Naujienos ir renginiai

Naujienos

2018. 02. 08

K. Zubovas. Kąsnelis Visatos CCCXV: laboratorijos


Dažniausiai astronominiai atradimai daromi stebint dangų arba skaičiuojant sudėtingus kompiuterinius modelius. Bet praeitos savaitės naujienose randame net tris laboratorinius eksperimentus – Titano jūrų analogą, tarpžvaigždinių molekulių cheminių reakcijų tyrimą ir magnetinių laukų atsiradimo tyrimą. Taip pat, žinoma, rasite ir kitų naujienų – nuo gravitacinių bangų gaudyklės iki lęšiuotų galaktikų. Skaitykite po kirpsniuku.

***

Lisa Pathfinder rezultatai. Didelėms misijoms ir pasiruošimas yra labai ilgas. LISA misija – kosminis inteferometras, skirtas gravitacinių bangų gaudymui, į kosmosą pakilti turėtų tik 2034 metais, bet jau dabar daroma daugybė bandymų, siekiant patikrinti reikalingas technologijas. Vienas iš jų yra LISA Pathfinder eksperimentas, nuo 2015 metų gruodžio skraidęs kosmose ir tikrinęs, kaip tiksliai įmanoma fiksuoti atstumą tarp dviejų laisvai plūduriuojančių bandinių ir kaip ramiai juos galima išlaikyti vieną kito atžvilgiu.

LISA gravitacinių bangų ieškos labai tiksliai tikrindama atstumą tarp trijų interferometrų, taigi labai svarbu išsiaiškinti, kiek atstumo matavimui gali pakenkti triukšmas. Dabar paskelbti galutiniai eksperimento rezultatai: paaiškėjo, kad atstumo nustatymas ir bandinių ramybė yra žymiai geresni, nei tikėtasi, ir jau dabar atitinka galutiniam zondui keliamus reikalavimus. Visame tirtame svyravimų dažnių ruože – nuo vieno svyravimo per parą iki vieno per minutę – duomenų tikslumas yra bent dvigubai geresnis, nei numatyta LISA planuose. Tyrimo rezultatai publikuojami „Physical Review Letters“.

Visą dr. K. Zubovo apžvalgą skaitykite ČIA.