Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 06. 14 -

Mielės, kurios gamins elektrą: FTMC kūrybinių dirbtuvių rezultatai

FTMC Cheminės inžinerijos ir technologijų skyriaus doktorantas Kasparas Kižys. Onos Jurgos Kižytės nuotrauka
Birželio 8–9 d. Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) vyko antreprenerystės dirbtuvės. Antreprenerystė – tai verslo idėjų kūrimas, naujų įmonių steigimas, socialinė ir ekonominė atsakomybė. 
 
Renginį organizavo FTMC Inovacijų ir technologijų tarnyba kartu su „Baltic Sandbox Ventures“ – į verslo startuolius investuojančiu fondu, kuris dirba aukštųjų technologijų srityje.
 
FTMC inovacijų vadybininkas Karolis Stašys pasakoja, kad šių kūrybinių dirbtuvių tikslas buvo priartinti mokslą prie verslo – ir ieškoti sprendimų, kaip iš mokslo gauti ekonominės naudos, pasitelkiant antreprenerystės ekspertų pagalbą „iš išorės“.
 
„Mokslininkai turi labai stiprių įgūdžių, labai gerai išmano savo sritį. Ir kartais jiems reikia išorinės pagalbos, kad gautų naujų įžvalgų į rinkos poreikius. Šių dirbtuvių idėja ir buvo sujungti šias dvi kryptis, kad galėtume kitaip pažiūrėti į pasaulyje egzistuojančių problemų potencialius sprendimus“, – sako K. Stašys.
 
 
(Karolis Stašys. FTMC nuotrauka)
 
Dirbtuvėse dalyvavo FTMC mokslininkai iš kone visų Centro skyrių – daugiausia  doktorantai arba jaunieji mokslų daktarai. Buvo keletas bakalauro studentų, kurie atlieka praktiką šiame institute. Į dviejų dienų renginį atvyko apie 25 dalyvius, suskirstytus į 5 grupes. 
 
Antrosios dienos pabaigoje įvyko baigiamoji dalis – sukurto sprendimo pristatymai, remiantis investuotojų rinkos taisyklėmis: pristatoma problema, jos sprendimas, pateikiama galima finansinė grąža, pasakoma, kokių reikėtų investicijų, kokia suburta komanda ir pan.
 
Pristatymus vertino komisija, sudaryta iš FTMC inovacijų vadybininkų, „Baltic Sandbox Ventures“ atstovų ir dviejų potencialių investuotojų.
 
Tai buvo teorinis pabandymas – tačiau, pasak K. Stašio, atnešiantis konkrečių rezultatų. Komisija išrinko dvi stipriausias mokslo-verslo idėjas, kurių viena tiesiogiai susijusi su dabartiniais FTMC atliekamais tyrimais. Tai – elektros energijos gavimas iš atliekų, panaudojant bioceles.
 
„Tai yra tam tikri energijos šaltiniai, kurių veikimas paremtas mielių išskiriama elektros energija. Mielės maitinasi biomase – atliekomis arba cukrumi – ir tiesiogiai išskiria elektrą, kurią galime panaudoti. FTMC čia mato ne tik didžiulį mokslinį potencialą, bet ir milžinišką pritaikomumą, kuris galėtų pakeisti šilumines jėgaines naudojant tą pačią biomasę“, – pasakoja Karolis.
 
 
(Akimirka iš kūrybinių dirbtuvių. FTMC nuotrauka)
 
Šią idėją pasiūlė FTMC Cheminės inžinerijos ir technologijų skyriaus doktorantas Kasparas Kižys, kurio darbo vadovė – dr. Inga Morkvėnaitė-Vilkončienė. Pasibaigus kūrybinėms dirbtuvės, organizatoriai nusprendė toliau vystyti Kasparo sumanymą, jau įvyko ir pirmasis susitikimas siekiant aptarti tolesnius darbus.
 
„Tikimės sukurti naują technologiją, kuri taptų potencialiu produktu, – sako FTMC inovacijų vadybininkas. – Mes matome didžiulį pritaikomumą žemės ūkyje ir individualių namų nuotekų valdyme. Tikimės, kad ši technologija leis dar kartą panaudoti nuotekas ir, jei pasiseks, naudoti net ir pačią biomasę – jos nebereikės deginti, ją suvartos mielės.
 
Tai kažkuo primins fantastiniame filme „Vesper“ matytą biocelę. Kol kas pradinė vizija, kad tai gali atrodyti kaip nuotekų valymo įrenginiai, kurie veikia prie individualių namų. Pili nuotekas, kompostą arba cukrų, ir mielės iš to gamina elektros energiją.“
 
Antroji kūrybinių dirbtuvių laimėtoja – tai būsima FTMC doktorantė, veterinarijos gydytoja-chirurgė Kotryna Gasiulytė. Jos idėja – sukurti biologinius jutiklius, kurie būtų skirti padėti gyvūnams: matuoti jų sveikatos rodiklius, įvairių medžiagų kiekį kraujyje ir pan. Nuspręsta, kad šioje srityje taip pat vyks tolesni įdomūs tyrimai, apie kuriuos sužinosite netolimoje ateityje.
 
FTMC informacija
Susiję:
1-6e2fdaf2295648921929a82d44b33711.jpg
2023. 10. 09 - Buitinės nuotekos apšvies mūsų namus? Jaunieji lietuvių mokslininkai kuria revoliucingą technologiją FTMC chemikas K. Kižys su komanda siekia „įdarbinti“ mieles, kad šios gamintų elektronus.
Kasparas MINI-1a1b09b482a6bd89f5b9c82100cb4d7d.jpg
2023. 09. 22 - FTMC tyrėjų komanda laimėjo startuolių konkursą „Life Sciences Baltics“ renginyje Sveikiname kolegas ir didžiuojamės!
Kasparas pop-389b7a410d2d4f7da2d7d16758f05048.jpg
2023. 09. 20 - Pagalbą dirbtiniams organams pristatantys FTMC tyrėjai – prestižiniame gyvybės mokslų renginyje K. Kižio ir komandos vystoma biocelių technologija gali sukelti perversmą atliekų perdirbimo srityje bei būti pritaikoma medicinoje.
vilipo-2023-114-scaled-7b8a288630090821d0f4c9b8cebfa9c5.jpg
2023. 06. 20 - Lietuvos ir užsienio moksleiviai sprendė aplinkosaugos problemas Gegužės 12–15 d. FTMC vyko mokinių projektų olimpiada VILIPO.