Naujienos ir renginiai

Naujienos

2018. 02. 28

Fotosesijoje – S. Asadausko laboratorija

FTMC Tribologijos laboratorijos ir jos vadovo dr. Svajaus Asadausko darbai jau garsina Lietuvos vardą pasaulyje. Laboratorijoje apsilankė garsus fotografas, albumo „Neregėta Lietuva“ autorius Marius Jovaiša. Tačiau šį kartą prieš fotoobjektyvus stojo ne patys laboratorijos mokslininkai, o jų naudojami įrankiai.
 
Kviečiame pasigrožėti keliais fotosesijos kadrais ir paties S. Asadausko komentarais apie juos.
 
***
 
Diskas, kurį mes triname. Virš to disko yra laikiklis, kuris atsispindi tepale. Laikiklis neleidžia tepalui ištekėti į šonus. Į diską įmontuotas rutuliukas, kuris, jam besisukant, trinasi. 

Viršuje parodytas trinties aparato laikiklis, o apačioje – jo diskelis. Tarp jų – iš aliejaus sukurtas tepalas, kurį mes bandome patobulinti, kad trintis būtų mažesnė. Tepalas yra per daug didelės klampos, ko gero, reikės koreguoti.



Projekto esmė – sukurti tepalą iš „egzotinių“, t. y. nemaistinių augalų – iš judrų ir balžų. Tačiau tepalas, matomas nuotraukoje, nėra padarytas iš tų augalų aliejų, o sukurtas iš paprastesnio junginio. Tiesiog kol kas tą aliejų konvertuoti į tepalą būtų per brangu.

***

Nuotraukoje – keptuvėlė tepalams. Tepalus kepame ant tokių mini keptuvėlių. Tiesiog norime sunaudoti kuo mažesnį kiekį medžiagos, vertinant tepalo savybes.

***

Nuotraukose – klampomatis. Stiklinis vamzdelis, įmerktas į kelių litrų menzūrą. Tepalas supilamas į viršutinį rezervuarą, matuojamas laikas, kada jis nubėgs nuo vieno pažymėto brūkšniuko iki kito.

Pagal tą laiką nustatoma tepalo klampa. Klampa – svarbiausias tepalo parametras. 

***
Įrankiai iš kito projekto. Matote 5 aušinimo skysčius.

Tikri varikliuose naudojami aušinimo skysčiai, kai kurie iš jų sukurti su gliceroliu. Glicerolis – iš aliejaus gaunama medžiaga. Pavyzdžiui, keksiukai gaminami su 10 proc. glicerolio. Taigi keksiuko skonis – būtent glicerolio.

Paėmėme komercinius antifrizus ir žiūrime, kokioje temperatūroje jie užšąla. Norime, kad jie užšaltų kuo žemesnėje temperatūroje.

Visų nuotraukų autorius – Marius Jovaiša. Draudžiama naudoti be autoriaus sutikimo.

Susiję:
Svajus A.v1 black-8d17871082997007ee05583451cdb8ca.jpg
2023. 08. 25 - A brilliant scientist who brought Western culture: colleagues' memories of Dr. Svajus Asadauskas Today, 25 August, Dr. Svajus Asadauskas, a prominent chemist-engineer, would have turned 56.
Svajus A.v1 black-cf698be3eee32df5d7c1ed4003cc4d2f.jpg
2023. 08. 25 - Ryškus mokslininkas, įnešęs vakarietiškos kultūros: kolegų atsiminimai apie dr. Svajų Asadauską Šiandien, rugpjūčio 25-ąją, vienam žymiausių Lietuvos tribologų būtų suėję 56-eri.