Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 12. 05 -

Naujasis gamtos mokslų daktaras – pažangią maisto produktų išsaugojimo technologiją tiriantis A. Taha

Dr. Ahmedas Mohamed Taha Abdelhamid Alfa. FTMC nuotrauka
FTMC Funkcinių medžiagų ir elektronikos skyriaus chemikas Ahmedas Mohamed Taha Abdelhamid Alfa tapo gamtos mokslų daktaru. Jis apgynė disertaciją tema „Impulsinio elektrinio lauko poveikis baltymų struktūrinėms ir technofunkcinėms savybėms“ (mokslinis vadovas: dr. Arūnas Stirkė, mokslinis konsultantas: doc. dr. Federico Casanova).
 
Nuoširdūs sveikinimai kolegai, sėkmės ir įkvėpimo kituose etapuose!
 
Mokslininkas užsiima impulsinio elektrinio lauko (angl. Pulsed Electric Field, PEF) technologija, kai į skystus ar pusiau skystus maisto produktus (esančius tarp dviejų elektrodų) yra paleidžiami žaibiški (už sekundę milijoną kartų trumpesni) aukšto įtampos elektros impulsai. Kam to reikia? Pasak Ahmedo, tokia metodika – daug žadanti maisto pramonėje. Ir netgi jau dabar duodanti rezultatų.
 
„PEF padeda išgauti naudingus augalinius junginius, tokius kaip polifenoliai ir karotinoidai, kurie pasižymi sveikatą stiprinančiomis savybėmis, pavyzdžiui, antioksidantais ir priešuždegiminiu poveikiu.
 
Be to, PEF naudojamas maisto saugos srityje, kad būtų alternatyva tradiciniams pasterizavimo metodams. Ši technologija veiksmingai pašalina kenksmingas bakterijas iš skystų maisto produktų, pavyzdžiui, pieno ir sulčių.
 
Skirtingai nuo įprastinių terminio apdorojimo būdų, PEF išsiskiria tuo, kad gali būti nukreipta į mikroorganizmus ir juos sunaikinti itin žemoje temperatūroje. Tai labai svarbu siekiant išsaugoti svarbiausius vitaminus, nes jie (kitaip nei naudojant įprastą metodiką) nesunaikinami dėl aukštos temperatūros“, – paaiškina chemikas.
 
 
(Unsplash.com nuotrauka)
 
Pasak A. Tahos, PEF yra perspektyvi ekologiška technologija, nes maisto produktai apdorojami greitai, išmetama mažiau CO2 ir sunaudojama mažiau energijos. Be to, pasaulio mokslininkai tiria, kaip PEF būtų galima panaudoti ne tik skystų ar pusiau skystų, bet ir kietų maisto produktų, pavyzdžiui, bulvių, apdorojimui:
 
„Tyrimų rezultatai rodo, kad, naudojant PEF prieš kepant bulves, galima lengviau jas nulupti ir sumažinti kepimui reikalingo aliejaus kiekį. Kai kurios bendrovės šiuo metu kuria naujus PEF prietaisus, skirtus įvairiems skystų ir kietų medžiagų panaudojimo būdams. Manome, kad ateityje PEF technologija bus naudojama dar dažniau.“
 
Ahmedo disertacijoje daugiausia dėmesio skiriama tyrimui, kaip PEF veikia baltymų struktūrą ir baltymų bei kitų molekulių sąveiką maisto sistemose. Baltymai atlieka itin svarbų vaidmenį ne tik mūsų mityboje, bet ir įvairiose pramonės srityse. Pavyzdžiui, baltymai yra maistinių emulsijų stabilizatoriai ir yra pagrindinė medžiaga procesui, kai vaistai ir maisto papildai būna dedami į kapsules.
 
Baltymų struktūros pakeitimai, atliekami taikant tokius metodus kaip PEF, gali pagerinti baltymų technines ir funkcines savybes, todėl jie gali būti veiksmingiau naudojami pramonėje.
 
 
(Ahmedas Mohamed Taha Abdelhamid Alfa. FTMC nuotrauka)
 
„Tyrimo metu nagrinėjome, kaip PEF apdorojimas veikia baltymų (jaučio serumo albumino, BSA) ir krakmolo sąveiką. Panaudotas tam tikro stiprumo PEF palengvino baltymų ir krakmolo konjugaciją (susijungimą) bei pagerino BSA ir krakmolo mišinių gebėjimą stabilizuoti emulsijas maisto ir farmacijos srityse.
 
Kitoje tyrimo dalyje PEF naudotas pieno baltymo kazeino struktūrai pakeisti – tai padėjo pagerinti kazeino emulsinimą ir kietėjimą. PEF taip pat pakeitė BSA struktūrą ir pagerino jos jungimąsi su arbatos polifenoliu.
 
Bendrai kalbant, taikant PEF pagerėjo įvairios baltymų savybės, pavyzdžiui, tirpumas, emulsijos stabilumas ir struktūriniai pokyčiai. Šis padidėjęs efektyvumas ne tik prisideda prie geresnės maisto kokybės, bet ir gali padėti sutaupyti išteklių, todėl maisto perdirbimas tampa ekonomiškesnis ir tvaresnis“, – sako naujasis gamtos mokslų daktaras.
 
FTMC informacija
Susiję:
Wanessa and Arūnas-048ea6ab5cb29513d3548427a6f62fb3.jpg
2024. 02. 09 - Nauja priemonė sunkioms žaizdoms gydyti: tarptautinė mokslininkų komanda kurs įšvirkščiamą pleistrą Lietuvai šiame projekte atstovaus FTMC chemikai dr. W. Melo ir dr. A. Stirkė.
Gintare1-712a84542a06c2e5f1c9975091e539fd.jpg
2023. 12. 15 - Naujos kartos baterijas tobulinanti chemikė G. Gečė – gamtos mokslų daktarė Natrio jonų baterijos kelia vis didesnį mokslo bei pramonės susidomėjimą.
Paulius Gaigalas PhD-ea03779034af96f744656cfae50b776e.jpg
2023. 12. 01 - Indėlis į žaliąją energetiką: vandenilį išgaunantis chemikas P. Gaigalas apgynė daktaro disertaciją Vandens skaidymui geriausiai tinka platina. Tačiau šis metalas – retas ir brangus, tad mokslininkai ieško kitų būdų.
Agne pr1-3096f7c5e8685b25213430392dbb14ef.jpg
2023. 11. 29 - FTMC chemikė A. Zdaniauskienė – geriausios 2022 m. disertacijos autorė! Geriausiųjų penketuke – ir FTMC fizikė E. Dudutienė.