Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 09. 22 -

Chemikas R. Novikau apgynė daktaro disertaciją apie į aplinką sklindančių pavojingų medžiagų sulaikymą

Dr. Ramanas Novikau. FTMC nuotrauka
Rugsėjo 22-ąją – dar viena apginta daktaro disertacija mūsų Centre. FTMC Aplinkotyros skyriaus mokslininkas tapo gamtos mokslų daktaru pristatęs temą „Kompozicinių medžiagų adsorbcinių savybių ceziui, kobaltui ir europiui vertinimas“ (mokslinė vadovė: dr. Galina Lujanienė).
 
Sveikiname kolegą, sėkmės ir toliau atliekant reikšmingą darbus!
 
Disertacijoje dėmesys sutelkiamas į tris cheminius elementus: cezį, kobaltą ir europį. Radioaktyviosios jų formos kelia pavojų aplinkai ir mūsų sveikatai – kaip ir daugelis kitų radionuklidų, kurie į aplinką gali patekti dėl, pvz., žmogaus sukeltos katastrofos (kaip Černobylio ar Fukušimos atominių jėgainių atveju), branduolinio ginklo bandymų ar atsitiktinių nutekėjimų iš branduolinio kuro perdirbimo gamyklų.
 
Šių medžiagų skleidžiamos radiacijos poveikis žmonių sveikatai yra pražūtingas, todėl padidėja vėžio ar net mirties rizika.
Tačiau, pasak Ramano, pavojų gali kelti ir neradioaktyviosios cezio, kobalto ir europio formos – jeigu aplinkoje jų bus per daug. Tokį perteklių gali skatinti aktyvus šių elementų naudojimas įvairiuose pramonės sektoriuose.
 
Kad aplinkoje sumažėtų tokių medžiagų, yra taikomi įvairūs moksliniai metodai sudėtingais pavadinimais – pavyzdžiui, jonų mainai, ekstrakcija tirpikliais, koaguliacija, atvirkštinis osmosas ar elektrodinimas. O dar vienas metodas – adsorbcija – yra pigus, veiksmingas ir paprastas.
 
Būtent šį metodą savo disertacijoje taikė R. Novikau – ir stebėjo, kaip jis padeda nukenksminti neradioaktyvųjį cezį, kobaltą ir europį.
 
Adsorbcija – tai medžiagų sugėrimo procesas naudojant kitą medžiaga (adsorbentą). „Adsorbento pavyzdys galėtų būti aktyvinta anglis, kurią vartojame apsinuodijimo atveju ir kurios poveikis – adsorbuoti, sugerti toksines medžiagas ir taip sumažinti jų kiekį organizme“, – paaiškina FTMC chemikas.
 
 
(Gražus, bet kartais pavojingas elementas: aukšto grynumo cezis-133 laikomas argone. Asociatyvi Dnn87 / Wikipedia.org nuotrauka)
 
Ramano disertacijos tikslas buvo sukurti tokius adsorbentus, kurie atitiktų šiuos kriterijus: didelis cezio, kobalto ir europio šalinimo efektyvumas (adsorbentai šias medžiagas sulaiko arba sugeria, o toliau, iš mėginio ištraukus adsorbentą, imamasi priemonių joms neutralizuoti); medžiagos turi būti pigios ir prieinamos šių adsorbentų gamybai, taip pat pasižymėti mažu toksiškumu.
 
„Mano darbo rezultatai yra tik pirmasis tirtų adsorbentų įvertinimas. Jie pasižymi gana geromis sulaikymo, sugėrimo savybėmis. Tačiau tik tolesni jų tyrimai leis nuspręsti, ar šie adsorbentai turėtų būti naudojami pramonės sektoriuje vandens valymui, ar ne.
 
Be to, gauti rezultatai parodo cezio, kobalto ir europio adsorbcijos elgsenos ypatumus, t. y., kaip šie elementai sąveikauja su adsorbentu priklausomai nuo skirtingų sąlygų (šių elementų koncentracijos, pH, elementų kontakto su adsorbentu laiko, ir t. t.). Tai gali būti naudinga kuriant kitus adsorbentus mūsų naudojamų medžiagų pagrindu“, – pasakoja R. Novikau.
 
Jaunasis mokslininkas priduria, kad jo kurti adsorbentai tinka tiek radioaktyviųjų, tiek ir neradioaktyviųjų cezio, kobalto ir europio formų sulaikymui.
 
FTMC informacija
 
Susiję:
Novikau Raman-87c6ce891b7851d874eacade1f9970bb.jpg
2024. 01. 15 - FTMC mokslininkų tyrimas – tarp 1 proc. gausiausiai cituojamų straipsnių aplinkos ir ekologijos srityje Dr. R. Novikau ir dr. G. Lujanienė tyrė būdus, kaip apsaugoti aplinką nuo radionuklidų bei sunkiųjų metalų.
Vitaliy mini-cd5d5411500b35ce6c53edb6f673ee13.jpg
2023. 09. 29 - Baltijos jūros, Kuršių marių ir Nemuno užterštumą tyręs FTMC fizikas apgynė daktaro disertaciją Radionuklidams keliaujant iš Nemuno į Kuršių marias, jų koncentracija padidėja daugiau nei 10 kartų – tačiau realios grėsmės kol kas nekelia.
Karolina sypso mini-0a05d764cc0a275044476062768cd837.jpg
2023. 09. 22 - Molekulių švytėjimą tyrusi fizikė K. Maleckaitė tapo gamtos mokslų daktare Karolina prisidėjo prie naujų raudonai švytinčių mikroklampumo jutiklių kūrimo, kurie suteikia informacijos apie ląstelės sveikatą.
Simona Geles-ee1de2bc8aa1b049faab32a59b92aa1d.jpg
2023. 09. 08 - Jutiklius tobulinanti fizikė S. Pūkienė tapo technologijos mokslų daktare Kuo mokslui ir visuomenei gali pasitarnauti galio arsenido bismido medžiaga?