Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 11. 22 -

„Café Scientifique“: kvantinių taškų nauda ir rizika

Ar kada susimąstėte, kad netgi tokios smulkios dalelės kaip kvantiniai taškai gali būti pritaikyti praktikoje?
 
Jeigu į šį klausimą atsakėte teigiamai arba jus sudomino šių metų Nobelio chemijos premija, kviečiame sudalyvauti artėjančioje „Café Scientifique“ paskaitoje, kurios metu VU fizikė dr. Agnė Kalnaitytė-Vengelienė papasakos ne tik apie nanodalelių naudą, bet ir galimą riziką.
 
Nanomedžiagų pasaulis be galo platus, o tyrinėti jį reikalingos tiek fizikos, tiek chemijos žinios. Iš visų nanodalelių šiais metais ypač didelio susidomėjimo sulaukė kvantiniai taškai, kitaip apibūdinami kaip mažos puslaidininkinės medžiagos dalelės arba nanokristalai.
 
Jų pritaikymo sričių spektras itin platus: nuo saulės elementų iki kvantinių kompiuterių. Be to, kvantiniai taškai pasižymi itin naudinga charakteristika – siekiant pakeisti jų savybes užtenka panaudoti skirtingo dydžio daleles, ko negalėtume padaryti pasitelkę didesnės apimties daleles, tokias kaip molekulės, kurių savybes norėdami pakeisti turėtume keisti pačią molekulę.
 
Tačiau, kaip ir daugelyje plačių mokslo sričių, taip ir nanomedžiagų bei dalelių pasaulyje kyla klausimų, susijusių ne tik su jų nauda, bet ir su rizika. Būtent apie tai ir dar daugiau sužinosite jau greit įvyksiančioje „Café Scientifique“ paskaitoje!
 
Renginys yra nemokamas ir skirtas visiems, besidomintiems mokslu bei naujausiomis technologijomis.
 
Data ir laikas: lapkričio 22 d., 19 val.
 
Vieta: baras „KAS KAS“, Islandijos g. 4, Vilnius.
Susiję:
Sukovienė, Butkutė, Vaitkevičius, Dudutienė-564f215334be41b00524b33ce421dbea.jpg
2023. 11. 13 - Nuo vėžio gydymo iki spartesnio interneto: kvantinius taškus siekia panaudoti ir lietuvių mokslininkai Iš šios Nobelio premija įvertintos technologijos daug tikimasi tiek chemijoje, tiek ir fizikoje.
jjjqq-43145af961cda273e26282d2e2598241.jpg
2023. 04. 07 - Dr. T. Paulauskas: privalome judėti į priekį kurdami kvantines technologijas Tokia esminė žinia pasakyta kovo 30-ąją Briuselyje, kur vyko tarptautinis renginys „Northern Prospects of Quantum“.