsi mokslo naujienomis bei aktualijomis. Paskaitų metu galima pasiklausyti entuziastingų Lietuvos mokslininkų, paprastai ir kiekvienam suprantamai kalbančių apie įvairias mokslo sritis ir temas. Pagrindinis „Café Scientifique” paskaitų ciklo tikslas yra sukurti aplinką, kur mokslas taptų prieinamas kiekvienam juo besidominčiam. Šios paskaitos yra rengiamos prieš prasidedant „Open Readings” konferencijai ir prasideda jau rudens mėnesiais.