• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2024. 05. 15 -

Dr. M. Mackoit-Sinkevičienės paskaita „Trumpa laiko istorija per fizikos prizmę“

Organizatorių skelbimas / nuotrauka iš dr. M. Mackoit-Sinkevičienės asmeninio archyvo
Laikas yra visur – o kaip iš tiesų jis veikia?
 
Nuo Visatos atsiradimo iki šių dienų laikas yra vienas iš nedaugelio dalykų, kuriuos laikome nuolatiniais ir nekintamais. Laikas matuoja praeitį, dabartį ir ateitį. Bet tai paprastas ir neaiškus atsakymas į neįtikėtinai sudėtingą klausimą. Civilizacijos kyla ir žlunga, žvaigždės įsižiebia ir gęsta, o mūsų metodas sekti, kaip tos akimirkos susijusios su dabartimi, nesikeičia. Tačiau laikas nėra toks pastovus ir paprastas, kaip gali atrodyti.
 
Kas yra laikas ir kiek trunka sekundė? Kaip tiksliai mes matuojame laiką? Gal tai ketvirtas Visatos matmuo? Kodėl laikas juda tik į priekį? Paskaitoje lengvai ir suprantamai aptarsime visus jums kilusius klausimus.
 
Dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė – fizikė, mokslo populiarintoja, Fizinių ir technologijos mokslų centro mokslininkė, Lietuvos fizikų draugijos viceprezidentė, Vilniaus universiteto dėstytoja. Už akademinius ir mokslo pasiekimus pelnė įvairių apdovanojimų, tarp jų ir Vokietijos dr. Karlo Mey‘aus stipendiją, Europos fizikų draugijos apdovanojimą, Lietuvos mokslų akademijos jaunųjų mokslininkų apdovanojimą; įveikė atranką į Lindau (Vokietijoje) vykstantį Nobelio premijos laureatų susitikimą kaip Lietuvos atstovė  ir t. t.
 
Šiuo metu jos tyrimų sritys susijusios su kvantinėmis technologijomis. Kartu su kolegomis ji aiškinasi, kokius reiškinius įmanoma pritaikyti kuriant kvantinius kompiuterius, tikslesnius atominius laikrodžius ir kvantinius jutiklius. Naujausi tyrimo rezultatai buvo paskelbti prestižiniame fizikos žurnale „Physical Review Letters“ – kartu su kolegomis mokslininkė išsiaiškino, kaip galima tiksliau išmatuoti laiką.
 
Paskaita vyks gegužės 15 d. 18 val. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9, Vilnius). Renginys nemokamas.
 
Renginys gali būti fotografuojamas ar / ir filmuojamas, todėl galite būti matomi jo nuotraukose ar filmuotuose siužetuose. Jeigu nesutinkate, prašome apie tai informuoti iš anksto tel. + 370 5 269 7800, el. p. muziejus@bpmuziejus.lt.
 
Bažnytinio paveldo muziejaus informacija
TS Paskaita-b73ede24d11fcd5cdfee7798f9d47c2f.jpg
2024. 04. 18 - Moksleivių merginų apsilankymas FTMC: mokslininkių sėkmės istorijos ir diskusijos apie ateitį Balandžio 4-ąją priėmėme 8–10 klasių mokines iš visos Lietuvos – vyko viena iš stovyklos TEAM STEAM dienų.
Mazena 2-db01bd85beeddb75d4a8634eef6d403d.jpg
2024. 04. 04 - Dr. M. Mackoit-Sinkevičienė – apie „Pasivaikščiojimus“, būsimą susitikimą su Nobelio premijos laureatais ir stebinančius moksleivius Pastaruoju metu mūsų fizikė turėjo įvairių veiklų, iš kurių naujausia – interviu legendinėje Ryčio Zemkausko laidoje.
Profesorius mini-429e89dbe399b0b873db94131e7b8bc3.jpg
2024. 02. 29 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: ko nežinome apie Visatą Pašnekovas – FTMC astrofizikas prof. dr. Vladas Vansevičius.
Mazena Mackoit mini-90df5b4baf5c75ceb0106dbf3c1641f9.jpg
2024. 01. 11 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: teorinės fizikos galia Dr. M. Mackoit-Sinkevičienė dažnai pasakoja apie įvairias mokslo aktualijas. Tačiau šįkart išgirsime, kuo FTMC užsiima ji pati.