Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 03. 01 -

FTMC fizikė apie unikalią STEAM stovyklą: norime moksleivėms parodyti, koks spalvingas yra mokslininko gyvenimas

Dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė. Justino Auškelio nuotrauka

Džiaugiamės, kad galime prisidėti prie kilnaus projekto, kuriuo siekiama ugdyti būsimas mokslininkes!

Asociacija „Žinių ekonomikos forumas“, bendradarbiaudama su Britų taryba Lietuvoje, kviečia 8–10 klasių moksleives dalyvauti stovykloje TEAM STEAM, skirtoje iš arčiau susipažinti su tiksliųjų mokslų praktikomis ir jų teikiamomis galimybėmis.

4 dienų stovyklos metu merginos turės progą susitikti su Lietuvos mokslininkėmis, tarptautiniuose mokslo projektuose dalyvaujančiais studentais/– ėmis ir tiksliųjų mokslų atstovais/– ėmis, išgirsti geruosius pavyzdžius, lankytis įmonėse, laboratorijose, atlikti tyrimus ir laboratorinius darbus.

FTMC yra vienas iš šio projekto partnerių.

Kaip praneša idėjos autoriai, pasitelkiant kūrybos metodus moksleivės aptars stovyklos patirtis ir mokysis jas reflektuoti, modeliuoti galimas savo ateities karjeros kryptis. Ypatingas dėmesys skiriamas įtraukčiai ir tarpkultūriškumui, tad organizatoriai stovykloje laukia dalyvių ne tik iš Vilniaus, bet ir kitų Lietuvos regionų bei tautinių mažumų.

(Organizatorių kvietimas)

Laukia įdomios veiklos ir įkvepiantys pavyzdžiai

„Žinių ekonomikos forumo“ projektų vadovė Laima Jasionytė sako, kad tokia stovykla rengiama pirmą kartą, o jos poreikis – akivaizdus:

„Mintis kilo analizuojant situaciją dėl jaunimo, stojančio į aukštąsias mokyklas. Tiksliuosius mokslus pasirenka vos 30 proc. stojančiųjų, o iš jų merginų yra tik kas dešimta. Tad labai norisi skatinti merginų įsitraukimą į tiksliuosius mokslus, STEAM kryptį, kad jos jaustųsi padrąsintos ir saugiau atrastų save šiame kelyje.“

(Laima Jasionytė. Nuotrauka iš asmeninio archyvo)

Be įvairių kitų veiklų, moksleivės lankysis ir FTMC laboratorijose, o mūsų mokslininkės dalinsis savo patirtimi ir sėkmės istorijomis. Šiuo metu planuojama, kurios specialistės atstovaus Centrui.

Projekto ambasadorė, FTMC Optoelektronikos skyriaus fizikė, viena garsiausių Lietuvos mokslininkių dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė akcentuoja, kad stovykla yra nemokama ir kviečia 8–10 moksleives drąsiai registruotis.

„Pastebiu, kad jauno žmogaus gyvenime labai daug nulemia aplinka, dėl ko Lietuvoje yra tam tikra atskirtis. Kai kurie moksleiviai turi geresnes galimybes tapti mokslininkais: galbūt jų tėvai yra mokslininkai arba giminėje yra susiformavusios tradicijos. O ši stovykla bus puiki proga ir toms merginoms, kurios tokios geros aplinkos neturi. Tai yra svarbu, skatiname atvirą mokslą visiems. Nes kuo anksčiau pradedi gilintis į dalykus, tuo didesnė tikimybė, kad vėliau sėkmingai tai tęsi.

Moksleivės apsilankys FTMC laboratorijose, pamatys, koks spalvingas yra mokslininko gyvenimas. Pamatys, kad yra jaunų, veržlių, aktyvių moterų mokslininkų – ir bus paskatintos: tu gali!“, – džiaugiasi Mažena.

(Dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė. Tautvydo Juknevičiaus nuotrauka)

„Matome, kad jau registruojasi moksleivių ne tik iš Vilniaus, bet ir iš kitų Lietuvos regionų, kas yra labai džiugu. Jeigu bus daugiau norinčiųjų negu galėsime priimti ir reikės daryti atranką, vadovausimės dviem kriterijais. Pirmiausia, žiūrėsime, kas užsirašė pirmiau. Ne ką mažiau bus svarbi motyvacija – registracijos anketoje prašome pagrįsti, kodėl moksleivę turėtume pakviesti į stovyklą. Merginos neprivalo būti tiksliųjų mokslų profesionalės, bet joms ši sritis turi būti įdomi, aktuali“, – sako L. Jasionytė.

Asociacija „Žinių ekonomikos forumas“ yra nevyriausybinė ekspertinė organizacija, vienijanti daugiau nei 50 narių – verslo, mokslo bei pilietiškos visuomenės atstovus.

Svarbiausia informacija apie stovyklą TEAM STEAM:

Kas gali dalyvauti? 8–10 klasių moksleivės, besidominčios gamtos, matematiniais, fiziniais, technologiniais mokslais ir norinčios tvirčiau jaustis renkantis savo karjeros kelią.

Kada? Balandžio 3– 6 d. Stovykla yra dieninė (be nakvynės).

Kur? Vilniuje.

Stovyklos kalba: lietuvių.

Stovykla yra nemokama.

Registracija yra individuali ir vyksta iki kovo 10 d.

Maksimalus grupės dydis –  24 moksleivės. Su atrinktomis dalyvėmis bus susisiekta individualiai pasibaigus registracijai.

Registracijos nuoroda: https://forms.gle/dV15481bi5CYKSEW6

„Žinių ekonomikos forumo“ ir FTMC informacija

Susiję:
TS Paskaita-b73ede24d11fcd5cdfee7798f9d47c2f.jpg
2024. 04. 18 - Moksleivių merginų apsilankymas FTMC: mokslininkių sėkmės istorijos ir diskusijos apie ateitį Balandžio 4-ąją priėmėme 8–10 klasių mokines iš visos Lietuvos – vyko viena iš stovyklos TEAM STEAM dienų.
Mazena 2-db01bd85beeddb75d4a8634eef6d403d.jpg
2024. 04. 04 - Dr. M. Mackoit-Sinkevičienė – apie „Pasivaikščiojimus“, būsimą susitikimą su Nobelio premijos laureatais ir stebinančius moksleivius Pastaruoju metu mūsų fizikė turėjo įvairių veiklų, iš kurių naujausia – interviu legendinėje Ryčio Zemkausko laidoje.
Kamile mini-93825db3a3aa0e30dbe5daa849971eeb.jpg
2024. 02. 01 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: elektra ir mikrodumbliai Pašnekovė – FTMC Funkcinių medžiagų ir elektronikos skyriaus doktorantė K. Jonynaitė.
Mazena Mackoit mini-90df5b4baf5c75ceb0106dbf3c1641f9.jpg
2024. 01. 11 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: teorinės fizikos galia Dr. M. Mackoit-Sinkevičienė dažnai pasakoja apie įvairias mokslo aktualijas. Tačiau šįkart išgirsime, kuo FTMC užsiima ji pati.