Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 08. 24 -

Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: elektroninis liežuvis jūsų kišenėje ir poetiškoji chemija

Dr. Rasa Pauliukaitė. FTMC nuotrauka
Dr. Rasa Pauliukaitė – chemikė, FTMC Nanoinžinerijos skyriaus vyriausioji mokslo darbuotoja. Vaikystėje svajojusi kurti rankdarbius, vėliau netyčia pateko į chemijos pasaulį, kuriame atrado dar didesnę prasmę.
 
Mokslininkė su kolegomis kuria ir tobulina elektrocheminius jutiklius, kurių tikslas – padėti žmogui kasdienybėje. Naujausias Rasos pasiekimas – unikalus visame pasaulyje gliuteno (glitimo) jutiklis, jau greit galėsiantis tapti kasdieniu patogiu įrankiu glitimo netoleruojantiems vartotojams.
 
Laboratorijoje jau veikia FTMC pagamintas prototipas, ir tikimasi, kad greit tai bus vienas pačių patogiausių ir elegantiškiausių sprendimų pasaulyje:
 

„Kalbame apie personalizuotus jutiklius. Glitimo yra visuose grūduose, ir jo kiekį galima nustatyti įvairiose laboratorijose. Bet, jeigu netolerantiškas glitimui žmogus, nori išeiti kažkur pavalgyti, jis nebėgs į laboratoriją, kad jam patikrintų dienos pietus...

Mūsų prašė, kad sukurtume greitai veikiantį jutiklį, kuriuo būtų paprasta naudotis. Pavyzdžiui, žmogus užsisako picą, paima jutiklį, beda juo į picos ingredientus ir pasitikrina, ar juose nėra glitimo.“

(FTMC sukurto personalizuoto glitimo jutiklio prototipas, kuris bus gerokai mažesnis. Dr. Rasos Pauliukaitės nuotrauka)

„Pats jutikliukas, jautrioji prietaiso dalis, nebuvo pati sunkiausia – nes jau buvome sukūrę platformą jam. Didesnė problema – kaip padaryti, kad tai būtų patogu žmogui. Geriausia – kad atrodytų tarsi pieštukas: patogu nešiotis ir naudoti. Pieštuko ekranėlis parodo, ar yra glitimo, ar nėra. Arba užsidega atitinkamos spalvos lemputė.

Kitas dalykas – dirbu su elektrocheminiais jutikliais. Elektrochemija yra nelabai patogus dalykas tokiems įrenginiams, nes visą laiką jie veikia tik tirpale – skystyje, kuriame ištirpinta druska. Elektrochemikai ją vadina elektrolitu – jis reikalingas, kad perneštų elektronus nuo vieno elektrodo prie kito.

Tad galutiniame variante prie jutiklio turės būti kažkas panašaus į kamštelį – įdedi picos gabalėlį į tirpalą ir lauki, kada pasirodys rezultatas“, – pasakoja dr. Rasa.

Apie tai ir daugiau – naujausiame FTMC tinklalaidės „Tai ką jūs ten darot?“ epizode!

Vedėjai: Simonas Bendžius ir Karolis Stašys. Vaizdas ir garsas: Ovidijus Žalys

Temos:

- Įžanga (0:00)

- Kodėl Rasai prailgdavo vasara (01:52);

- Keistos sovietmečio taisyklės panorėjus tapti mokytoju (03:16);

- Per mažai griežta mokytoja? (07:34)

- Kaip Rasa netyčia tapo chemike mokslininke – ir ką iš pradžių darė (11:22);

- Mokslininkas pralaimėjimų patiria daugiau nei pergalių (20:24);

- Kas yra jutikliai ir kaip jie veikia? (24:45);

- Rasa sukūrė platformą, kuria gali naudotis viso pasaulio mokslininkai (33:39);

- Svarbi naujovė: glitimo jutiklis, kurį galėsime nešiotis kišenėje (38:12);

- Jutiklis, kuris nustato maisto šviežumą (49:55);

- Pagalba gyvūnams ir augalams (55:14);

- Eilėraščiai apie chemiją ir ne tik (57:56).

Susiję:
Vytautas Žutautas FB mini-aad68fa166e4ef9cea00dccdb4bd9418.jpg
2023. 12. 22 - Naujasis gamtos mokslų daktaras – pH ir herbicidų jutiklius tobulinantis V. Žutautas Nors Europos Sąjunga jau uždraudė žemės ūkyje naudoti pavojigą chemikalą atraziną, jis vis dar gali būti aptinkamas aplinkoje.
Marius Franckevicius FTMC-605729f044a053f869c712c7a49ec4bf.jpg
2023. 11. 30 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: populiarieji perovskitai Ko verta ši viso pasaulio mokslininkus dominanti medžiaga? Pasakoja FTMC fizikas dr. Marius Franckevičius.
Virginijus Bukauskas ir AFM-adce693831bd0cff4e63e6dd611daa08.jpg
2023. 11. 16 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: atominių jėgų mikroskopas Pašnekovas – šią technologiją įvaldęs FTMC fizikas dr. Virginijus Bukauskas.
Rasa su kolegoms minis-1429de8c852ccb24ed702747c19d6e1b.jpg
2023. 09. 21 - Naujos kartos jutiklių kūrimas juda pirmyn: technologija pristatyta prestižiniame renginyje Jungtinė FTMC ir startuolio „Innosensus“ komanda žada didžiulę pagalbą gliuteno netoleruojantiems vartotojams.