Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 02. 26 -

FTMC žiemos krosas: pirmąkart susibūrė trys aukštojo mokslo institucijos

Dr. Renata Butkutė. Domo Jokubauskio / FTMC nuotrauka
Vasario 23 d. Vilniuje, Aukštagiryje, įvyko FTMC žiemos krosas. Tai – pirmas kartas, kai tokiam sporto renginiui susibūrė trijų aukštojo mokslo institucijų – Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC), Vilniaus universiteto (VU) bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) – darbuotojai.
 
Prie VILNIUS TECH Sporto ir meno centro susirinkę dalyviai priėmė savotišką iššūkį, kadangi bėgimo trasą sudarė miško takai, kurie vietomis buvo apsnigti ir slidūs. Tačiau visi sėkmingai įveikė pasirinktą 1, 3, 6 ar 9 km distanciją.
 
Renginyje dalyvavo 71 žmogus: 43 – FTMC, 20 – VU, 8 – VILNIUS TECH darbuotojai.
 
 
(Domo Jokubauskio / FTMC nuotrauka)
 
„Kroso idėja kilo siekiant propaguoti sveiką gyvenimo būdą. Akademinė bendruomenė dažnai linkusi dirbti užsidariusi savo „celėse“, o čia yra galimybė vienam kitą pamatyti ir palaikyti, užmegzti naujų kontaktų, pabūti gryname ore, pabendrauti. Tuo labiau, kad mes, Saulėtekyje įsikūrusios trys didelės organizacijos, esame kaimynai“, – sako vienas iš renginio organizatorių, FTMC psichologas, organizacijos vystymo partneris Šarūnas Mačiulis. Jis akcentuoja sporto psichologinę naudą:
 
„Mokslas vienareikšmiškai sako, kad psichologinė sveikata žengia kartu su fiziniu aktyvumu. Pavyzdžiui, FTMC veikia ėjimo ir bėgimo klubai, kurie jau duoda gerų rezultatų – kolegos pradeda reguliariai sportuoti, meta svorį, mažina cholesterolio kiekį, didina psichologinę gerovę ir atsparumą stresui bei kitokiems psichologiniams iššūkiams, socializuojasi, motyvuoja vieni kitus užsiimti reguliaria fizine veikla. Norime, kad mūsų žmonės geriau jaustųsi, kad matytume daugiau šypsenų. O tokie renginiai, kaip žiemos krosas, mus visus dar labiau motyvuoja. Tad sieksime, kad jų atsirastų ir daugiau.“
 
 
(Vienas iš kroso organizatorių, FTMC direktoriaus pavaduotojas dr. Saulius Tumėnas. Domo Jokubauskio / FTMC nuotrauka)
 
„Tai yra proga pabūti su kolegomis visiškai neformalioje aplinkoje, apsivilkus sportinę aprangą, sušilus, suprakaitavus... ir gamtoje“, – priduria FTMC direktoriaus pavaduotojas taikomajam mokslui ir inovacijoms dr. Saulius Tumėnas. Jis pats aktyviai sportuoja ir dalyvauja įvairiose bėgimo varžybose: „Asmeniškai man bėgimas yra dinaminė meditacija. Pamenu, pirmus pusę metų bėgdavau spręsdamas problemas, o paskui – tiesiog stebėdamas aplinką, grožėdamasis gamta ir garsais, kurie supa. Bėgimas tam idealus.“
 
VU Sveikatos ir sporto centro direktorė Ramunė Žilinskienė džiaugiasi, kad FTMC žiemos  krosas tampa geru startu artimesniam trijų Saulėtekyje įsikūrusių mokslo institucijų bendradarbiavimui:
 
„Mes su VILNIUS TECH nuolatos organizuojame bendrus renginius ir studentams, ir darbuotojams, o su FTMC tokių iki šiol neturėjome. Įgyvendiname įvairias idėjas sveikesniam Saulėtekiui, tad kodėl to nepadarius visoms trims institucijoms? Pamažu galime to link judėti, nes sveikatos stiprinimo tema iki šiol buvo per mažai kalbamasi. O dabar ryšiai užsimezgė. Kuo daugiau bendrystės, tuo geriau, galime daug ką nuveikti kartu.“
 
 
(Domo Jokubauskio / FTMC nuotrauka)
 
Bendradarbiavimo bei sporto naudą mato ir VILNIUS TECH Sporto ir meno centro direktorė Raminta Kuktaitė: „Labai gerai, kad šis renginys skiriamas Saulėtekio bendruomenei. Bendrystės jausmas labai svarbus, o ateityje norėtųsi, kad į šias veiklas įsitrauktų ne tik darbuotojai, bet ir studentai.
 
Sportas pirmiausia yra sveikata. Todėl ir mūsų VILNIUS TECH Sporto ir meno centro tikslas –  pritraukti studentus bei darbuotojus, kad jie pajudėtų ir visas universitetas būtų tiesiog sveikesnis.“
 
 
(Yaraslau Padrez ir dr. Lena Golubewa. Domo Jokubauskio / FTMC nuotrauka)
 
Renginio metu susirinkę aukštojo mokslo institucijų darbuotojai ne tik pasportavo, bet ir turėjo galimybę užduoti klausimų patyrusiai bėgimo trenerei doc. Jūratei Armonienei, o „S-Sporto“ atstovai suteikė naudingos informacijos apie bėgimo batus.
 
Šią sėkmingai prasidėjusią tradiciją planuojama tęsti – FTMC, VU bei VILNIUS TECH kolegas jau kviečiame ruoštis FTMC pavasario krosui, apie kurį informuosime ateityje.
 
FTMC informacija
Susiję:
Spring Cross-e926ccb034e862e72bab4513ccec7e13.png
2024. 05. 10 - FTMC Pavasario krosas 2024: kviečiami visi Lietuvos universitetai! Tikimės, kad smagia tradicija tampantis renginys suburs dar daugiau dalyvių.
FTMC komanda-ac58bf9a8ca6a18946b6479cb450220c.jpg
2024. 04. 15 - FTMC komanda – VU gimtadienio iššūkio nugalėtoja! Balandžio 13-ąją Vilniaus universiteto 445-ojo gimtadienio proga vyko orientacinis žaidimas.
429789720_795508199269387_7536580576199714945_ndasd-a98d3454166daa30c92d3ca8cc261282.jpg
2024. 04. 13 - Vilniaus universitetas kviečia į sporto renginį: VU gimtadienio iššūkis 445 Balandžio 13 d. vyks orientacinis žaidimas, skirtas tiek universiteto bendruomenei, tiek ir kiekvienam iš mūsų.
Zilvinas ir Egidijus-d8b7456e8ab3efd696b89043084a781d.jpg
2024. 02. 27 - FTMC mokslininkai Vilniaus aukštųjų mokyklų stalo teniso turnyre užėmė 1-ąją ir 3-iąją vietas! Dr. Ž. Ežerinskis ir dr. E. Auksorius tokiose varžybose dalyvavo pirmą kartą.