Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 01. 29 -

FTMC ir Pietų Korėjos institutas KITECH pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą

Dr. Kyoung-Tae Parkas ir prof. Gintaras Valušis. FTMC nuotrauka
Fizinių ir technologijos mokslų centrui (FTMC) atsivėrė dar viena galimybė bendradarbiauti su prestižinėmis užsienio mokslinių tyrimų organizacijomis. Šįkart tai – Pietų Korėjos pramonės technologijų institutas KITECH, kurio delegacija mūsų Centre lankėsi sausio 26 d.
 
Šis korėjiečių valstybinis tyrimų institutas įkurtas 1989 m., jo tikslas – padėti kurti technologijas savo šalies pramonei, daugiausia dėmesio skiriant mažoms ir vidutinėms įmonėms. Organizacijoje dirba daugiau nei 2 tūkst. darbuotojų (mokslininkų, studentų, technikų ir t. t.).
 
Institutui atstovavo KITECH padalinio – Korėjos nacionalinio retųjų metalų instituto KORAM – direktorius dr. Kyoung-Tae Parkas ir instituto Pasaulinių inovacijų tarnybos atstovė Ro Woon Lee. Svečiai papasakojo, kad KITECH planuoja Senajame žemyne atidaryti savo atstovybę, organizaciją ypač domina Rytų bei Šiaurės Europa. Baltijos šalys jau anksčiau buvo patekusios į korėjiečių domėjimosi lauką, tad KITECH norėtų bendradarbiauti įvairiose srityse, tokiose kaip atsinaujinanti žalioji energetika, lazerinės technologijos, metalų apdirbimas ir t. t.
 
FTMC direktorius prof. habil. dr. Gintaras Valušis ir dr. Kyoung-Tae Parkas (atstovaudamas KITECH direktorių dr. Sangą Mok Lee) pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą – dokumentą, kuriuo abi šalys išreiškia norą pradėti bendradarbiauti. 
 
 
(Dr. Kyoung-Tae Parkas ir prof. Gintaras Valušis. FTMC nuotrauka)
 
„Tai yra dar viena galimybė įnešti mūsų kompetencijas, kurios galėtų suteikti naujos kokybės ir galbūt naujų inovacijų. Mūsų patirtys gan unikalios, tad viliamės, jog memorandumas bus pirmoji kregždė, kuri mums sugeneruos kažką pozityvaus.
 
Šis dokumento turinys yra gan platus, tai bus pagrindas mūsų tolesniems žingsniams. Į memorandumą patenka temos, kurios buvo iš anksto aptartos (ir mūsų susitikime pristatytos) – lazerinės technologijos, optoelektronika, medžiagų mokslas, žaliasis kursas, metalų chemija ir tekstilės technologijos.
 
FTMC tampa globaliu žaidėju, nebeišsitenkame Europoje, nes mums reikia daugiau resursų. O Pietų Korėja yra viena iš technologiškai pažangiausių šalių, labai aiškiai susidėliojusi savo prioritetus. Jų patirtis, žinios ir, tikimės, būsimi bendri projektai bus labai naudingi“, – sako FTMC vadovas.
 
 
(FTMC ir KITECH atstovai. FTMC nuotrauka)
 
Įvykusiame susitikime prof. G. Valušis svečius supažindino su Centro veikla, o apie konkrečius savo tyrimus (kurie galėtų dominti KITECH) papasakojo FTMC mokslininkai iš skirtingų sričių:
 
Optoelektronikos skyriaus mokslininkas dr. Linas Minkevičius pristatė optoelektronikos prietaisus ir technologijas, kurias jis su kolegomis tiria ir tobulina;
 
Lazerinių technologijų skyriaus vadovas dr. Gediminas Račiukaitis papasakojo apie šio skyriaus laboratorijose atliekamus darbus, kurie plačiai vertinami visame pasaulyje;
 
