Naujienos ir renginiai

Naujienos

2018. 02. 06

Sveikiname profesorių L. Valkūną



Prof. Habil. Dr. Leonui Valkūnui skirta 2017 m. Lietuvos mokslo premija. Fizinių mokslų srityje įvertintas jo darbų ciklas „Fotoindukuotų vyksmų savireguliacija ir valdymas molekuliniuose nanodariniuose (2005–2016)”, kurį pateikė Vilniaus universitetas ir Fizinių ir technologijos mokslų centras.

Šviesos poveikio metu organinėse medžiagose ir molekulinėse struktūrose generuojami eksitonai, galintys skilti į krūvininkų poras. Šiame darbų cikle buvo siekiama nustatyti optimalių energijos pernašos spartų ar krūvininkų generacijos efektyvumo aplinkos poveikio sąlygas. Buvo nagrinėjami kinetinės spektroskopijos su femtosekundine skiriamąja geba bei pavienių molekulių ar molekulinių darinių spektroskopijos duomenys, kurių analizei buvo taikomi įvairūs modeliavimo metodai.

Pagrindiniai tyrimo objektai – biologinės kilmės nanodariniai, kurių aplinka yra baltyminė terpė. Palyginimo tikslams taip pat nagrinėjamos ir sudėtingos molekulės, molekuliniai agregatai, molekuliniai kristalai, anglies nanovamzdeliai. Gauti rezultatai leidžia nustatyti aplinkos poveikio grįžtamojo ryšio principus bei mechanizmus, turinčius taikomąją vertę.

Nuoširdžiai sveikiname profesorių!