Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 09. 06 -

FTMC prisideda prie maltiečių hakatono – unikalaus jaunimui skirto renginio

Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) prisideda prie kilnios Maltos ordino pagalbos tarnybos (maltiečių) misijos – padėti jauniems žmonėms iš socialiai pažeistų šeimų ir parengti juos sėkmingam gyvenimui. Jau antrus metus vyksta maltiečių vaikų ir jaunimo paramos akcija „Drąsiau į gyvenimą“, kuri spalio 7 d. mūsų Centre pasieks kulminaciją istoriniu renginiu – maltiečių hakatonu.
 
Maltiečiai šiuo metu turi 13 vaikų dienos centrų Lietuvoje ir paauglių dienos namus Kaune, atvirą jaunimo erdvę Vyžuonose, Utenos rajone. Organizacija siekia prie kiekvieno vaikų dienos centro turėti specializuotas paslaugas paaugliams, kad vyresni vaikai, kai tampa nebeįdomu su mažaisiais, gautų pagalbą ir toliau. Tęstinumas ir stipri bendruomenė – toks maltiečių tikslas. Maltiečiai taip pat teikia jaunimo palydėjimo paslaugą – tai pagalba jaunuoliams iš globos namų, sulaukusiems 18 m., kai sistema juos vienus paleidžia į savarankišką gyvenimą. Tokiems jauniems žmonėms reikia individualaus palydėjimo susidėliojant šviesius orientyrus, renkantis profesiją, sprendžiant būsto ir kitus klausimus.
 
Rugpjūčio 21 d. startavusi akcija „Drąsiau į gyvenimą“ (kurios partneriu tapo ir FTMC) šiemet didesnį dėmesį skiria organizacijos globojamiems paaugliams, kurie įtraukiami į įvairias veiklas. Pavyzdžiui, neseniai dalyvavo festivalyje „Būtent!“, kur diskutavo tema „Kaip išgyventi paauglystę“. Kitose platformose jie diskutuos apie finansinį raštingumą bei technologijų įtaką gyvenimui, o akciją FTMC pastate vainikuos maltiečių hakatonas. Galima teigti, kad tai bus istorinis įvykis Lietuvoje – pirmą kartą tokį renginį organizuoja nevyriausybinė organizacija.
 
 
Linksmas rimtų problemų sprendimas
 
„Maltiečių hakatonas skirtas mūsų paaugliams, kurie yra turėję globos patirčių arba atėję iš sunkumų patiriančių šeimų. Planuojame, kad dalyvaus apie 70 jaunuolių, kartu pakvietėme prisijungti Vilniaus jėzuitų gimnazijos moksleivius.
 
Hakatone bus apie 10–15 mišrių komandų po šešis vaikus. Jose kartu su maltiečių globojamais paaugliais dalyvaus Vilniaus Jėzuitų gimnazijos jaunimas – taip norime paskatinti paauglių integraciją, savirealizaciją, pasitikėjimą ir draugystę“, – sako maltiečių privačių rėmėjų projektų ir akcijos „Drąsiau į gyvenimą“ vadovė Irma Lukoševičienė. 
 
Hakatono programa bus suskirstyta į 4 pagrindines dalis: problemos apibrėžimas, idėjų generavimas, sprendimo prototipo kūrimas ir viešas 3 minučių trukmės pristatymas.
 
Komandos galės pasirinkti vieną iš temų, o jos – pačios įvairiausios. Pavyzdžiui, kaip paskatinti žmones atsisakyti žalingų įpročių, kaip eliminuoti patyčias mokykloje, stiprinti finansinę laisvę, išsaugoti patriotiškumą ir pasididžiavimą savo kultūra. Taip pat – kaip išsaugoti gamtą, efektyviau mokytis, dalyvauti technologijų pasaulyje. Jaunimui aktuali net ir tokia tema – kaip atrodys sporto pasaulis 2100 metais. Beje, temas pasiūlė patys paaugliai.
 
„Dalyvauti kviečiame įvairių sričių mentorius, kurių didžioji dalis yra iš startuolių pasaulio ir kurie turi patirties mentoriaujant įvairioms komandoms. Jaunimui padės tokie specialistai kaip startuolio MELP vadovas Vidmantas Šiugždinis, marketingo ekspertė Aurelija Šilinskaitė ar tarptautinės socialinių inovacijų ir verslo vystymo programos „ChangeMakers‘ON“ įkūrėja Simona Šimulytė.
 
Komandose turėsime ir IT specialistų, kurie padės suvaldyti techninę dalį – tokia pagalba labai svarbi kuriant problemos sprendimą“, – pasakoja maltiečių atstovė.
 
Pasak I. Lukoševičienės, hakatono pagrindinis tikslas – bendrystės skatinimas. Viliamasi, kad tai išaugs į kažką didesnio – galbūt mentoriai toliau bendraus su jaunimu, o gal susibūrusios komandos sieks įgyvendinti savo idėjas: norėtųsi, kad hakatonu viskas nepasibaigtų, o toliau tęstųsi kaip graži draugystė.
 
 
(FTMC nuotrauka)
 
Tikimasi įkvepiančios patirties
 
FTMC plėtros projektų vadovas Linas Galkauskas sako, kad Centras visada stengiasi dalyvauti socialiniuose projektuose ir ieško galimybių, kaip prisidėti prie pagalbos kuriant jaunų žmonių ateitį. FTMC atstovas tikisi, kad užsimezgusi draugystė su maltiečiais gyvuos ir toliau.
 
„Tokie renginiai kaip maltiečių hakatonas yra ir gali būti būdas pritraukti jaunus žmones į mūsų, mokslininkų, veiklos sritį. O svarbiausia, kad mūsų visuomenė yra įvairi, ir turime stengtis visiems suteikti tas pačias galimybes siekti, veikti, matyti – ir, galų gale, džiaugtis gyvenimu“, – sako L. Galkauskas.
 
Maltiečių atstovė I. Lukoševičienė priduria, kad organizacija hakatonui pasirinko FTMC ne tik dėl norimas sąlygas puikiai atitinkančio pastato, bet, svarbiausia, dėl jame dirbančių žmonių:
 
„Tai yra labai modernus Centras ir vieta, kurioje kuriami, išrandami svarbūs dalykai. Kai žinai, kokios veiklos čia vykdomos, tai įkvepia. Manau, kad jaunam žmogui vien čia atvykti bus didelis įspūdis.
 
Norėjome suteikti prasmę renginio vietai, kad ji sietųsi su mūsų idėjomis apie ateitį, drąsą ir kūrybą. Manau, FTMC yra apie tai. Mokslas be kūrybos, idėjų ir drąsos nevyktų. Tad šia prasme mes einame tuo pačiu keliu.“
 
FTMC ir Maltos ordino pagalbos tarnybos informacija
Susiję:
MH-goodlife-photography-31-0d7b1a5d4b487d13701729b759957e88.jpg
2023. 10. 11 - FTMC įvyko pirmasis maltiečių hakatonas, skirtas vaikams ir jaunimui Džiaugiamės galėję prisidėti prie unikalios ir reikšmingos iniciatyvos!