To paties skyriaus atstovas dr. Genrik Mordas pristatė adityviosios (pridėtinės) gamybos – arba tiesiog 3D spausdinimo – technologijas, kuriomis užsiima FTMC. Toks spausdinimas leidžia naudoti mažiau medžiagų ir pagaminti itin smulkius, sudėtingos geometrijos produktus;
 
 
(FTMC nuotrauka)
 
Cheminės inžinerijos ir technologijų skyriaus mokslininkė dr. Jurga Juodkazytė kalbėjo apie atsinaujinančios energetikos tyrimus – kaip saulės šviesą tinkamiau paversti elektros energija, taip pat apie naujos kartos baterijų tobulinimą, idėją išgauti vandenilį iš jūros vandens ir kt.;
 
Elektrocheminės medžiagotyros skyriaus vadovas prof. habil. dr. Eimutis Juzeliūnas pasiūlė bendradarbiauti eksperimentuojant su magniu ir jo lydiniais. Ši medžiaga plačiai vertinama, tačiau didžiausias jos priešas – korozija. Pasak profesoriaus, FTMC turi žinių, kaip šią problemą įveikti;
 
Tekstilės technologijų skyriaus vadovė dr. Julija Baltušnikaitė-Guzaitienė papasakojo apie inovatyvias technologijas ir pridėtinės vertės produktus – ekologišką, išmaniąją tekstilę bei aprangą skirtą naudoti gynybos tikslais: šarvines liemenes bei šiuo metu tobulinamą antiradarinį kamufliažą kariams bei technikai.
 
 
(Dr. Janas Devensonas, dr. Kyoung-Tae Parkas, Ro Woon Lee ir dr. Saulius Tumėnas prie kristalus auginančio molekulinių pluoštelių epitaksijos įrenginio. FTMC nuotrauka)
 
Po memorandumo pasirašymo, delegacijos laukė trumpa ekskursija apie tai, kaip FTMC atliekami moksliniai tyrimai. Cheminės inžinerijos ir technologijų skyriaus mokslininkas dr. Jurgis Pilipavičius aprodė keletą chemijos laboratorijų, dr. Irmantas Kašalynas iš Optoelektronikos skyriaus pristatė tyrimus su terahercų bangomis, o to paties skyriaus atstovas dr. Janas Devensonas svečius vedė po vadinamąsias švaros patalpas – itin sterilias laboratorijas, kuriose auginami moksliniams tyrimams reikalingi kristalai bei atliekami kiti svarbūs eksperimentai.
 
Iš pastato Saulėtekio alėjoje, KITECH delegacija keliavo ir į Savanorių prospekte įsikūrusį FTMC Lazerinių technologijų skyrių, kurio darbą ir turimą techniką pristatė šios skyriaus vadovas dr. Gediminas Račiukaitis.
 
FTMC informacija
 
Susiję:
Untitled design (37)-5f13363901c3769d17c71ac72cc268d0.png
2024. 04. 22 - Prof. Gintaras Valušis apie Lietuvos mokslą: mes galėtume tapti antru Taivanu LRT.LT portale – pokalbis su FTMC direktoriumi, kuris siūlo ambicingą tikslą Lietuvai – paversti ją aukštųjų technologijų valstybe.
FTMC delegation mini. jpg-0b55d92fa2cbb3150809e37351805e01.jpg
2024. 04. 19 - FTMC lankėsi vienos didžiausių Prancūzijos įmonių viceprezidentas Tarptautinės korporacijos „Dassault Systèmes“ atstovas J. Kitchingmanas susitinka su Lietuvos mokslo, technologijų ir pramonės lyderiais.
MM_konferencija_2024_internetui_02-92c029796474bd9a5953fea9c08fc90a.jpg
2024. 02. 14 - FTMC Metinė mokslinė konferencija 2024 Vienas svarbiausių mūsų renginių vyko vasario 14–15 d.