Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 11. 21 -

FTMC sukurta išmanioji liemenė – tarp pirmųjų išradimų Lietuvoje, gavusių Bendro galiojimo Europos patentą

FTMC sukurta išmanioji liemenė. FTMC nuotrauka
Nuo birželio 1 d. septyniolikoje ES šalių (tarp jų ir Lietuvoje) įsigaliojo Bendro galiojimo Europos patentas.
 
Iki šiol, norint savo išradimą užregistruoti kurioje nors ES valstybėje, reikėdavo atskirai kreiptis į tos šalies patentų biurą. Tai reikalaudavo daug laiko ir pinigų. O nuo 2023 m. vasaros tvarka tapo paprastesnė: Bendro galiojimo Europos patentas nebrangiai išduodamas ir iškart veikia visose ES valstybėse, įsivedusiose naująją tvarką.
 
Tarp dviejų pirmųjų organizacijų Lietuvoje, gavusių tokį naują patentą, yra Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC). Naudingą išradimą (kuris net gali išsaugoti gyvybę) sukūrė jungtinė komanda iš Tekstilės technologijų skyriaus (dr. Aušra Abraitienė, dr. Diana Kubilienė, dr. Martynas Šapurov, Remigijus Bučas) bei Funkcinių medžiagų ir elektronikos skyriaus (Aldas Dervinis, dr. Vytautas Bleizgys ir prof. dr. Algirdas Baškys).
 
Išradimas pavadintas „System and Method for Personal Thermal Comfort“ (liet. „Asmens šiluminio komforto sistema ir metodas“). Tai yra patobulinta aprangos dalis, skirta asmenims, kurie dirba ekstremaliomis sąlygomis, kai būna labai karšta arba šalta – pavyzdžiui, kariams, kelininkams, prie didelių krosnių dirbantiems pramonės darbuotojams, ir t. t.
 
Idėjos autoriai akcentuoja, kad, besidarbuojant ekstremaliomis sąlygomis, dažna grėsmė yra perkaitimas. Žmogaus vidinė kūno temperatūra įprastai siekia 37 °C, tačiau fizinio krūvio metu ir veikiant karščiui toji temperatūra gali padidėti daugiau nei 3 °C. Tai ir sukelia perkaitimą, kuris gali atnešti rimtų sveikatos problemų.
 
Ir atvirkščiai, grėsmę sveikatai sukelia ir darbas ekstremaliai šaltomis sąlygomis – tokiu atveju taip pat būtina palaikyti optimalią kūno temperatūrą.
 
 
(FTMC sukurta išmanioji liemenė. FTMC nuotrauka)
 
Taigi, FTMC mokslininkai sukūrė liemenės prototipą, skirtą priklausomai nuo išorės temperatūros vėsinti arba šildyti dėvėtojo krūtinės ir nugaros sritis, neleidžiant atsirasti drėgmei tarp liemenės ir žmogaus kūno. Šios liemenės termoreguliacija pagrįsta principu, kai į laidų orui tinklinės struktūros gaminį integruojami išmaniosios elektronikos komponentai.
 
Sistemos veikimą užtikrina priverstinis oro judėjimas specialiai tam suformuotais minkštais tekstiliniais perforuotais (mažomis skylutėmis išdėstytais) kanalais. Šią liemenę galima dėvėti kaip atskirą drabužį arba kartu su kitu specialios paskirties ar apsauginiu gaminiu, pavyzdžiui, kario liemene, motociklininkų, pramonės darbuotojų apranga ir kt.
 
Kitas Bendro galiojimo Europos patentas skirtas Kauno technologijos universitetui už išrastą elektroninę blyksinčią avižėlę, skirtą naudoti plėšriųjų žuvų žūklei. Pasak advokatų kontoros „AAA Law“, nors rinkoje yra įvairių elektroninių blyksinčių avižėlių, ši, dėl pritaikytų technologinių sprendimų, yra ypatinga ir išsiskiria labai ilgu veikimo laiku žvejojant bei ypač maža tarša aplinkai, avižėlei paskendus.
 
FTMC ir „AAA Law“ informacija
 
Susiję:
DZ00231_mokslininku_ir_kurybininku_komanda 1-ab43ffdf09ec5815d0787307009fa276.jpg
2024. 03. 28 - Ateities drabužiai: FTMC Tekstilės technologijų skyriaus projektas nominuotas tarptautiniame inovacijų renginyje 2022 m. mūsų mokslininkai kartu su dizaineriu Seržu Gandžumianu sukūrė ekologiškų laisvalaikio rūbų kolekciją.
NATO_Etm-naujiena_1280_853-3-ea1144d20b7e2aa88380e3afeb5ccc51.png
2024. 03. 22 - Interaktyvioje parodoje apie NATO bei karybą – ir FTMC stendai Kovo 29–gruodžio 31 d. Energetikos ir technikos muziejus kviečia į parodą „November. Alpha. Tango. Oscar.“.
ftmc_laboratorija-ii-65e5963edc2b8-ae058c69a22f6d285693b30a463830d0.jpg
2024. 03. 05 - Perdirbtos padangos taps ekologiškomis garsą izoliuojančiomis plokštėmis Šią idėja sėkmingai vysto FTMC, VILNIUS TECH bei verslo partneriai.
11 Karinė apranga-9d1884f3957af1e9635c56af50a1bac0.jpg
2024. 01. 10 - Čia aidi šūviai ir kuriami ateities drabužiai: pasivaikščiojimas po FTMC Tekstilės technologijų skyrių Specialistų kuriami išradimai gali praversti ne tik kariams ar darbininkams, bet ir kiekvienam iš mūsų.