Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 01. 19 -

Molekulių sąveiką su paviršiais tyrinėjantis chemikas V. Pudžaitis – naujasis gamtos mokslų daktaras

Dr. Vaidas Pudžaitis. FTMC nuotrauka
Turime naują gamtos mokslų daktarą! Šiandien juo tapo chemikas Vaidas Pudžaitis, kuris FTMC Organinės chemijos skyriuje rengė ir galiausiai sėkmingai apgynė disertaciją „Biomolekulinių sluoksnių ir vandens ant aukso paviršiaus tyrimas paviršiaus sustiprintos infraraudonosios sugerties spektroskopijos metodu“ (mokslinis vadovas: prof. habil. dr. Gediminas Niaura).
 
Sveikiname kolegą ir linkime naujų sėkmingų atradimų!
 
„Mūsų metodas aktualus tuo, kad, juo pasinaudodami, ateityje galbūt turėsime biologinius jutiklius, kurie padės gydyti įvairius susirgimus – pavyzdžiui, Alzheimerio ligą, ją diagnozuojant ankstyvoje stadijoje. Mūsų tyrimai padeda kurti sistemas, kurios yra labai jautrios detektuojant įvairias medžiagas, ko nebuvo pavykę iki šiol“, – sako V. Pudžaitis.
 
Kalbant labai paprastai, paviršiaus sustiprinta infraraudonosios sugerties spektroskopija (angl. Surface Enhanced Infrared Absorption Spectroscopy, SEIRAS) – tai analitinės chemijos metodas, kuris mokslininkams labai mažu masteliu padeda pamatyti, kaip molekulės elgiasi medžiagų paviršiuje. Tam panaudojami infraraudonųjų spindulių šviesos signalai.
 
 
(FTMC nuotrauka)
 
SEIRAS gali praversti įvairiose mokslo srityse, įskaitant chemiją, medžiagotyrą ir biochemiją. Metodas žinomas jau daugiau nei dvidešimt metų, tačiau pradėtas taikyti biologinių membranų ir baltymų tyrimuose tik pastarąjį dešimtmetį. Be to, SEIRAS yra vienas iš nedaugelio metodų, leidžiančių tiesiogiai stebėti vandens molekulių pokyčius.
 
Vaido Pudžaičio ir komandos tyrimai su biomolekuliniais sluoksniais ir vandens molekulėmis – fundamentiniai, labiau teoriniai. Esminiai tikslai buvo du:
 
„Norėjome pažiūrėti, ar mūsų sistema gali būti jautri pamatyti tai, ką norime. Bet taip pat tyrėme ir patį SEIRAS, jo galimybes. Lietuvoje šis metodas anksčiau buvo kažkiek naudotas, bet tyrimai buvo nutraukti, mokslininkai išvyko į užsienį. Tad mūsų pastangos vėl įtvirtinti šį metodą ir jį pradėti taikyti FTMC – tai vienas iš neįvardytų disertacijos uždavinių.“
 
Taigi, ateityje laukia nauji tyrimai su SEIRAS, ir viliamasi, kad žingsnis po žingsnio jis padės ne tik gauti naujų žinių mokslui, bet ir atneš praktinės naudos visuomenei.
 
Disertaciją skaitykite paspaudę šią nuorodą.
 
FTMC informacija
Susiję:
Novikau Raman-87c6ce891b7851d874eacade1f9970bb.jpg
2024. 01. 15 - FTMC mokslininkų tyrimas – tarp 1 proc. gausiausiai cituojamų straipsnių aplinkos ir ekologijos srityje Dr. R. Novikau ir dr. G. Lujanienė tyrė būdus, kaip apsaugoti aplinką nuo radionuklidų bei sunkiųjų metalų.
20220425_143057 mini-0899e822261d72b1cada83e088808b09.jpg
2024. 01. 05 - Lietuvės straipsnis – prestižiniame chemijos žurnale: tyrė RNR struktūrų „ieškančias“ švytinčias molekules Mūsų fizikė K. Maleckaitė-Mačiulė prisidėjo prie Londono imperatoriškojo koledžo komandos tyrimo.
Audrius Sadaunykas FTMC-47cb8c6326f054567c8a302f17b10d58.jpg
2023. 12. 21 - Populiarų cheminį analitinį metodą pagerinęs A. Sadaunykas apgynė daktaro disertaciją Jam pavyko sukurti du modulio prototipus, kurių dėka dujų chromatografijos sistemos jautris padidėjo iki 20 kartų.
Raimonda podcast-bca2674919871b48efbeaaf3cd4c5bda.jpg
2023. 11. 02 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: molekulės kaip raktai ir spynos Raimonda Bogužaitė – chemikė, jaunimo renginių organizatorė, (beveik) visada juodai besirengianti BMW vairuotoja.