Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 10. 06 -

Koronaviruso baltymus tyręs chemikas V. M. Mačiulis – naujasis gamtos mokslų dakataras

Dr. Vincentas Mindaugas Mačiulis. FTMC nuotrauka
Dar vienas indėlis bandant geriau suprasti, kaip veikia koronavirusas! Mūsų kolega atliko ketverių metų darbą tirdamas SARS-CoV-2 baltymus – tai naudinga tiek mokslui, tiek įmonėms, kurios gamina greituosius COVID-19 testus.
 
FTMC Nanotechnologijų skyriaus chemikas Vincentas Mindaugas Mačiulis apgynė disertaciją „Metalų ir metalų oksidų nanostruktūrų taikymas baltymų nustatymui taikant elipsometriją ir kvarco kristalo mikrogravimetriją“ (mokslinė vadovė: dr. Ieva Plikusienė).
 
Sveikinimai naujajam mokslų daktarui, įkvėpimo ir sėkmės!
 
COVID-19 pandemija praėjo, išmokome nemažai pamokų ir galime jaustis daugiau mažiau saugūs. Tačiau, pasak Vincento, mokslas negali stovėti vietoje: „Atsiranda vis naujų viruso variantų, prieš kuriuos reikia patikrinti mūsų imunitetą ir įsivertinti, ar dar esu apsaugotas nuo to, kai gavau vakciną ar buvau susirgęs. Šiam tikslui yra svarbūs jutikliai“, – sako chemikas.
 
Tam, kad biojutikliai būtų jautresni, mokslininkas tyrė galimybes, ar įmanoma (ir kaip įmanoma) jiems pritaikyti nanostruktūras – mikroskopines laboratorijoje sukurtas daleles.
 
„Tyrėme porėto aliuminio oksido ypatybę kaupti baltymų molekules paviršiuje esančiose nanoporose, tam naudojome žmogaus serumo albuminą [baltymą, kuris po organizmą išnešioja įvairias naudingas medžiagas]. Taip pat analizavome cinko oksido nanovielų paviršių galimą poveikį padidinti optinio signalo atsaką biologinių jutiklių taikyme“, – pasakoja Vincentas.
 
 
(Darbo vadovė ir jos studentas: dr. Ieva Plikusienė ir dr. Vincentas Mindaugas Mačiulis. FTMC nuotrauka)
 
Anot specialisto, bandant suprasti, ar įmanoma norimas nanostruktūras pritaikyti biojutikliams, reikėjo atlikti daugybę eksperimentų:
 
„Mūsų tyrimuose mes stebime, kaip jungiasi baltymai (ar tai būtų prikibimas prie paviršiaus, ar sąveika tarp dviejų baltymų susidarant kompleksui). Tam buvo reikalingos jautrios metodikos. Viena iš jų yra spektrinė elipsometrija. Tai optinis metodas, kurio matavimo metu mes stebime nuo bandinio atsispindėjusios šviesos pokyčius.
 
Kita metodika yra kvarco kristalo mikrogravimetrija su disipacija – tai iš esmės yra labai mažos ir jautrios svarstyklės, kurios veikia ir vandenyje, kas mums labai naudinga, kai norime analizuoti biologinių molekulių sąveiką.“
 
Ką naujo atskleidė šie tyrimai su biojutiklių pagalba? „COVID-19 pandemijos metu analizavome SARS-CoV-2 viruso spyglio baltymo sąveiką su mūsų kraujyje esančiais antikūnais. Mūsų metodu galima nustatyti, jog mūsų organizme susiformavę antikūnai po vienos „Vaxzevria“ vakcinos dozės gali sudaryti stiprų imuninį kompleksą ne tik su SARS-CoV-2 pradinės kilmės viruso spyglio baltymu, bet ir su Alfa ir Beta variantais.
 
Kartu ištirta ir SARS-CoV-2 viruso kito svarbaus baltymo – nukleokapsidės – sąveika su specifiniais antikūnais. Rezultatai parodė, jog specifinių antikūnų lankstumas yra svarbus veiksnys sąveikaujant su mažų išmatavimų SARS-CoV-2 nukleokapsidės baltymais“, – sako mokslininkas.
 
FTMC informacija
Susiję:
Nanotech_lab-4f8aeb3f60c76986ab8453e16c1b6ce2.jpg
2024. 01. 08 - FTMC mokslininkai vedė paskaitas ir užsiėmimus Lietuvos moksleiviams Sausio 2–6 d. Vilniuje vyko Nacionalinės moksleivių akademijos Žiemos sesija.
344309900_TRys-b2415afb9a5af25adbfe2ac7e49f8cf8.jpg
2023. 05. 10 - Dr. I. Plikusienė išrinkta Metų Europiete „už Vilniaus vardo garsinimą Europoje“ Ieva dėkoja visiems, kurie už ją balsavo, ir sako, kad šis įvertinimas jai, kaip vilnietei, nepaprastai malonus.
Ieva Loreal 1 (1)-8a9757583db7b7c44e95d23867b8062c.png
2023. 03. 14 - Pasaulinio pripažinimo sulaukusi dr. I. Plikusienė: dirbame tam, kad visiems būtų geriau gyventi Koronaviruso baltymų ir antikūnų sąveikas tirianti mokslininkė tapo tikra „roko žvaigžde“ Lietuvoje ir svetur.
FTMC Metine moksline konferencija 2023 sale-13c0c009314c412e944d60f41f2480f8.jpg
2023. 03. 01 - Koronavirusas, lazeriai ir mikroplastikas: pirmoji FTMC Metinės konferencijos diena