Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 04. 17 -

Kviečiame dalyvauti judrumo varžybose „Laiptynės 2023“!

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su valstybės įmone "Turto bankas" rengia akciją „Laiptynės 2023“. Valstybės įstaigos kviečiamos tarpusavyje pasivaržyti nueinamų žingsnių skaičiumi, o tarnautojai – skatinami rinktis sveikatai naudingą judėjimo būdą bei taupyti energiją.
 
Iššūkio tikslas – smagiai pasivaržyti su kitomis valstybės institucijomis, gerinti savijautą ir laimėti prizų. Prizinis fondas – 6000 eur.
 
Ką reikia daryti? Viskas labai paprasta:
 
• Atsisiųskite programėlę #walk15;

• Jei programėlę jau turite, spauskite nuorodą (arba nuskaitykite žemiau pateiktą QR kodą) ir prisijunkite tiesiogiai prie iššūkio: https://walk15.app/challenge/code/tikpirmyn (svarbu, kad paspaustumėte nuorodą savo telefone. Kompiuteryje ji neveiks);

• Paspaudę nuorodą, pamatysite institucijų sąrašą. Pasirinkite „Valstybinis mokslinių tyrimų institutas Fizinių ir technologijos mokslų centras“ – ir vaikščiokite! Programėlė automatiškai skaičiuos žingsnius.
 
 
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad pagal fizinį aktyvumą Lietuvos vaikai ir paaugliai nesiskiria nuo Europos Sąjungos bendraamžių, tačiau suaugus aktyvumas krenta. Tai atsiliepia ir bendrai šalies sveikatos būklei. Todėl svarbu skatinti gyventojus vėl grįžti prie teigiamų įpročių. Viena iš tokių iniciatyvų yra „Laiptynės“.
 
„Didžioji dalis valstybės tarnautojų dirba sėdimąjį darbą, o dirbant tokį darbą rekomenduojama daryti reguliarias pertraukas, pasimankštinti. Ėjimas, lipimas laiptais vietoje važiavimo liftu yra puiki ligų prevencija. O jei dar galima tai daryti besivaržant su kolegomis, įsitraukimas garantuotas. Visą tai siūlo „Laiptynės“. Tikiuosi šios varžytuvės prisidės prie teigiamų įpročių formavimo ir geresnės valstybės tarnautojų fizinės būklės“, – sako A. Dulkys.
 
Lietuvos energijos agentūros skaičiavimu, vienas liftas per metus sunaudoja energijos už maždaug 600 eurų. Sveikatos apsaugos specialistai skaičiuoja, kad viena į viršų laiptais užlipta pakopa sudegina 0,17 kcal. Teoriškai, norint sudeginti kilogramą svorio, reikėtų įveikti apie 45 tūkst. laiptų pakopų.
 
„Preziumuojame, kad valstybės tarnautojai daugiausiai juda koridoriais ir laiptais tarp aukštų, todėl akcijos pavadinimas – „Laiptynės“. Esame užsibrėžę tikslą skatinti valstybės institucijų darbuotojus taupyti energiją, o liftai yra vienas didžiausių energijos naudotojų. Taip pat labai tikėtina, kad aktyviai įsitraukę į akciją, valstybės tarnautojai vasaros sezoną pasitiks ir energingesni – sako Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.
 
SAM Komunikacijos skyriaus, VĮ „Turto bankas“ ir FTMC informacija