Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 08. 16 -

Ką mokslininkai gali pasiūlyti kariuomenei? Pokalbis LRT radijo studijoje

Karolis Stašys. FTMC nuotrauka
LRT radijo laidoje „10–12“ svečiavosi FTMC inovacijų vadybininkas Karolis Stašys, kuris pasakojo, ką mūsų mokslininkai gali pasiūlyti Lietuvos kariuomenei – ypač turint omenyje tebesitęsiantį karą Ukrainoje.
 
„Didelis technologinis pranašumas mums leistų kariauti nesimetrinį karą, kai turėtume gerokai mažiau karių negu priešininkas, tačiau tą vieną karį nukauti būtų be galo sunku. Nes mūsų kuriama išmanioji tekstilė padėtų jam geriau pasislėpti, būti geriau apsaugotam. Mūsų elektroninės kovos įrankiai leistų priešą akinti, kad jo radarai ar naktinio matymo įranga mūsų nepastebėtų. Ir vienas karys lauke galėtų padaryti tiek pat žalos, kiek visas dalinys.
 
Aišku, mūsų kariuomenė nenugalėtų visos Rusijos kariuomenės, tačiau tai leistų laimėti brangaus laiko iki sąjungininkams ateinant. Manau, kad visiškai įgyvendinus mūsų aukštųjų technologijų tikslus, efektyvi gynyba jau būtų ne valandų klausimas, bet turbūt mėnesių klausimas. Ir priešas tikrai užstrigtų. Paspringtų kaip reikiant“, – sako Karolis.
 
Klausykitės pokalbio ir sužinokite daugiau:
 
Kokia technologija šiuo metu vystoma siekiant spręsti gausybės Rusijos padėtų minų Ukrainoje problemą?
 
Kodėl Rusija nelaimi karo?
 
Kaip FTMC gali padėti Kariuomenei?
 
Kaip dirbtinis intelektas bus pasitelkiamas dronų valdymui?
 
Kas yra išmanioji tekstilė?
 
LRT radijo laidą „10–12“ galite išgirsti paspaudę šią nuorodą. Mūsų mokslininką kalbino žurnalistė Agnė Skamarakaitė.
 
Taip pat primename antrąjį FTMC tinklalaidės „Tai ką jūs ten darot?“ epizodą „Karas, lazeriai ir pinigai“, kuriame kalbiname Karolį.
Susiję:
hexagons_gayscale-d59e633edb9bcee95e6638f932b543ba.png
2023. 09. 27 - Konferencija „Mokslo ir Gynybos bei saugumo pramonės partnerystė“ 2023 m. rugsėjo 27 d. konferencijų salėje A101 (Saulėtekio al. 3)
1 Pasirašymas-6a62d0e3337bbc42c1c9c84c94c290be.jpg
2023. 06. 13 - Lietuvos kariuomenė pasirašė bendradarbiavimo sutartis su FTMC ir BPTI Tikimasi, kad šalys darbuosis kartu diegiant inovacijas gynybos srityje.