Naujienos ir renginiai

Renginiai ir skelbimai

2024. 04. 23 -

Studentų ir jaunųjų mokslininkų konferencija „Open Readings 2024“

Organizatorių skelbimas
Kitą antradienį, balandžio 23–26 dienomis, vyks 67-oji tarptautinė fizikos bei gamtos mokslų studentų konferencija „Open Readings 2024“.
 
Renginyje dalyvaus daugiau nei 350 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių. Jaunieji mokslininkai pristatys savo atliktus tyrimus pasirinktoje srityje iš devynių gamtos mokslų ir technologijų sričių. Taip pat dalyviai bei klausytojai turės progą pasiklausyti septynių kviestinių lektorių – pasauliniu lygiu pripažintų mokslininkų.
 
Kviestiniai lektoriai, prof. dr. Jensas Biegertas iš Fotonikos mokslų instituto Ispanijoje bei prof. dr. Ursula Keller iš Šveicarijos federalinio technologijų instituto Ciuriche, dalinsis savo žiniomis lazerių fizikos srityje. Prof. dr. Chrisas Parkesas, einantis profesoriaus pareigas Mančesterio universitete, Jungtinėje Karalystėje, konferencijos dalyvius supažindins su dalelių fizikos sritimi.
 
Lektoriai, atvykę iš Jungtinių Valstijų, jaunesnioji chemijos mokslų profesorė Kolumbijos universitete dr. Makeda Tekle-Smith bei dr. Andrew Punis – chemijos ir biochemijos docentas Kalifornijos universitete, San Diege, – dalinsis savo žiniomis chemijos srityje. Kalifornijos technologijos instituto elektros inžinerijos ir planetų mokslo profesorius dr. Charlesas Elachi dalinsis savo įžvalgomis astronomijos ir astrofizikos srityse.
 
O su genetikos sritimi konferencijoje supažindins dr. Viktorija Glembockytė, atvyksianti iš Vokietijos Miuncheno Liudviko ir Maksimiliano universiteto.
 
 
(Prof. dr. Ursula Keller. Phys.ethz.ch nuotrauka)
 
Šiemet pirmą kartą „Open Readings“ konferencijos istorijoje vyks kūrybinių dirbtuvių renginys. Dirbtuvių tema – „Mokslo ir verslo sankirta Lietuvoje: steigėjų perspektyvos kuriant įmonę“. Šios kūrybinės dirbtuvės yra skirtos jauniesiems mokslo pasaulio atstovams, norintiems įgyvendinti asmenines mokslines verslo idėjas, tačiau nedrįstantiems žengti pirmųjų žingsnių. Savo žiniomis, įžvalgomis ir patirtimi steigiant įmonę pasidalins Lietuvos lazerių industrijos atstovai – vienas iš UAB „Optomenas“ steigėjų dr. Simonas Kičas bei vienas iš UAB „Vital 3D Technologies“ steigėjų dr. Linas Jonušauskas.
 
Šių metų „Open Readings“ konferencijoje vyks papildomas išskirtinis renginys – atviro pobūdžio diskusija, kurios iniciatorė – viena iš kviestinių lektorių prof. Ursula Keller. Diskusijos tema – „Karjeros kryžkelė: industrinė ar akademinė kryptis?“. Diskusijos dalyviai – industrinio mokslo bei akademinio mokslo pasaulio atstovai: prof. Ursula Keller, dr. Simona Liukaitytė-Suszczynska iš Lietuvos lazerių įmonės „Light Conversion“, dr. Lina Grinevičiūtė iš Fizinių ir technologijos mokslų centro bei Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centro atstovė Eulalia Puig Vilardell, kuri taip pat studijuoja tarptautinėje „Europhotonics Erasmus Mundus“ magistrantūros programoje (suteikiančioje jungtinį magistro laipsnį) Aix Marseille universitete.
 
Atviros diskusijos metu bus aptariami akademinio bei industrinio pasaulio privalumai ir trūkumai, problemos, verčiančios jaunuosius mokslininkus persikvalifikuoti į industrinę veiklą, ir kodėl mokslinė karjera yra išties vertinga profesinė patirtis.
 
 
(Unsplash.com nuotrauka)
 
Išskirtinis „Open Readings 2024“ konferencijos renginys – „Žalioji chemija – tvarios ateities link“. Plačioje visuomenės dalyje yra paplitęs įsitikinimas, jog chemija bei su ja susijusios mokslinės kryptys yra bauginančios ir pavojingos disciplinos. Mokslo bendruomenė stengiasi pažaboti šią neigiamą konotaciją skleisdama informaciją apie vykdomus mokslinius tyrimus, kuriais siekiama modifikuoti šioje srityje taikomus pavojingus metodus.
 
Chemija yra sparčiai besikeičianti mokslinė sritis, kurioje ieškoma pažangių ir ekologiškų sintezės būdų, pašalinant aplinkai pavojingus šalutinius produktus. Išskirtiniame konferencijos renginyje daugiausia dėmesio bus skiriama tvarių chemijos mokslinių tyrimų plėtrai ir jų teikiamai naudai didžiajai visuomenės daliai.
 
„Open Readings 2024“ konferencija vyks balandžio 23–26 dienomis, Nacionaliniame Fizinių ir technologijos mokslų centre.
 
„Open Readings 2024“ konferencijos organizatoriai: Vilniaus universiteto Fizikos fakultetas, Fizinių ir technologijos mokslų centras, SPIE Student Chapter of Vilnius University, Optica Student Chapter of Vilnius University ir European Physical Society Young Minds Section of Vilnius.
 
Daugiau informacijos apie konferenciją:
 
 
Susiję:
Pamela OR stand-3f1dccaa611e9f2fe08704c599fe9018.jpg
2024. 04. 29 - FTMC doktorantė P. Rivera apie ateities chemiją: turime sustoti ir permąstyti, kaip dirbti tvariau Jaunoji mokslininkė dalyvavo konferencijos „Open Readings 2024“ diskusijoje.
Lina 2-89a16ec8843634c8108a2985a70b5f2a.jpg
2024. 04. 23 - Mokslininkės kelią pasirinkusi lazeristė dr. L. Grinevičiūtė: savo darbe atrandu vis ką nors naujo Talentingoji FTMC fizikė savo įžvalgomis dalijosi tarptautinėje studentų konferencijoje „Open Readings 2024“.
Untitled design (36)-f81f1c84f0880273d592543eb7b3ddbe.jpg
2024. 04. 15 - Ar pavyks nugalėti trečiąkart iš eilės? Registruokitės į doktorantų konkursą „Tyrėjų Grand Prix“ Esate įsitikinę, kad mokslą galima pristatyti populiariai ir suprantamai? Šis konkursas kaip tik Jums!
Fiztech6-baef311eb6523b8e580270e969509af9.jpg
2023. 10. 20 - Kuo nustebino doktorantų konferencija „FizTech2023“? Tarp dešimties geriausių pranešimų autorių, pusė jų – iš Fundamentinių tyrimų bei Lazerinių technologijų skyrių.